Дали хората, които пият кафе, живеят по-дълго от тези, които не пият кафе? „Събуди се и помириши кафето“ или „Не се събуждай изобщо“? Най-голямото проучване досега върху храненето и здравето поставя този въпрос на тест, разглеждайки връзката между пиенето на кафе и последващата смъртност сред стотици хиляди по-възрастни мъже и жени в САЩ. Хората, които пият кафе, спечелили, въпреки че ефектът бил малък. 10 на 15% по-нисък риск от смърт за тези, които пият по 6 или повече чаши на ден, най-вече поради по-ниския риск от смърт от сърдечно заболяване, дихателно заболяване, инсулт, наранявания и инциденти, диабет и инфекции.
Толкова голямо количество кафе обаче се оказва, че увеличава смъртността при по-млади хора, под 55-годишна възраст. Ето защо, въз основа на това проучване, може би ще е подходящо да се препоръчва да се избягва пиенето на повече от четири чаши на ден. Но ако съберем всички проучвания, изводът е, че консумацията на кафе не е свързана с никаква промяна или малко намаление на смъртността при около 1 или 2 чаши на ден, както за мъжете, така и за жените.
Въз основа на чаша след чаша, рискът от смърт е 3% по-нисък за всяка консумирана чаша дневно, което осигурява успокоение по отношение на притеснението, че пиенето на кафе може сериозно да засегне здравето.
Е, поне дълголетието. По отношение на здравето, обаче, едно скорошно проучване върху населението не установило НИКАКВА връзка между консумацията на кафе и симптомите на ГЕРБ, заболяване, свързано с рефлукс, киселини и регургитация, ако напъхате тръба в гърлото на някой човек и измерите pH-то му, ще видите, че кафето причинява значителен рефлукс и киселини, за разлика от чая. Дали е защото чаят има по-малко кофеин? Не. Ако намалите съдържанието на кофеин в кафето, сравнимо с това на чая, то ще продължава да причинява значително повече киселинен рефлукс. Безкофеиновото кафе наистина води до по-малко, обаче, така че за пациентите с ГЕРБ би било добре да избират безкофеиново кафе или дори по-добре, да пият чай.
Приемът на кафе също е свързан с невъзможност за задържане на урината, ето защо намалението на приема на кофеин трябва да се обсъжда с жени, които имат този проблем, или с мъже. Кофеинът, който се съдържа в две чаши кафе, може да влоши изтичането на урина също и при мъжете.
Един мета анализ от 2014 г. предполага, че ежедневната консумация на кафе е свързана с леко повишен риск от костни фрактури при жени, но намален риск от фрактури при мъже. Не фрактури на бедрата, обаче. Не е установена никаква значителна връзка между консумацията на кафе и риска от бедрени фрактури, въпреки че консумацията на чай може всъщност да играе защитна роля срещу бедрени фрактури, но изглежда няма очевидна връзка със самия риск от фрактури като цяло.
Има определени групи населения, за които е добре да стоят далеч от кофеина, например хората с глаукома, и вероятно тези с наследствена глаукома.
Ясно е, че хората, които имат проблеми със съня също не биха искали да пият. Дори само една чаша вечер може да доведе до значително влошаване на качеството на съня. Има докладвани случаи, например, на хора с епилепсия, които имат по-малко пристъпи след спиране на кафето, така че предполагам си заслужава да се опита.
Преди си мислехме, че кофеинът може да увеличи риска от нередовен сърдечен ритъм, наречен предсърдно мъжденее, но това също се основаваше на докладвани единични случаи, като този на млада жена, която страдала от предсърдно мъжденее след злоупотреба с ядене на шоколад. Но тези случаи безразборно включвали и тежко прекаляване с много голямо количество кофеин. Като резултат, обаче, идеята, че приемът на кофеин може да предизвика анормален сърдечен ритъм, е станала „общо призната“ , а това предположение доведе до промени в медицинската практика. Наскоро, обаче, везните се наклониха в обратната посока. Защо? Защото вече имаме реални данни. Кофеинът НЕ увеличава риска от предсърдно мъжденее. И ниските дози кофеин, които се определят на по-малко от около 5 чаши кафе дневно, може дори да имат защитен ефект. Консумацията на чай също изглежда понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, особено когато става въпрос за инсулти. Като се има предвид обаче разпространението на енергийни напитки, които съдържат огромни количества кофеин, е по-добре да се смекчи всяко съобщение, според което кофеинът е полезен. Изглежда малко снизходително, но това не е шега. 12 високо кофеинови енергийни напитки в рамките на няколко часа могат да бъдат смъртоносни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-coffee-mortality
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев