В идеалния случай, след като се заразите, безопасно ще се отделите от семейството си в така наречената „клиника за температура“, отделение, проектирано да оценява, изследва, лекува и сортира пациентите, така че да не поставяте в риск хората, с които живеете. Клиниките за температура бяха една от стратегиите, използвани за контрол на огнището в Китай, чрез предотвратяване на групи семейни инфекции. Ако липсват такива иновации, най-добрият избор е да се опитате да се възстановите вкъщи, да се изолирате възможно най-много от близките си. За предпочитане е да избягвате контакт както с хора, така и с домашни любимци, и да стоите в „болнична стая“ по възможност с отделна баня.
Могат ли домашните любимци да се заразят? В редки случаи кучетата се оказват заразени с новия коронавирус, но вирусът се отразява рядко на кучетата, те изглежда не се разболяват… и не изглежда да предават вируса на други. Това е в съответствие с това, което видяхме със SARS, при който малък брой домашни любимци се оказаха с положителна проба, но те изглежда не можеха да заразяват други.
Вирусът КОВИД-19 се оказва, че се разпространява ефективно при котките, обаче, които след това могат експериментално да предадат вируса на други котки в отделни клетки, вероятно чрез дихателни капчици, въпреки че те самите може и да не се разболеят. Едно проучване със 102 котки в провинция Ухан след епидемията, намерило доказателства за инфекция на 15 от тях, за които се предполага, както е с домашните кучета, че са случаи на предаване от човек на животно. В САЩ първият потвърден случай на животинска зараза бил един болен тигър в зоологическата градина в Бронкс, последван от няколко домашни котки. До ден-днешен няма доказателства, че домашните любимци са източник на инфекция на КОВИД-19 за хората, а по-скоро, подозираме, че е обратното.
За да намалите риска от разпространение на заболяването към хората, с които живеете, ако сте болни, покрийте си носа и устата с хартия, когато кашляте или кихате, хвърлете използваната хартия в коша за боклук и след това незабавно си дезинфекцирайте ръцете. Не споделяйте личните си вещи, като например прибори за хранене, кърпи или чаршафи. Мийте си ръцете често. Рутинно дезинфекцирайте всички често ползвани предмети, като телефони, брави на вратите и повърхности на тоалетната в болничната ви стая и в банята и накарайте някой друг да чисти и дезинфекцира останалата част от къщата, по възможност. Експерти по здравеопазването от Харвард предлагат пускането на вентилатора в банята. Отварянето на прозорците в болничната стая за подобряване на вентилацията, също може да помогне. По време на епидемията на SARS болничните отделения с по-големи прозорци за проветряване, изглежда значително намалиха риска от инфекция за здравните работници. И накрая, въз основа на сурогатните коронавируси, използването на овлажнител на въздуха, ако въздухът е сух, също може да намали вирусната циркулация.
Повечето хора, които се заразяват с КОВИД-19, се възстановяват спонтанно без нуждата от медицинска интервенция. Ако се заразите, защитете хората около себе си, почивайте си, пийте течности и наблюдавайте симптомите си. Ако се появят сериозни проблеми, като трудност в дишането или постоянна болка или натиск в гърдите, потърсете медицинска помощ – но известете оператора на 911, че може би имате вируса, или ако е по-малко сериозно, се обадете на лекаря си или на спешното отделение първо, преди да влезете, тъй като те могат да имат специални инструкции за подозрителни случаи във вашия район.
Центърът за контрол и превенция на заболяванията съветва, след като симптомите ви започнат да се подобряват, след като нямате температура за три пълни дни (без лекарства за понижаване на температурата) и е минала поне една пълна седмица след започване на симптомите, може да започнете да отпускате изолацията вкъщи. СЗО обаче е по-консервативна, като препоръчва карантина за пълни 14 дни за всеки със симптоми или всеки, който живее с човек със симптоми.
Ако сте болни и трябва да сте в една стая с някого, трябва да носите маска. Това е първоначалното предназначение на маските, така нареченият „източник на контрол“, а не самопротекция. Те трябва да предпазят другите от вас самите, а не да предпазят вас от другите. Коронавирусите на честите настинки (както и на грипа и на риновирусите) могат да се засекат в издишан дъх, а не само при кашляне и кихане, а хирургичните маски могат да намалят количеството вирус, което издишвате във въздуха. Все още предстои да разберем дали това е вярно и за КОВИД-19, но директорът за комитета по новопоявяващи се инфекциозни заболявания в Националната академия по науките каза на Белия дом: „Изследванията до момента подкрепят възможността SARS-CoV-2 да се разпространява чрез биоаерозоли директно от издишването на пациентите.“
Това не би трябвало да е изненадващо. В крайна сметка, дихателните капчици не са просто изкихвани топчета слуз. Когато дъхът ви излиза на пара докато сте навън и е наистина студено, това е илюстрация на дихателните капчици. Струята пара, която излиза от устата ви, е съставена от малки капчици вода директно от белите ви дробове. При по-топъл ден можете да си представите как самите вие издишвате същия този облак – просто не можете да го видите. Смятайте за истина до доказване на противното, че вирусът е в дъха.
Ако заразените хора издишват вируса преди дори да разберат, че са се заразили, може би всеки трябва да покрива лицето си на обществени места. Центърът за контрол и превенция на заболяванията първоначално устоя на такава мярка, решение, което директорът на китайския център за превенция на заболяванията сметна за „голяма грешка“. Американският център за превенция на заболяванията отстъпи през април и препоръча „носене на покритие на лицето от плат на обществени места, където други мерки за социална дистанция са трудни за поддържане“, като например хранителни магазини или аптеки. Промяната на 18 градуса вероятно е най-добре изобразена чрез промяната на изказванията на Ръководителя на американската здравна служба на САЩ от „Наистина хора СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ МАСКИ!“ удивителна, към едно видео няколко седмици по-късно, в което показва как да си направите маски от шалче и гумени ластици. Центърът за контрол и превенция на заболяванията има лесни инструкции без шиене на bit.ly/CDCDIY.
В допълнение за тези, които са болни и трябва да се излагат на публични места, хирургичните маски е добре да се ползват при дезинфекциране на жилище, което може да е било в контакт с вируса. Също така трябва да носите ръкавици за еднократна употреба, да отворите всички прозорци, докато почиствате пода и чистите всички повърхности с дезинфектант, както и да измиете всички чаршафи и дрехи, които сте носили, с препарат за пране. Трябва да държите влажните чаршафи далеч от тялото си и да не ги тръскате преди да са изпрани. И както винаги, внимавайте да не докосвате очите, носа и устата си, когато премахвате маската си и внимателно измивайте ръцете си след това. Можете да намерите всички тези инструкции на https://bit.ly/COVIDcleaning.
Предложението, че хората не трябва да носят маски, защото здравните служители имат по-голяма нужда от тях, определено е валидно до една степен, но със сигурност е повод за производство на още маски, не за да ги отказваме на хора, които биха могли потенциално да имат полза от тях. Докато не се появят маски в достатъчни количества, обаче, честото измиване на платнените маски се препоръчва от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Ще говорим за това кой е най-добрият материал за маски, както и за ролята на N95 респираторите в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-to-do-if-you-come-down-with-covid-19
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев