В допълнение към месото, излагането на химикали в домакинството може да обостри или предизвика алергии, астма и екзема. Изследователите в Харвард и навсякъде по света събрали проби въздух оттам, където спят децата и показали за първи път, че концентрацията в спалнята на полипропилен гликол и гликолов етер е свързано в значителна степен с повишен риск от множество алергични симптоми, течащ нос и екзема. Този клас от химични съставки се съдържа в течни препарати за почистване, боя, пестициди, PVC тръби, лакове и може би е една от причините, поради които виждаме повишаване на тези заболявания по света през последните няколко десетилетия.
Наскоро изследователи подложили на тест няколко потребителски продукта: освежители за въздух, препарат за пране, омекотител, кърпи за сушене за пералня – всеки от които с годишни продажби над 100 милиона долара. Шест продукта; идентифицирани почти сто опасни химикали, въпреки че нито един не е бил посочен на етикета; просто се казва нещо като „аромат“. И десет от химикалите, които намерили, са определени като токсични или опасни – а три от тях официално са класифицирани като опасни замърсители на въздуха.
Например, омекотителя, който изследвали. На етикета просто пише „биоразградими вещества, омекотяващи материите.“ И дори мирише като мама, когато тя се наведе за целувка за лека нощ. Но ето какво наистина открили, включително канцерогенният опасен замърсител на въздуха ацеталдехид.
Ами ако се придържате към естествено ароматизираните продукти? Дори продукти, рекламирани като природосъобразни, натурални, био, изпускат също толкова опасни химикали, както и стандартните продукти. Например, един сапун, които се хвали с чисти етерични масла и био чай, също съдържа всичко това.
Да, но ами ако някак си знаете със сигурност, че е изцяло натурален – като лимонен, нали? Това е истински фитохимикал, който се съдържа в истинските цитруси. Докато не се фото-окисли с озон в околния въздух и не образува опасни вторични замърсители, включително формалдехид.
Що се отнася до потребителските продукти, най-добрата миризма е без миризма изобщо.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/throw-household-products-off-the-scent
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев