Говорил съм и в миналото за биогенните амини, като спермин и кадаверин, които могат да се образуват при разграждащи се тъкани. Но един нов преглед върху човешко-токсикологичните ефекти на тези вещества в нашата храна предполага, че путресцинът може да има канцерогенни (причиняващи рак) ефекти.
Путресцинът е химична съставка на разпад, която допринася за миризмата на разграждащата се плът и миризмата на риба при някои определени вагинални инфекции. Но той се съдържа и в неразвалени риба, месо, сирене и ферментирали храни. Не можем обаче да стоим далеч от него, освен ако не знаем кои храни съдържат най-много.
Ето няколко често срещани храни, които учените изследвали: бира, синьо сирене, фета сирене, кимчи, мисо, кисело зеле, сардини, наденичка, соев сос, темпе, риба тон и вино. Кое мислите, че съдържа най-много? Сардините са на второ място, но най-високите нива са намерени в рибата тон.
За да се предпазим от путресцина, трябва да стоим далече от риба в консерва.
Има една препоръка да се опитаме да се придържаме към количество под 40 мг за всяко хранене. Така че, само няколко хапки, една четвърт порция риба тон, ще ни докарат извън лимита. Но иначе ще са нужни две порции наденички или десет бири, за да се доближим до този лимит.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/carcinogenic-putrescine
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев