Имайки предвид сегашната пандемия, търсенето на потенциално превантивни и терапевтични антивирусни стратегии е от особено важен и спешен интерес, така че какво можем да кажем за цинка, за който е известно в някои случаи, че има противовирусни и противовъзпалителни ползи? Потърсих го като потенциално лечение, след като сайтът за проверка на факт Snopes, потвърди, че известен вирусолог наистина е направил препоръка през февруари да се запасим с таблетки цинк. Той основава неговото предположение на ефикасността на цинка при обикновените настинки, 29% от които са причинени от коронавируси.
Всъщност има една сладка история зад това: Едно 3-годишно момиче се подлага на химиотерапия за левкемия – заболяване, свързано с ниски нива на цинк – отказва да приема добавка цинк. С потисната имунна система, тя започва да развива настинка. Вместо да преглъща добавката, тя я оставяла да се разтвори в устата й и настинката изглежда изчезнала в рамките на няколко часа. Добре, сладък малък анекдот, но това наблюдение накарало баща й, собствения й баща, да проведе първото рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контрола върху таблетки цинк за обикновена настинка.
Ето как започнало всичко, но оттогава има над 12 публикувани рандомизирани контролирани проучвания и като цяло изследователите открили, че цинкът наистина е полезен за намаляването както на продължителността, така и сериозността на настинката, когато се приема в рамките на първите 24 часа, след като започнат симптомите. Таблетките цинк изглежда съкращават настинките с около 3 дни със значително намаление на носните секрети и запушването, дразненето на гърлото и кашлицата.
Резултатите на цинка при обикновената настинка често се описват като смесени, но това изглежда се дължи на факта, че някои проучвания използват таблетки цинк, които съдържат добавени съставки, като лимонена киселина, която силно изолира цинка, така че се освобождава много малко или никакъв цинк. Те са по-вкусни, но какъв е смисълът, ако реално не получавате никакъв цинк? Кой е най-добрият начин да си набавим цинк при настинка? Таблетки, съдържащи около 10 до 15 мг цинк, приемани на всеки два часа от деня за няколко дни, започвайки веднага след появата на симптомите, под формата на цинков ацетат или цинков глюконат, без свързващи вещества, като лимонена киселина, винена киселина, глицин, сорбитол или манитол, действат най-добре. Най-добре за настинка, ами за КОВИД-19?
Има голям брой предполагаеми механизми за потенциална защита, приписвана на цинка. Първата е, че той си взаимодейства с прикрепването на риновирусите, най-честата причина за обикновена настинка, към нашите клетки. Това вероятно няма да ни помогне в случая с КОВИД-19, тъй като новият коронавирус използва различен вид рецептор.
Цинкът също изглежда забавя размножаването на риновируса, поне в съд на Петри. Ами коронавирусите? Цинкът възпира коронавируса, който причинява SARS, като взаимодейства със способността на вируса да размножава своя генетичен код, но това е във връзка с един химикал, който пренася цинка вътре в клетките. Има естествени съставки в храната, които може би имат подобна функция, но дори и ако вирусното размножаване можеше да се забави в гърлото ви, където се намира таблетката, това, което ни интересува най-много е да спрем размножаването на КОВИД-19 в белите дробове.
Но един трети механизъм, чрез който цинкът може да помогне, изглежда обещаващ: подсилване на антивирусния ни имунитет. Например, ако даваме цинк на хапчета на деца с тежка обикновена пневмония, е доказано, че е ефективно за намаляване на смъртността над 3 пъти в сравнение с плацебо. Три пъти по-висока смъртност при групата със захарното хапче. Но тези проучвания били направени в страни като Уганда, Индия и Еквадор, където има много голям дефицит на цинк и преди това. Така че, да, приемът на цинк, ако имате дефицит на цинк, нищо чудно е, че помага, но не е ясно дали подобни ползи биха могли да съществуват при държави с по-висок приход, с по-добър статус на микронутриенти на населението.
Някои учени предполагат, че въпреки липсата на клинични данни, никой все още не е изследвал цинка за КОВИД-19; може би ще помогне. Скептичен съм, че ще помогне при хора с нормално хранене, но ако се приема директно, не би навредило, въпреки че добавки с цинк и таблетки могат да причинят гадене, особено, когато се приемат на празен стомах, както и някои други стомашно-чревни симптоми. И човек никога не трябва да слага цинк в носа си. В аптеките ще намерите всякакви видове назални цинкови гелове, спрейове и тампони, които са свързани с потенциално перманентна загуба на миризма. О, и като щастлив край: едно 3-годишно момиченце, което побеждава рака, никога не се разболява отново и самата тя пораства и става учен.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/would-zinc-lozenges-help-with-covid-19
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев