Индийско грозде, да не се бърка с барбадоско грозде, физалис, китайско грозде (също известно като киви), ямайско грозде, таитянско грозде или звездовидно грозде. Истинското индийско грозде, известно и с името амла, се счита за „плод чудо в лечението и превенцията на рак,“ според един скорошен преглед в Европейския журнал за превенция на рака.
Може би най-важното лечебно растение в Аюрведа медицината, също използвано и в традиционната китайска медицина и тайландска медицина, предклинични проучвания очевидно показват, че амла притежава свойства срещу висока температура, болки, кашлица, запушване на артериите, стрес, предпазва сърцето, стомаха, помага за анемия, действа срещу холестерол, за заздравяване на рани, срещу диария, срещу запушване на артериите – това не го ли казаха вече? Също и предпазва черния дроб, бъбреците и нервите. Очевидно може да се използва и като неутрализатор на змийска отрова, както и за тоник за коса. Този плод е като мивката на кухнята за медицината на плодовете.
Започвайки преди 10 години, наизлизаха проучвания, които показват, че екстракти от амла убиват ракови клетки в съд на Петри. Но много неща убиват ракови клетки. Можете да се изпишкате в чашка и да убиете раковите клетки. Това, което ни трябва, е нещо, което убива раковите клетки, но оставя на мира нормалните клетки. И скоро това беше тествано с амла.
Изследвали индийското грозде срещу шест линии ракови клетки: рак на белите дробове, рак на черния дроб, рак на маточната шийка, рак на гърдата, рак на яйчниците и рак на дебелото черво. Това е графика на растежа на клетки, ракови клетки, при различни концентрации на амла. Ето човешки ракови клетки от гърдата, черния дроб и белите дробове, започвайки със 100% растеж. Докато накапвате повече амла, процентът растеж на раковите клетки се намалява наполовина и после спира напълно. И след това, амла започва да убива рака; растежът става негативен. Накрая над половината от раковите клетки са мъртви.
Ето рак на маточната шийка, яйчниците и дебелото черво. Тотално покосен от индийското грозде. И ето линията на нормалните клетки – безраковите клетки. При най-високите нива на амла, тези, които убиват над три-четвърти от раковите клетки, нормалните клетки просто изглежда забавят леко растежа си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/amla-versus-cancer-cell-growth
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев