През последните десетилетия токсичността на алуминия за хората се дискутира усилено и все още не е напълно изяснена. Тези, които по професия са изложени на алуминий в комбинати за метали страдат от оксидативен стрес, свободни радикали, които могат да увредят тяхното ДНК. Ами ако просто използваме алуминиеви съдове за готвене? Статии като тази, която предполага неразпознат риск за общественото здравеопазване, се ограничава до развиващия се свят, където съдовете за готвене се правят в неформални магазини чрез оформяне на течен алуминий, разтопен от колекция метали за скрап, включително оловни батерии, а това е начинът, по който можете да получите толкова много олово в храната на хората.
Но после беше публикувано това проучване, което предполага, че самият алуминий може да бъде опасен. По-голямата част от излагането на алуминий идва от преработени храни, които съдържат добавки с алуминий, включително някои преработени сирена, бакпулвер, миксове за торта, замразено тесто и миксове за палачинки. Но приблизително 20% от ежедневния прием на алуминий може да произхожда от алуминиеви съдове за готвене, като тигани, тави, кани за вода и подноси. За да се види дали това може да причини проблеми, учени изследвали кръвта от потребители, които използвали алуминиеви съдове за готвене и ги сравнили с хора, които не използвали с такива и установили не само, че потребителите на алуминий се разхождат с около два пъти по-високи нива на алуминий в кръвта си, но и имали повече увреждане от свободните радикали върху телесните си мазнини и протеини. И общият антиоксидантен капацитет на кръвта им бил компрометиран, така че не е изненада, че страдали от значително повече ДНК увреждане. И наистина, тези с най-високи нива на алуминий в кръвта си обикновено страдали от значително по-голямо увреждане на ДНК-то си. Не е изненада, тъй като алуминия се смята за прооксидантно средство.
Тези хора не просто използват алуминиеви съдове от време на време, но специфично ги използват ежедневно, за да готвят и да съхраняват киселинни храни, като кисело мляко и доматен сос, което може да извлече повече алуминий. Но дори само една седмица с използване на съдове за къмпингуване, които обикновено са от алуминий, защото са толкова леки, ако добавите нещо киселинно, например ако мариновате свеж улов в лимонов сок, това може сериозно да превиши насоките за приемлив седмичен прием, особено при деца. От време на време няма повлияе особено, но това предполага, че не бихте искали да готвите в алуминиеви съдове всеки ден.
Ами бутилките за вода, които съдържат алуминий? Те са хубави и леки, ако деца изпиват две чаши чай или сок на ден от тях, това може да превиши границата на допустимата доза алуминий. Така че, от гледна точка на безопасност, властите, като Федералния институт за оценка на риска в Германия, препоръчва потребителите да избягват употребата на алуминиеви съдове или чинии за киселинни или солени храни, като ябълков сос, ревен, доматено пюре или солена херинга, за да избягват каквото и да е ненужно поглъщане на алуминий.
Ами алуминиевото фолио? Честа кулинарна практика е да се увива храна в алуминиево фолио и да се пече. Притеснението е, че това потенциално може да представлява опасен източник на алуминий в диетата на хората. При изследване, да, имало пропускане от фолиото в храната, но количеството било толкова малко, че би било проблем по-скоро за малки деца или тези, страдащи от влошена бъбречна функция.
Ами увиването на храна във фолио за съхранение в хладилника? Само незначително увеличаване на нивата на алуминий, освен ако храната не е в контакт както във фолиото и в същото време с определени други видове метал, като например неръждаема стомана, което до голяма степен е желязо. И така, това създава батерия и може да доведе до огромни концентрации на алуминий от храната. Например, тук са нивата на алуминий в една шунка преди и след един ден, покрита във фолио. Но ако вземете същата шунка и същия ден с фолио и я поставите на железен поднос или чиния за сервиране, нивата на алуминий в шунката се покачват.
И накрая, знаете ли, че има понякога лъскава страна на алуминиевото фолио и груба страна? Коя е по-вредна? Филета от риба били изпечени и гриловани и по двата начина, увити в лъскавата страна и увити в грубата страна и не се установила значителна разлика.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-aluminum-pots-bottles-and-foil-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев