Аортата е най-голямата артерия в нашето тяло. Тя е като градински маркуч. Излиза директно от сърцето, спуска се надолу по коремната област и после се разделя на две и минава през всеки крак.
Сърцето ни бие около 40 милиона пъти на година и всеки удар изпраща вълна на налягане надолу по този маркуч, така че е по-добре той да е силен, гъвкав, еластичен, за да се справя с всеки тласък кръв, която се изпомпва през него. Ами ако аортата ни се втвърди с атеросклероза, възпали се с окислен холестерол, задръсти се с мазни депа?
Ето как изглежда вътрешната стена на аортата; гладка, еластична, като гума. Но с твърде много наситени мазнини в храната, започват да се появяват мазни ивици, което може да доведе до възпаление, язви и калцификация. Стените на аортата ни могат да отслабнат, започват да се разтягат, да се издуват навън, да стават като балон под цялото това налягане. И когато балонът стане толкова голям, той може да се спука и да умрете.
Балонът се нарича аневризъм на коремната аорта. Милиони американци имат този проблем, но повечето дори не знаят. Те са като бомби със закъснител, стават все по-големи и по-големи – но не го усещате – докато не се спука. Така че, първият и единствен симптом обикновено е болезнена смърт.
Ето защо сегашните препоръки са високорисковата група, мъже пушачи над 65-годишна възраст, да си направят сонограма, за да се уверят, че нямат аневризъм в коремната област. Но повече от половината, които получават аневризми на коремната аорта не попадат в тази група; това са жени или непушачи или хора под 65-годишна възраст – така че очевидно има сериозни рискови фактори, които пропускаме.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/abdominal-aortic-aneurysms-ticking-time-balloons
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев