И така, през бременността намаляването на консумацията на месо може да намали риска от алергични заболявания. Ами след като децата се родят? Едно предварително проучване в Полша на деца вегетарианчета наскоро предположи, че ползите от ограничение на месото може да продължат и след раждането – заключавайки, че някои елементи от вегетарианската диета могат да помогнат на защитата срещу алергии.
И наистина, според най-дълго продължилото проучване в историята, сравняващо вегетарианци с невегетарианци, жените, които ядат месо, изглежда имат 30% по-голям шанс от алергии към химични препарати, 24% повече астма, 17% повече алергии към лекарства и към ужилване от пчели и 15% повече сенна хрема – въпреки че при мъжете, които ядат месо, имат значително по-голям шанс от развитие на алергии към химични препарати и лекарства. Сега, това са данни с напречно сечение, което означава само в конкретен отрязък от времето; така че не знаем непременно кое е първо.
Да, вегетарианството се свързва със значително по-малка честота на алергии. Но може би хората, които страдат от алергии, просто са по-склонни да започнат да се хранят здравословно, надявайки се, че това ще им помогне да се чувстват по-добре. И все пак, след коригиране на другите фактори, като например пушенето, откритията наистина предполагат наличие на благоприятен ефект от растителното хранене върху разпространението на алергии.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/preventing-allergies-in-adulthood
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев