Все повече се запознаваме с веществата от растителен произход, които действат като средства за предотвратяване на химиотерапия, които помагат за превенция на рак, за сметка на химиотерапията, вещества, чиято цел е да лекуват рак. Тези вещества са не само евтини, те също са леснодостъпни и нямат никаква или ограничена токсичност.
От 1987 г. насам Националният институт по рака е изследвал над хиляда различни потенциални средства за химиопрофилактична активност, от които само около 12 започнали да се изследват клинично. Куркуминът, който се съдържа в индийската подправка куркума, който се използва в подправката къри на прах, е едно такова средство, което в момента се изследва клинично за превенция на химиотерапията при рак.
Според начина им на действие, средствата за превенция на химиотерапията се класифицират в три различни подгрупи: антипролиферати, антиоксиданти и блокери на канцерогенните вещества. Куркуминът принадлежи и към трите групи, имайки предвид множеството му механизми на действие.
Куркуминът изглежда играе роля в блокирането на всяка степен на трансформацията на рака, разпространението му и инвазията, но може дори да помогне преди дори канцерогените да достигнат до нашите клетки. Едно проучване от 1987 г. изследва ефектите от куркумина върху мутагенността. Способността за мутиране на ДНК-то на различни токсини, и е установено, че куркуминът е ефективно антимутагенно средство срещу няколко стандартни и от околната среда мутагенни и причиняващи рак вещества, но това е in vitro изследване, от латински „в стъкло“, което означава в епруветка или съд на Петри.
Ами при хората? Е, няма как да вземем група хора и да ги изложим на някой гаден канцероген, само за да дадем на половината куркума и да видим какво ще стане. Може да изчакаме докато някой токсичен отпадък не се разлее или не се случи ядрен инцидент, но в противен случай няма да намерите хора, които доброволно да се изложат на канцерогени, освен… пушачите! Можем просто да го тестваме на пушачи. Те имат канцерогени, които текат по вените им всеки ден.
Ако вземете група пушачи и ги накарате да се изпикаят върху някакви бактерии, това е броят на ДНК мутациите, които ще се появят. Не забравяйте, целият живот е закодиран от ДНК, независимо дали е бактерия, банан или зайче. По-лесно е обаче, когато измервате уринарните мутагени, просто да се изпикаете върху някоя бактерия.
Урината на непушачите причинява много по-малко ДНК мутации. Логично е, те имат по-малко токсини в тялото си. Ако накарате пушачите да приемат куркума в продължение на един месец, или, извинете, накарате непушачите да приемат куркума за един месец, нищо няма да се случи. Ами ако направите същото за пушачите? 15 дни по-късно ще отиват тук, а 30 дни по-късно – ето тук.
И това не е някаква концентрирана добавка с куркума, това е просто чиста куркума, такава, каквато купувате в магазина, и за по-малко от една чаена лъжица на ден, което показва, че куркумата е ефективен анти-мутаген. Ще забележите, обаче, на тази графика, че има дори още по-ефективен анти-мутаген… непушенето! Дори да приемаме куркума в продължение на един месец, силата на урината на пушача, която уврежда ДНК-то, превишава тази на непушачите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-carcinogen-blocking-effects-of-turmeric-curcumin
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев