Растителната диета защитава срещу заболявания, свързани с хроничен оксидативен стрес, но кои растителни храни са най-полезни? Горските плодове са най-здравословните плодове и това проучване анализира над сто различни видове горски плодове и продукти от тях.
Само за да ви дам представа за мащаба, ето колко антиоксиданти се съдържат в двата най-популярни плодове в Америка: банани и ябълки.
Сега, най-популярният плод в света е мангото, което се справя по-добре. Но нито един плод от тези не може да се сравни с горските плодове: ето една чаша ягоди, боровинки, малини, червени боровинки и къпини. Ето до къде стигаме в повечето случаи, освен ако нямате достъп до черен емпетрум. Или уха – шипки. Но да се върнем на това, което реално можем да си купим в магазина, както виждате, продължавам да променям скалата вдясно.
Ами годжи бери? Ще ги разгледаме скоро в друго видео върху сушените плодове. Ами един шот с таитянски сок от нони? Дори не стига до бананите. И още по-тъжна от него е една чаша зелено грозде, което на практика се води за горски плод, но по отношение на хранителна стойност, е белият хляб на плодовото царство. Ами акаи бери? Има всъщност едно проучване върху акаи бери, което ми хвана окото миналата година в журнала по експериментална геронтология. Пулпата на акаи берито подобрява преживяемостта на високомазнинна диета. Помислих си: „Колко интересно“, докато не прочетох по-подробно заглавието: „Акаи… подобрява преживяемостта на мухи на високомазнинна диета.“ Защо изобщо бихме искали да направим това? Представям си как изследователите са събирали мухи от някоя кофа с отпадъци от мазни и вредни храни или нещо подобно.
За съжаление акаи бери не са изследвани в това проучване. Да се надяваме, че ще се върнат следващата година и ще ги сложат на номер 3140.
Междувременно ви окуражавам да консумирате горски плодове всеки ден, винаги да имате пакети замразени горски плодове във фризера си. Каквото ви харесва – но както научихме в това проучване, можем да спечелим два пъти повече, ако изберем къпини, вместо ягоди.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-berries
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев