Сушените плодове са удобни, пълни с хранителни вещества; но кои са най-полезни? Ето стафидите. Сега, това е на една порция, на грам, не на чаша, както е при горските плодове. Ето сушени сини сливи, сушено манго (което обожавам, затова много се радвам, че е тук), сушени кайсии, сушени череши (през покрива), а годжи бери са на върха.
Също така анализирали и сушените ябълки. Къде мислите, че се намират те? Бих предположил някъде към последните места – може би дори по-надолу от стафидите – но сгреших. Сушените кръгчета ябълки се озовават чак тук, което ги прави едни от най-здравословните сушени плодове на планетата.
Всъщност, беше съставен един предварителен доклад на една скорошна конференция по храненето, който предлага, че ежедневната консумация на сушени ябълки подпомага сърдечно-съдовото здраве при жени след менопауза. Ако разделим жени на две групи и накараме едните да изяждат по 85 г сушени ябълки на кръгчета на ден за една година, ще видим как холестеролът им пада с 23% – това е много! LDL пада с 23%! Нивата на възпаление в тялото падат рязко надолу.
И ще си помислите, че ако накарате хората да добавят по 240 калории под формата на снаксове към диетата си ежедневно, те ще надебелеят, но не… те всъщност отслабнали с по няколко килограма като бонус.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dried-apples-versus-cholesterol
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев