Приблизително 90% от калориите в света се осигуряват от по-малко от 1% от четвърт милион ядливи растения. Големите три са пшеница, царевица и ориз, разчитането на които може да се окаже неустойчиво, имайки предвид продължителната криза с климата. Това отклонява интереса към не толкова използвани култури, като киноата, която може и да се справя по-добре със сушата и топлината.
Киноата едва наскоро е въведена в Северното полукълбо, но хората я консумират от над 7000 години. Истина ли е произходът й на супер храна или всичко това е просто маркетингов трик?
Киноата е псевдо зърно, тъй като растението не е някакъв вид трева. Технически това е плод, който прилича на семе. Наистина има много протеин и много витамини и минерали, но така е и с всички цели зърнени храни. Да, има повече протеин отколкото други зърнени, но откога ни трябват повече протеини? Фибрите са това, което ни липсва, а съдържанието на фибри е относително скромно, в сравнение с това на ечемика или ръжта. Има доста фолат и витамин Е и води по съдържание на магнезий, желязо и цинк. Толкова хранителна? Супер, но когато мисля за супер храна, си представям някакъв вид специални клинични ползи. И така, броколите са супер храна, ягодите са супер храна, чесънът е супер храна. Ами киноата? Потребителското търсене е повишено, благодарение от части на предполагаемите ползи за здравето. При лабораторните животни има всякакви видове предполагаеми ползи, но има много малко проучвания с хора.
Първото проучване било преди и след консумация на гранола барчета с киноа, което показало понижение на триглицеридите и холестерола, но без контролна група няма как да знаем колко от това щеше да се случи без киноата. Това е проучването, което търсех: рандомизирано контролирано проучване. И около една чаша на ден сготвена киноа за 12 седмици довело до 36% понижение на триглицеридите. Това е сравнимо с това, което човек получава с приема на лекарства, понижаващи триглицеридите или добавки с висока доза рибено масло.
Кое е по-полезно: обикновената киноа или червената киноа? Ами, червената има около два пъти по-голяма антиоксидантна сила, което води изследователите да заключат, че червената киноа може значително да допринесе към справянето и/или превенцията на дегенеративни заболявания, свързани с увреждане от свободните радикали, въпреки че това никога не е изследвано досега. Ами черната киноа? Както червената, така и черната киноа изглеждат еднакво богати на антиоксиданти, като и двете побеждават обикновената бяла киноа.
Единственото възражение, което успях да намеря, е да информирате доктора си преди следващата колоноскопия, в противен случай киноата може да се обърка с паразити. Колоноскопията установила многобройни яйцевидни жълтеникави овални обекти с неясен причинител, но това се оказала просто несмляна киноа.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-quinoa-for-lowering-triglycerides
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев