Затлъстяването не е нещо ново, но епидемията със затлъстяването е. Преминали сме от няколко закръглени крале и кралици, като Хенри VIII или Луи VI, известен като Луи ле Грос или Луи дебелия, към една пандемия от затлъстяване, която сега се счита за може би най-страшната и лошо управлявана заплаха за здравеопазването на нашето време. Около 37% от мъжете американци са затлъстели и 41% от жените, а краят не се вижда. По-ранните доклади предполагат, че поне увеличаването на затлъстяването е намаляло, но това не е така. По подобен начин мислехме, че най-накрая се справяме с проблема с детското затлъстяване 35 години след постоянни лоши новини, но лошите новини продължават. Затлъстяването при децата и подрастващите продължава да се увеличава, сега, за четвърто десетилетие.
През последния век затлъстяването изглежда е скочило десет пъти, от 1 на 30, сега 1 на 3-ма, но това не е постоянен възход. Изглежда нещо се е случило около края на 70-те години, не само тук, а навсякъде по света. Епидемията със затлъстяването се случва по едно и също време навсякъде по света в най-развитите страни през 70-те и 80-те години. Фактът, че бързото увеличаване изглежда почти едновременно в целия индустриализиран свят, предполага обща причина. Каква може да е тази причина?
Всяка потенциална причина би била глобална в своята природа и съответства на подема на епидемията. Така че промяната трябва да е започнала преди 40 години и да се е разпространила бързо по света. Нека видим какви са различните теории. Например, някои обвиняват промените в нашата „вградена среда“, промени в планирането на града, които са направили обществата по-малко склонни да вървят пеша или да карат велосипед, да пазаруват. Но това не отговаря на нашите критерии за правдоподобна причина, защото не е имало универсална, едновременна промяна в съседните страни в един и същ период.
Ако направим запитване на стотици политици, повечето смятат, че липсата на лична мотивация е причина за епидемията на затлъстяването. Но виждате колко малко смисъл има в това? Тук в САЩ, например, затлъстяването се е увеличило навсякъде в края на 70-те години. Казвате ми, че всеки един сектор от цялото население е пострадал един вид едновременно от липса на воля? Всяка възраст, пол и етническа група с всички свои различни подходи и опит, едновременно са загубили колективния си капацитет за самоконтрол по едно и също време? По-правдоподобна причина от глобална промяна в природата на нашите характери би била някаква глобална причина в природата на нашия живот.
Хранителната индустрия обвинява липсата на активност. „Ако всички потребители се движат“, казва CEO-то на Пепси, „затлъстяването няма да съществува.“ Кока-кола прави още една крачка напред и похарчва 1,5 милиона долара, за да създаде Глобална мрежа на енергийния баланс, която да омаловажи ролята на храненето. Издадените имейли показват, че компанията е планирала да използва преднината си, която да служи като оръжие за промяна на разговорите за затлъстяване във войната си с обществеността на здравеопазването.
Тактиката е толкова често срещана сред компаниите за храни и напитки, че си има име: лийнуошинг (надценяване на полезните свойства на даден продукт). Чували се за грийнуошинг, при който компаниите измамно претендират, че са екологично настроени. Е, лийнуошинг е терминът, използван да опише компаниите, които се опитват да се позиционират като помагащи за разрешаване на кризата със затлъстяването, когато вместо това те директно допринасят за него. Наистина, най-голямата компания за хранителни продукти в света, например Нестле, е променила имиджа си на „водещата компания в света за здравословно хранене и добро физическо състояние.“ Да, тези Нестле, производителите на Cookie Crisp бисквитите и над 100 различни марки захарни изделия, включително Butterfinger, Кит Кат, Goobers, Gobstoppers, Runts и Nerds. Друг техен лозунг е „Добра храна, добър живот.“ Техните Raisinets може и да съдържат някакви плодове, но на мен ми приличат по-скоро на Уили Уонка, отколкото на нещо полезно. Нека видим „Какво прави Нестле за проблема със затлъстяването?“ на тяхната интернет страница, „Прочетете повече за програмата на Нестле за здрави деца“, връзката ни води към грешка „Страницата не е намерена“.
Постоянното корпоративно промотиране на прекомерното акцентиране върху липсата на физическа активност изглежда работи. В отговор на едно запитване от Харис: „Коя от следните смятате за основни причини за увеличаване на затлъстяването?“, голяма част от хората избрали липсата на движение, докато само 34% избрали прекомерната консумация на калории. Това всъщност се смята за най-често срещаното погрешно схващане относно затлъстяването. Научната общественост е стигнала до относително решително заключение, че факторите, управляващи приема на калории влияят много повече на цялостния калориен баланс. По-скоро причината е бързото хранене, отколкото бавните ни движения.
Има сериозни дебати в научната литература дали промените във физическата активност имат някаква роля изобщо в епидемията със затлъстяването. Увеличаването на приема на калории на човек е повече от достатъчно, за да обясни епидемията със затлъстяването в САЩ и в останалата част от света. Всъщност, ако изобщо има значение, нивото на физическа активност през последните няколко десетилетия всъщност се е покачило както в Европа, така и в Северна Америка. По ирония на съдбата, това всъщност може би е резултат от допълнителната енергия, която е нужна за придвижване на по-тежките тела, което го прави следствие по-скоро от проблема със затлъстяването, а не причината.
Официалните тренировки са само малка част от общата дневна активност обаче. Помислете за това колко повече физическа дейност са извършвали хората преди на работното място, във фермата или дори вкъщи. Не е само промяната в цвета на якичката от син на бял. Увеличаването на автоматизацията, компютризацията, механизацията, моторизацията и урбанизацията всички са допринесли към по-заседнал начин на живот през последния век. Но това е проблемът с теорията. Промените в местоработата и настъпването на устройства, спестяващи труда, са постепенни и до голяма степен предхождат драстичното скорошно увеличение на телесното тегло по света. Пералните, прахосмукачките и модел Т са изобретени още преди 1910 г. Наистина, когато се изследват с най-модерните методи за измерване на постъпващата и изразходващата се енергия, се оказва, че причината е приемът на калории, не физическата активност, по отношение на предричането на затлъстяването с времето.
Честото погрешно схващане, че затлъстяването се дължи най-вече на липсата на движение, може би е не само доброкачествена заблуда. Личните теории за причинно-следствена връзка изглежда влияят върху теглото на хората. Тези, които обвиняват недостатъчното движение, има значително по-голяма вероятност да са с наднормено тегло. Ако ги поставите в една стая с шоколад, се наблюдава, че те ще консумират повече сладко.
Хората, които са на това мнение, може да са различни и по други начини, обаче. Искам да кажа, че няма как да докажете причинно-следствена връзка, докато не направите изследване. И наистина, хората, разделени в група, която да прочете статия, внушаваща, липса на активност, се оказва, че приемат значително повече сладко отколкото тези, които са прочели изследвания, обвиняващи начина на хранене. Едно подобно проучване очевидно открива, че хората, на които им се представя проучване, което обвинява гените, впоследствие започнали да ядат значително повече бисквити. Статията била озаглавена „Непреднамерен начин, по който гените на надебеляването могат да ви направят дебели.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-role-of-diet-vs-exercise-in-the-obesity-epidemic
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев