Крайни продукти на гликацията; КПГ, много правилно съкращение, тъй като те се считат за геронтотоксини – геронто от геронтология. Това са токсини на остаряването, за които се смята, че ускоряват процеса на остаряване, мултисистемното влошаване на анатомичната цялост и функция. КПГ-тата свързват заедно протеините, което причинява скованост на тъканите, оксидативен стрес и възпаление. В мозъка те могат да допринесат за деменция; в очите, за катаракти и макулна дегенерация. В артериите и сърцето, хипертония, атеросклероза, сърдечна недостатъчност и инсулт; после анемия, бъбречна недостатъчност, остеопороза и мускулна загуба.
Има два източника на тези токсини. За единия не можем да направим много – те се произвеждат вътрешно като естествен отпаден продукт на метаболизма. Но източник номер две е нашата храна.
Сега, изследванията през 70-те години върху плъхове установили, че КПГ не се усвояват много добре и затова хранителните източници били отхвърлени като ирелевантни – до 25 години по-късно, когато най-накрая тествахме върху хора. И на вашето внимание, установихме, че КПГ от храната, които се усвояват в кръвта, могат да представляват основен източник на химично и биологично активни токсини. И така, трябва да елиминираме храните и начините на готвене, свързани с най-високото съдържание на КПГ.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/glycotoxins
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев