Изследователи публикували проучване с над три милиона души – най-голямото досега – за да разберат какво можем да направим, освен да не пушим, за да намалим риска от развитие на аневризъм на коремната аорта. По отношение на храненето, очевидно най-рискованото нещо е яденето на месо.
Яденето на месо няколко пъти в месеца изглежда значително повишава риска, което е логично. Другото име на атеросклерозата е втвърдяване на артериите. На това е способен целият този холестерол в нашите артерии – да втвърди и да сгъсти стените на аортата, като по този начин я направи по-малко гъвкава. И така, вместо само да подскача обратно след всеки удар на сърцето, аортата има риск от разтягане, част по част, докато накрая завършим с огромен балон в червата и понякога той се спуква и излиза невестулката.
Най-важното нещо обаче: никакво пушене, което може драстично да увеличи риска. Алберт Айнщайн умрял от аневризъм на коремната аорта – а той е бил вегетарианец. Но е започнал да се храни здравословно чак на по-късен етап в живота си, за съжаление, и е бил сериозен пушач.
И така, минимизирайте както пушенето, така и яденето на месо, а максимизирайте консумацията на плодове и зеленчуци и яжте ядки всеки ден – двете най-силни неща в храненето, за които е установено, че намаляват риска. Това може да намали шанса да развием аневризъм на коремната аорта наполовина.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-help-prevent-abdominal-aortic-aneurysms
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев