Липопротеин (а), също известен и като Lp(a), е независим, генетичен фактор, причинител на сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар. При каквито и да е нива на LDL холестерол, рискът от сърдечен удар и инсулт е 2-3 пъти по-голям, когато Lp(a) е завишен. С достатъчно високи нива, атеросклерозата продължава да прогресира, дори и да намалите драстично LDL холестерола си, което може да обясни защо толкова много хора продължават да имат сърдечни удари и инсулти, дори и при лечение на висок холестерол. Така че се препоръчва лекарите да изследват нивата на липопротеин А при пациент, който е имал такъв случай, ако не може да бъде намерена причината за това. Какъв е смисълът да се проверява, обаче, ако няма много какво да направим? До днешна дата няма лекарство за намаляване на циркулиращите нива на Lp(a), което да е одобрено за клинична употреба.
Някои изследователи обвиняват липсата на познания по отношение на факта, че Lp(a) не се съдържа в обичайните лабораторни животни, като плъхове и мишки. Той се съдържа само на две места в природата: примати и таралежи. Това е супер странно. Нищо чудно, че Lp(a) е енигматичен протеин, който озадачава учените в медицината още откакто за първи път е открит преди повече от половин век. Но кой се нуждае от мишки, след като имаме хора? Нивата в кръвта ни основно се определят от генетиката и в продължение на много време за Lp(a) не се е смятало, че се повлиява особено от неща, като начина на хранене. Като се има предвид неговото подобие на LDL, обаче, човек би предположил, че здравословен начин на живот би помогнал. Липсват обаче доказателства, но може би това е защото все още не е изследвана диетата на растителна основа.
Знаем от години, че транс мазнините, съдържащи се в месото и млечните, са също толкова вредни, колкото и индустриално произведените транс мазнини, съдържащи се в частично хидрогенираното олио, боклучавите храни, когато става въпрос за повишаване на LDL холестерола. Когато става въпрос за липопротеин (а), транс мазнините от месото и млечните изглежда са още по-вредни. Само спирането на месото, лакто-ово вегетарианската диета, не изглежда, че помага, но ако поставим хората на пълноценно растително хранене с цели храни, с много плодове и зеленчуци всеки ден, в рамките на 4 седмици нивата на липопротеин (а) намаляват с 16%. Разбира се, през тези 30 дни те отслабнали с 6,8 кг, но отслабването не изглежда да повлиява нивата на Lp(a), така че би трябвало причината да е диетата.
Сега, ако вече се храните здравословно с растителна диета и нивата ви на Lp(a) все още са твърде високи, има ли някакви конкретни храни, които могат да помогнат? Както при холестерола, дори и средният общ холестерол на хората със стриктно растително хранене да е точно в нормата по-малко от 150, LDL холестеролът да е точно в нормата, под 70, има нормално разпределение с плюс или минус 30, което попада веднага и от двете страни. Да приветстваме „портфолио диетата“, която е не само растителна диета, но и добавя специфични храни, които понижават холестерола, ако това не е достатъчно. Например ядки и бобови, овесена каша и горски плодове, които да свалят холестерола още повече. Ами липопротеин (а)?
Изследвани са ядките. 70 грама бадеми всеки ден понижили нивата, но само с около 8%. Но това е по-добре от другите проучвания върху ядките, които не установили никакъв ефект, никакъв ефект и абсолютно никакъв ефект. Ах, ядките.
Има едно растение, обаче, което изглежда понижава нивата на Lp(a) с 20%, достатъчно, за да докара хората, които превишават лимита в САЩ, до по-оптимални нива. И това растение е плод: Ембилика официналис, по-известно като амла, индийско грозде. Едно рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група, което запитва пушачи преди и след относно тяхната кашлица, задух, загуба на апетит и усещане за предстояща гибел, палпитации, проблеми със съня, раздразнение, киселини и умора, както и обективни мерки от пълна кръвна картина, холестерол, ДНК увреждане, антиоксидантен статус и функция на белите дробове. И екстрактът от амла, който те използвали, доказал значително подобрение, в сравнение с плацебо във всички изследвани параметри, без никакви странични ефекти. Това не е за вярване! Не, наистина, не е за вярване. И се оказва, че изобщо не е истина.
Да, оплакванията на участниците се подобрили в групата с амла, но се подобрили и в плацебо групата, с арбитражни системи за оценяване и никакъв статистически анализ. И от 24-те обективни мерки, само за половината може да се каже, че достигат някакъв вид преди и след статистическо значение, а само 3 били достатъчно важни, за да се приеме факта, че ако измерите две дузини неща, няколко от тях могат да се окажат позитивни по случайност. Всеки път, когато видите такова въртене в абстрактното, което е понякога единствената част от някое проучване, която хората прочитат, се подозира някакъв вид конфликт на интереси, но няма никакви обявени конфликти на интереси, това обаче са глупости, тъй като проучването било финансирано от самата компания, която продавала тези добавки с амла.
Но както и да е, едно от тези три значими открития, е за Lp(a), така че, си струва да се опита. Имам предвид, в контекста на растителната диета, която, в допълнение към отслабването, може драстично да подобри кръвното налягане, дори и след като хората спрат лекарствата си за кръвно налягане, плюс 25 единици спад в LDL лошия холестерол, плюс 30% спад в C-реактивния протеин и значително намаление на други възпалителни маркери за системен кардио-защитен ефект, всичко това благодарение на този единствен подход по отношение на храненето.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-lower-lpa-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев