На 1 април, деня на шегата, 1998 г. изкуственият подсладител, одобрен от Агенция за контрол на храните и лекарствата, сукралоза, или 1-6-дихлоро-1-6-ди- деокси-бета-D-фрукто-фуранозил (кажете това 5 пъти бързо) четири-хлоро-четири-деокси- алфа-D-галакто-пиранозид, но въпреки страшното си име, най-лошото, което изглежда прави, е да бъде рядък причинител на мигрена при хора, които са податливи на нея. На което производителят на сукралоза отговорил, вижте, трябва да претеглите каквито и да са рискове срещу по-големите й здравословни ползи, след като помага за облекчаване на рисковете за здравето, свързани с националната ни епидемия със затлъстяването.
В това беше надеждата, да се осигури здравословен заместител на захарта, който да даде сладък вкус без калории или повишаване на кръвната захар. Не така обаче се оказва, след като проучвания върху населението започната да свързват консумацията на изкуствени подсладители, основно в диетичната сода, с повишен риск от развитие на затлъстяване, метаболитен синдром и диабет тип 2. Но връзката не е причина. Трябва да се направи изследване. Ако дадем на затлъстели хора количеството сукралоза, което се съдържа в кенче диетична сода, те ще получат значително по-голямо повишение на кръвната захар като реакция на захарното предизвикателство, изискващо значително повече инсулин; 20% по-високи нива на инсулин в кръвта, което предполага, че сукралозата води до инсулинова резистентност, което може да обясни връзката между консумацията на изкуствени подсладители и развитието на диабет, сърдечно заболяване и инсулт. Така че сукралозата не е някаква инертна съставка, тя повлиява реакцията на кръвната захар. Но как?
Компанията Спленда подчертава, че сукралозата не се усвоява в тялото и остава в храносмилателния тракт и така бързо се изхвърля от организма. Но фактът, че не се усвоява в тънките черва означава, че достига до дебелото черво и може да повлияе върху нашата чревна флора. Правени са проучвания върху изкуствените подсладители и чревните бактерии на плъхове преди години, но никога не е имало изследвания върху хора… досега. Изследвали захарин, сукралоза и аспартам, изкуствените подсладители, които се съдържат в Sweet & Low, Splenda и NutraSweet и се установило, че изкуствените подсладители без калории предизвикват непоносимост към глюкоза като променят микробиома в червата ни. Изследванията върху хора са ограничени, но при няколко дни прием на захарин, например, някои хора получават повишени нива на кръвна захар, свързани с промени само за една седмица на видовете бактерии, които се намират в червата им.
Ацесулфам К, друг често срещан изкуствен подсладител, също впоследствие се оказва, че е свързан с промени в чревните бактерии. И така, през цялото това време се предполагаше, че изкуствените подсладители отклоняват хроничните заболявания, но всъщност може би допринасят към проблема, поради промени в микробиома. Някои учени от общността били изненадани, че дори минимални концентрации на някой подсладител – тук говорят за аспартам – са достатъчни, за да причинят значителни промени в обитателите на червата. Други са по-малко изненадани. Всяка молекула аспартам след това се метаболизира във формалдехид. Това може да помогне с обяснението защо някои хора, които са алергични към формалдехид, имат такава лоша реакция към това нещо. Ето защо не е неочаквано, че дори малки количества могат да променят обществата на бактериите. Докладите за безопасността на аспартама са смесени. Всички проучвания, финансирани от индустрията, потвърждават безопасността му, докато 90% от независимо финансираните проучвания докладват, че аспартамът може да причини тежки странични ефекти за здравето. И това би трябвало да ви говори нещо.
Несъмнени потребителите на тези хранители добавки, които иначе се смятат за безопасни, не са наясно, че тези вещества могат да повлияят върху техните бактерии в червата. Това е от особена важност за пациенти със заболявания, свързани с изменения на чревните бактерии, като например възпалителни чревни заболявания, като улцерозен колит и болест на Крон. Тези хора може би не осъзнават, че изкуствените подсладители могат да повлияят върху червата им. Може ли ефектът да е толкова голям, че всъщност да има промени в честотата на случаите на възпалителни чревни заболявания? Нека разгледаме Канада. Тя е първата държава, която одобрила употребата на сукралоза – какво стана с нейния процент на възпалителни чревни заболявания? Честотата на заболяванията изглежда се удвоила след одобрение на сукралозата. Хммм. Ами в Съединените щати? След десетилетия на относително стабилни проценти улцерозен колит и болест на Крон, честотата на заболяване започна наистина да се покачва. В Китай, след одобрение на сукралозата, честотата на възпалителни чревни заболявания станала 12 пъти по-висока. Отново, това може да е напълно подвеждащо, но такава връзка е установена и в други два континента. Колкото повече такива графики виждаме, толкова по-трудно е да се пренебрегне такава възможна връзка.
Добрите новини са, че след спиране на прием на изкуствени подсладители, първоначалният баланс на чревните бактерии може да се възстанови в рамките на седмици. Сега, разбира се, негативните последствия от изкуствените подсладители не трябва да се интерпретират със значение, че всички ние трябва да се върнем обратно към консумация на захар и високофруктозен сироп. За оптимално здраве се препоръчва наистина да се опитаме да намалим и двете.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-effect-of-sucralose-splenda-on-the-microbiome
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев