До преди около 10 години кафявата адипозна тъкан се считаше за биологично активна само при бебета и малки деца, генерирайки топлина чрез изгаряне на мазнини, но сега няма никакво съмнение, че активната кафява мазнина присъства и при възрастните, като тя участва в предизвиканото от студа повишение на изразходваните калории в цялото тяло, а по този начин също и в контрола на телесната температура и това колко сме дебели.
През 2013 г. изследователи установили, че човек може да активира кафявата адипозна тъкан, ако се изстуди достатъчно дълго: по два часа излагане на студ всеки ден за шест седмици, което може да доведе до значително намаление в телесните мазнини. Въпреки че те демонстрирали ефективното активиране на човешката кафява мазнина, ще изглежда трудно да се увеличи излагането на студ в ежедневния живот. За щастие, кафявата мазнина може също да бъде активирана и от някои хранителни съставки, като например капсаицин, веществото, което прави лютите чушки люти.
Въпреки че повишената физическа активност се препоръчва обикновено, за да увеличи изразходването на енергията, определени хранителни съставки, като капсаицина, са известни с това, изгарят калории и мазнини.
Има значително повишение в изразходването на енергията в рамките на 30 минути след изяждане на една люта чушка тип Халапеньо.
Обикновено, когато намалим калориите, метаболизмът ни се забавя, като така подкопава опитите ни за отслабване, но ако поръсим една четвърт чаена лъжичка лют червен пипер на прах в храната си, това ще противодейства на намаляването на метаболизма и ще подпомогне изгарянето на мазнини. Искали да опитат да им дадат повече, за да се опитат да сравнят някои проучвания, извършени в Азия, но те работили с кавказци. Има разлика в максималната поносима доза на лютия червен пипер между азиатците и кавказците. Ако вземете група жени от Япония, ще можете да подпомогнете изгарянето на мазнини след високо мазнинно ястие също, като добавите над една супена лъжица червен пипер на прах.
Знаем от десетилетия, че лютият червен пипер повишава метаболизма, но не знаехме как. Сега имаме проучвания, които показват, че този вид съставки повишават изгарянето на енергия при хората с кафяви мазнини, но не и при тези без, което означава, че те увеличават изгарянето на калории директно. Има всякакви видове структурно подобни вкусови молекули в други храни, като например черния пипер и джинджифила, при които би се очаквало, че също активират термогенезата, но те не са тествани директно.
Всички тези резултати предполагат, че ефектите против затлъстяване на съставките на червения пипер, са основани на генериращата топлина активност на кафявата мазнина. По този начин, редовният прием може да отрази хроничните ефекти от излагане на студ без да се налага да се самозамразяваме.
Консумацията на пикантни храни може да ни помогне да отслабнем, но какво ще кажете за сетивното изгаряне и болката за езика ни, а понякога и за стомаха ни, както и по-надолу? И така, това ли са единствените две опции за подпомагане на кафявата мазнина, да замразим краката си или да изгорим задника си?
Храните, богати на аргинин могат също да стимулират растежа на кафявата адипозна тъкан и нейното развитие чрез разнообразие от механизми, което просто означава да консумираме повече соеви храни, семена, ядки и бобови.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-boosting-brown-fat-through-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев