Преди 100 години Ню Йорк Таймс съобщава за по-скоро сложно за времето си проучване, 4600 случаи на рак, изучавани в рамките на 7 години, според което увеличената консумация на животински храни е причината. Един век по-късно, най-новият преглед върху темата заключава, смъртността от всички причини взети заедно, исхемична болест на сърцето, мозъчносъдови заболявания и заболявания на кръвоносната система, като инсулт, са значително по-малко при хората, които не консумират месо, като допълнение към по-малко рак и диабет.
Изненадан съм, че са открили такива значими резултати, при положение че хората в тези проучвания обикновено спират да ядат месо на по-късен етап в живота си. Например, в най-голямото проучване, направено до този момент, до една трета консумирали вегетарианска храна за по-малко от 5 години, и все пак накрая се оказали с по-малък процент сърдечно заболяване, независимо дали са били млади или възрастни – под 60 или над 60, независимо дали са имали нормално тегло или наднормено тегло, независимо дали са пушели или никога не са пушели. Независимо от всичко, тези, които са спрели да ядат месо, имали по-нисък риск, което предполага, че десетилетията на модел на хранене с по-висок риск могат да се преобърнат само за няколко години на по-здравословно хранене.
Ако погледнете страни, които са преминали от по-традиционно, растително хранене към по-западни диети, може да отнеме 20 години за процентите рак да се изстрелят нагоре. Нужни са десетилетия за повечето тумори да пораснат. Например, ако погледнем Азия, промяната в начина на хранене на населението е придружена със забележително увеличение в смъртността от рак на гърдата, дебелото черво и простатата. Например, смъртта от рак на гърдата в Япония или от рак на простатата, линия е права. Но отново, може да отнеме години на хранене и начин на живота, които да стимулират рака. Същото нещо е установено и с миграционните проучвания. Хората, които се местят от селските райони на Китай в САЩ, преминават през драстично увеличаване на риска от рак, но на туморите им отнема време да пораснат.
Така че, за мен е забележително, че след като по-голямата част от животи си човек се храни със стандартната западна диета, може да преобърне всичко, да намали риска си от хронични заболявания с по-здравословно хранене, дори и по-късно в живота.
И така, трябва ли всички да започнем да се храним вегетариански? То е статията, която придружава резултатите от най-голямото проучване, което някога е публикувано, с американци, хранещи се растително, и което открива, че вегетарианските диети са свързани с по-ниска смъртност от всички причини, което означава, че тези, които са станали вегетарианци, живеят средно по-дълго. Сега, този анализ включва така наречените полувегетарианци, които ядат месо поне веднъж на месеца, но не и повече от веднъж на седмица. Ето защо все още не е ясно колко вредно е яденето на месо няколко пъти в месеца за нашето дълголетие. Това, за което всички можем да се съгласим, е, че трябва да ограничим приема си на вредна храна и животински мазнини, и да ядем повече плодове и зеленчуци. Повечето власти също ще се съгласят, че храненето трябва да включва пълнозърнести храни, бобови и ядки. Вместо да се бием за това коя диета е най-добра, е време да признаем тези общи черти на диетите, свързани с по-малко заболявания, а вместо това да фокусираме вниманието си върху това да помагаме на пациентите да избягват интензивния комерсиален натиск да се хранят по друг начин.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-never-too-late-to-start-eating-healthier
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев