Преобладаването на така наречените атопични заболявания – хранителни алергии, астма, сенна хрема, екзема – изглежда се увеличава година след година по света. Удвоява се, утроява се, става дори четири пъти повече. Ето честотата на астмата през годините. Ето хоспитализацията за хранителни алергии сред децата в Америка само за няколко години. Какво се случва?
Ами, наскоро успяхме да надникнем по-добре. Екземата – атопичният дерматит – представлява червен, неравен обрив, който може да прерасне в дебели, люспести или кожести лезии.
Изследователи в Япония се чудели дали озападняването на японската диета може да е причината за драстичното покачване на честотата на случаите. В първото по вида си проучване те установили, че по-големият прием на месо при майките през бременността се свързва значително с повишен риск както от подозирана, така и от диагностицирана от лекар екзема. Те предполагат, че „определени компоненти в месото“ могат да повлияят върху имунната система на фетуса. Сметнали, че може би наситените мазнини са причината, но не се оказало така. Може би канцерогените в сготвеното месо? Заключение: не се знае каква може да е причината в месото.
Учените били изненадани, че рибата не намалява честотата на заболяването, като се има предвид противовъзпалителната природа на дълговерижните омега-3 мастни киселини. Те предполагат, че може би живакът и диоксините, които се натрупват в рибата, може би противодействат на ползите от омега-3.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/preventing-childhood-allergies
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев