До преди публикуването на това проучване, сушените плодове с най-много антиоксиданти се смяташе, че са годжи бери, заемайки първо място на графиката със 120; пет пъти по-голяма антиоксидантна сила от стафидите. Но после дойде какво?
Мислех, че това ново място ще принадлежи на нещо, като сушените боровинки, но сушените боровинки са чак тук, на 37. Трябва да има нещо за фитонутриентите в боровинките, което просто не оцелява при сушене.
Точно когато годжи бери вече ни омръзваха, беше изкаран нов вид сушени плодове на преден план; сушени семена от нар. Те са скъпи, но са вкусни и са най-здравословният снакс, който вероятно ще намерите някога.
Сега, само в името на любопитните факти, те са по-здравословни, но ви пожелавам успех с намирането им. Кисел трън, на цена 7,58 долара за грам. Очевидно най-добрият шанс да ги намерите са арабските магазини за подправки, където се използват за направа на едно персийско ястие с ориз. Пишете ми, ако намерите някъде и после ми изпратете малко.
И после, знам, че звучи като нещо, директно извадено от Д-р Сюс, но не си го измислям: сушени европейски червени боровинки: 8.,97 долара. Рядко култивирано, но можете да си откъснете сами в арктическата тундра.
Офиката ми развали графиката отново. Вижте колко жалки са бедните годжи берита точно сега. И накрая, изцяло извън графиката, в свой собствен клас, начело на най-здравословните снаксове на планетата Земя: сушена амла (Индийско грозде).

Източник: https://nutritionfacts.org/video/better-than-goji-berries
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев