На първо място нека опиша за какво не е новата ми книга „Как да не спазваме диети“. Ако искате да се забавлявате с истории за успеха и признания и снимки преди-след, сте дошли на погрешното място. Вижте, не ви трябват истории, когато имате доказателства. Написах тази книга за хората, които искат фактите, без пълнежи, фантазии или сладки приказки.
Не се интересувам от противоречиви анекдоти и последното нещо, от което се нуждаем, са повече догми около храната. Това, от което се интересувам, е науката. Когато става въпрос за решения на живот и смърт, толкова важни, колкото това, с което се храните и с което храните семейството си, аз мисля, че има само един въпрос: Какво казва най-добрият набор от доказателства в момента? Целта ми е да създам оксиморон: книга за хранене, основана на научни доказателства.
Проблемът е, че дори придържането към медицинската литература с научни рецензии не е достатъчно, както се заключава в един коментар в Журнала по медицина на Нова Англия: фалшивите и научно необосновани вярвания относно затлъстяването са навсякъде, дори и в научните журнали. Единственият начин да се доберем до истината е да се гмурнем надълбоко в основната литература и да прочетем всички оригинални проучвания. Кой обаче има време за това? Има над половин милион научни изследвания по въпроса, а всеки ден се публикуват по още сто нови. Дори изследователите в областта може да не успеят да са в крак с това, което се случва отвъд тясното им поле на работа. Но именно това правим в NutritionFacts.org. Преминаваме през десетки хиляди проучвания годишно, за да не ви се налага да го правите.
Независимо дали сте с тежко затлъстяване, просто се с наднормено тегло, като средния американец, или сте с идеалното си тегло и просто искате да го поддържате такова, целта ми е да ви дам всеки възможен трик и техника, който сме намерили, за да изградим оптималното решение за контрол над теглото от основите. До този момент сме намерили 17 ключови съставки на идеалната диета за отслабване с глава за всяка от тях. В идеалния случай храните, ястията и като цяло начинът на хранене трябва да е противовъзпалителен; без индустриални замърсители; с високо съдържание на фибри и вода; с ниско съдържание на високогликемични и пристрастяващи храни с добавена мазнина и захар, калорийна плътност, без месо, рафинирани зърнени храни и сол; нисък инсулинов индекс; благоприятни за чревната флора; с много плодове, зеленчуци, бобови; и особено засищащи.
Нищо чудно, че пълноценното растително хранене с цели храни е единствената най-успешна интервенция за отслабване без ограничение на калориите и спортуване, която някога е публикувана в рецензираната научна литература и доказвана в рандомизирани контролирани проучвания.
Започнете да снабдявате храненето си с истинска храна, която расте от земята и килограмите ще започнат да падат по естествен начин, което ще ви доведе до идеалното ви тегло. Именно върху това е посветена първата част от книгата, да постави основата на оптималната диета за отслабване.
След това посветих втората половина на всички инструменти, които разкопах, за да подпомогна още отслабването за няколкото упорити килограми, които може да са останали. В първата половина научаваме, че една калория не е непременно само една калория. Сто калории нахут има различно влияние от сто калории пилешко месо или плодови дъвки, въз основа на различните им ефекти върху фактори като усвояване, апетит или нашия микробиом. Във втората половина правя още една крачка напред и ви показвам как дори едни и същи храни, които се приемат по различен начин, могат да имат различен ефект. Не говорим само за това, което ядем, но и как и кога го ядем.
Има специфични храни, за които е доказано в интервенционални проучвания, че водят до изгаряне на повече мазнини, потискане на апетита, ускоряване на метаболизма, блокиране на усвояването на калории и ефективно изгаряне на повече калории отколкото те доставят. Освен това е важен и контекстът, в който се храним. Един и същ брой калории, приемани по различно време на деня в различни порции и след различни часове сън могат да се превърнат в различно количество телесна мазнина. Различни форми на едни и същи храни могат да водят до различно затлъстяване. И знаете ли, че комбинирането на определени храни може да има различен ефект от приемането им поотделно? Има дори една храна, която може да предотврати забавянето на метаболизма, който тялото ви използва, за да опропасти опитите ви за отслабване.
Скептични ли сте? И трябва да бъдете! Аз също бях.
Започнах това, мислейки си, че ще протестирам накрая срещу всички измамни глупости за змийско олио и ще изведа същия стандартен съвет за намаляване на калориите и ходене на фитнес. Представях си, че това, което ще развали работата, е е всеобхватността и стриктното придържане към науката. Помислих си, че книгата ще се отличи, но по-скоро като книга с препратки, отколкото с революционни открития. Определено никога не съм предполагал, че ще се натъкна на някоя иновативна стратегия за отслабване.
Започнах този проект с целта просто да създам разчистване най-добрата налична наука, но за мое удоволствие, аз открих всякакви нови вълнуващи инструменти и трикове по пътя, съкровище от погребани данни, като малки неща, доказани в рандомизирани, двойно тайни проучвания с плацебо контролна група, които да ускорят отслабването за стотинки на ден. С толкова малък потенциал за печалба, не е чудно, че тези проучвания никога не са виждали дневна светлина. Дори успях да премина отвъд съществуващата научна основа, за да предложа нов метод за елиминиране на телесни мазнини. Той също не може да бъде обезпечен с пари, но единствената печалба, която ме интересува, е вашето здраве. Ето защо даряват 100% от всички постъпления, които получавам от книгите си, включително тази, на благотворителност. Не получавам нито една стотинка от книгите си, но получавам нещо по-добро: удоволствието от служенето, помагането, научаването и споделянето. Свържете се с местната библиотека или я поръчайте за себе си или за всеки, когото обичате.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/trailer-for-how-not-to-diet-dr-gregers-guide-to-weight-loss
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев