До ден-днешен около 100 генетични показателя са свързани със затлъстяването. Но ако съберем всички заедно, като цяло те са причина за по-малко от 3% от разликата в индекса на телесната маса между хората. „Генът на надебеляването“, за когото може би сте чували, се нарича FTO, съкратено от английски, свързан с мазнинна маса и затлъстяване, е генът, който е най-много свързван със затлъстяването, но той е причина за по-малко от 1% от разликата между хората, едва 0,34%.
FTO кодира един протеин в мозъка, който изглежда влияе върху апетита ви. И вие ли сте един от милиардите хора, които имат мутация в гена FTO? кой го е грижа, след като изглежда, че това води до разлика в приема само на няколкостотин допълнителни калории на година. Енергийният дисбаланс, който води до епидемията със затлъстяването, е резултат от приема на стотици допълнителни калории на ден. И това е генът, за който се знае, че има най-голям ефект досега. Шансът за точно предричане на риска от затлъстяване, въз основа на статуса на FTO, е съвсем малко по-добър, отколкото шанса при хвърляне на монета. С други думи, не, тези гени не ви карат да изглеждате дебели.
Когато става въпрос за затлъстяване, силата на вашите гени не е нищо в сравнение със силата на вашата вилица. Дори малкото влияние, което има FTO генът, изглежда е по-слабо сред хората, които са физически активни и то може да се премахне напълно при хората, които се хранят по-здравословно. FTO изглежда засяга само хората, които се хранят с повече наситени мазнини, които се съдържат предимно в месото, млечните продукти и преработените храни. Хората, които се хранят по-здравословно, изглежда нямат по-висок риск от наддаване на тегло, дори и да са наследили „гена на надебеляването“ и от двамата си родители.
Физиологично, статусът на гена FTO не изглежда да повлиява върху способността ви да отслабвате. Психологически, обаче, знаейки, че имат повишен генетичен риск от затлъстяване, някои хора се мотивират да се хранят и живеят здравословно, но това може да докара някои да вдигнат ръце във въздуха и да се оставят на мисълта, че това е наследствено в семейството. Затлъстяването наистина има обикновено се предава в семейството, но същото важи и за лошото хранене.
Сравнението между теглото на биологичните и осиновените деца може да помогне да се разкрие приноса на начина на живот и на гените. Децата, които израстват с двама биологични родители с наднормено тегло се оказва, че имат 27% по-голяма вероятност самите те да са с наднормено тегло, докато осиновените деца, поставени в дом с двама родители с наднормено тегло имат 21% по-голяма вероятност да са с наднормено тегло. Така че гените наистина играят роля, но това предполага, че причината е по-скоро средата, в която живеят децата, а не тяхното ДНК.
Един от най-поразителните примери за силата на храната пред ДНК-то ни идва от индианците Пима. Индианците Пима в Аризона имат сред най-високите проценти затлъстяване и диабет в света. Това се приписва на техния относително ефективен генетичен фон. Склонността им да съхраняват калории може и да им е послужила добре във времена на бедност, когато са живеели само с царевица, боб и тиква, но когато областта се установила и заселила, техният източник на вода, реката Гила, била отклонена нагоре по течението. Хората, които оцелели последвалия глад, трябвало да изоставят традиционния си начин на хранене и да живеят с програми за хранене от правителството и така хроничните им заболявания скочили главоломно. Едни и същи гени, но различен начин на хранене, водят до различен резултат.
Всъщност така бил проведен един естествен експеримент. Племето Пима, което живее през границата в Мексико, произхожда от същото генетично семейство, но е успяло да запази повече от своя традиционен начин на живот, придържайки се към бобови, тортили и картофи. Едни и същи гени, но седем пъти по-малко затлъстяване и около четири пъти по-малко диабет. Гените може и да зареждат пушката, но храненето дърпа спусъка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-role-of-genes-in-the-obesity-epidemic
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев