Накапването на екстракт от някое растение върху ракови клетки в епруветка е далеч от изследването на цели храни върху цели хора. Други проучване с амла, наскоро публикувано, обаче, тествало индийско грозде върху пациенти с диабет.
Нормалните нива на кръвна захар на гладно се смятат под 100. Между 100 и 125 е преддиабетно състояние, а при над 125 на практика сте диабетик по дефиниция. И така, учени взели група хора с диабет и ги поставили на лекарство за диабет като глибурид, продаващо се под името Диабета или Микроназа. То понижава нивата на кръвна захар.
Тогава изследователите сравнили това водещо лекарство за диабет с три-четвърти чаена лъжичка сушена амла на прах на ден – това е по-малко от 2 плодчета на ден. Дали им съвсем малко от плода и това проработило дори по-добре от водещото лекарство. И така, опитали половин чаена лъжичка амла на прах; четвърт чаена лъжичка. Това е по-малко; това дори не е едно цяло плодче, но все пак довело кръвната захар отново в нормални граници.
Ето ги потенциалните странични ефекти от лекарството глибурид: най-често наддаване на тегло, усещане все едно ще повърнете или (рядко) кожата ви започва да пада, или черният дроб спира да функционира или натравя костния мозък. Странични ефекти на амлата? Ами, не знам, малко са кисели.
Амлата се използва от векове безопасно, но тези изследователи всъщност наистина намерили три сериозни странични ефекти. В допълнение към понижаването на кръвната захар, амла понижила лошия им холестерол директно от опасната зона в зоната на безопасност. Едно индийско грозде на ден понижило нивата на лошия холестерол наполовина за три седмици. Стимулирало добрия холестерол и намалило триглицеридите наполовина!
Да, но колко скъпа е тази амла? Колко струва индийското грозде? Повечето от лекарствата за диабет днес са достъпни. Можете да си купите запас за три месеца само за 50 долара. Затова отидох с колелото до един индийски магазин за подправки, който е в квартала ми, за да видя дали имат амла, индийско грозде. Беше ме страх, че ще кажат, ъъъ, какво? Вместо това попитаха: искате замразено, сушено, подсладено, солено, на туршия, в сироп или вакуумирано индийско грозде? Купих всички тези в един малък магазин в един малък търговски център не далеч оттам, където живея. Можете да познаете, че най-много ми хареса сладкият вариант. И да, имаха и на прах. И запас от три месеца – три долара!
Препоръчвам ли на хората да третират диабета си с индийско грозде на прах? Не, препоръчвам да лекуват диабета си с растително хранене. Защо да третирате нещо, когато можете да стигнете до първопричината и да го излекувате преди всичко?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/amla-versus-diabetes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев