Въпреки че има над 400 клинични експерименти относно лечението в момента, няма специфична доказана терапия за КОВИД-19. И не бива да очакваме ваксина или ефективно противовирусно лекарство да са достъпни скоро. Въпреки че развиваме ваксини за КОВИД-19 при пандемна скорост. Само за информация, средното време за изработване на ваксина отнема повече от едно десетилетие, като средния процент на неуспех е 94%.
Много хора ме питат за съвет какво могат да ядат, за да подсилят своята имунна система. „Как да не умрем от инфекции“ е в крайна сметка заглавието на глава 5 от книгата ми „Можем да сме здрави“ и имам над сто безплатни видеа онлайн на NutritionFacts.org, които засягат имунната функция. Има също така невероятни проучвания, като рандомизирани двойно тайни експерименти, които показват, например че приемът на кълнове от броколи може да намали вирусните натрупвания при грип, да намали възпалението, причинено от вируса и да подсили антивирусната активност на естествените клетки-убийци. Само чрез приема на кълнове от броколи! Но това не е грип.
Определено подкрепят общите разумни съвети да сме здрави по време на кризата, изведени от доверени власти, като например Американския колеж по медицина на начина на живот. Това включва достатъчен сън – седем до девет часа, поддържане на активността, намаляване на стреса, свързаност – дори и отдалечено – с приятели и семейство и здравословно хранене най-вече с цели растителни храни. Световната здравна организация се съгласява: плодове, зеленчуци, бобови, като боб, грах, нахут и леща, ядки, зърнени, намаляване на захарта, ограничаване на месото, млечните и преработените храни, както и ограничаване на солта.
„Оптималният хранителен статус за добре функционираща имунна система е важен фактор за защита срещу вирусни инфекции.“ Човек обаче трябва да устои на подтика да скача на вагона на змийското олио и други предполагаеми храни, които уж подсилват имунната система, имайки предвид пълното пренебрегване на имунологичните аспекти на това ново заболяване, защото подобряването на определени аспекти на имунната система може хипотетично дори да влоши нещата. Нека ви обясня.
Да вземем например тази двойка съпруг и съпруга, на една и съща възраст, приети в болницата на един и същи ден за една и съща инфекция с КОВИД-19, температура, недостиг на въздух. За нещастие жената била с компрометирана имунна система, защото била на химиотерапия за рак на гърдата по същото време. Ужас! Докато мъжът имал непоклатима имунна система. Жената обаче се оправила и излязла от болницата за по-малко от една седмица, докато мъжът накрая се оказал в интензивното отделение. Чакайте, пациент с компрометирана имунна система се е справил по-добре? Как е възможно това? Защото, за разлика от другите често срещани вируси, коронавирусите не е доказано, че причиняват по-тежко заболяване при имунокомпрометирани пациенти. Защо? Защото вашата собствена имунна реакция изглежда е основен двигател на увреждане на белодробните тъкани по време на инфекция.
Започвайки от около втората седмица на симптомите, вирусът може да предизвика така наречената цитокинова буря. Това е като автоимунна реакция, при която тялото ви реагира прекомерно и атакувайки коронавируса, белите ви дробове също попадат в кръстосания огън. През първата седмица на заболяването именно самият вирус причинява повечето от симптомите, но при по-тежките случаи нашата собствена възпалителна реакция превзема и причинява по-голямата част от увреждането. Шокиращо е, че много от естествените ни пътища за имунно сигнализиране, тези цитокинни химични пратеници, които нашите имунни клетки освобождават, се стремят към убиване на нашите собствени клетки. Но това е напълно логично. Вирусът обръща нашите собствени клетки срещу нас и ги превръща в малки фабрики за вируса, така че част от нашата собствена антивирусна защита е да убием нашите собствени клетки, за да спрем размножаването на вируса. Вирусите не могат да се размножават в мъртви клетки, така че убийството на клетките е като начин за създаване на противопожарни спирачки, но като изгаряме самото село, за да го спасим, може и да не оцелеем самите ние.
Това кара някои хора да считат имуносупресията като лечение за тежки случаи на КОВИД-19, но разбира се, имуносупресията при свръхвъзпаление от КОВИД-19 може да е нож с две остриета. Така че, когато видите, че кълновете от броколи могат да подпомогнат активността на естествените клетки убийци в рамките на два дни, дали това е нещо хубаво или нещо лошо при КОВИД-19? Беше хубаво за сезонния грип, но кой знае с този нов коронавирус.
Малките деца имат относително незряла имунна система и обикновено страдат непропорционално от вирусни инфекции, като грипа, но не и очевидно от КОВИД-19, SARS или MERS – другите два смъртоносни коронавируси. Интересно е, една теория защо децата изглеждат предпазени, предполага, че по-голямото излагане преди това на чести настинки от коронавируси осигурява на децата кръстосана защита срещу новия вирус. Но по ирония на съдбата, една конкурентна теория предполага, че именно липсата на излагане на подобни вируси ги предпазва. Има един феномен, наречен ADE, подобрение, зависещо от антителата, феномен, който за първи път е описан преди повече от 50 години. В повечето случаи, антителата, които прави нашето тяло, за да атакува патогените, да ги неутрализира или, най-малкото, да отбележи нашествениците за премахване. Понякога, обаче, антителата могат всъщност да ускорят вирусната инфекция и да обострят заболяването.
Това може и да е случаят със SARS, при който антителата срещу протеините на вирусните шипове понякога подпомагат инфекцията. При маймуните, една експериментална ваксина срещу SARS доведе до сериозно белодробно увреждане. Сега учените, разработващи ваксини, са наясно с този феномен и ще действа усилено, за да подсигурят, че ваксините в търговската мрежа няма да имат такъв недостатък, но това се използва, за да предположи обяснение на необичайното разпределение на възрастта при тежки случаи на КОВИД-19.
Може би подобни коронавируси са циркулирали тихо преди десетилетия и хората, които са достатъчно възрастни, за да са били изложени на тях преди, сега преживяват по-тежка реакция към КОВИД-19. А младите хора никога не са имали контакт и затова не получават такава свръхреакция. Не казвам, че тази спекулация е истина. Просто я използвам, за да илюстрирам комплексността на нашите имунни взаимодействия. Вирусите атакуват, ние отвръщаме на удара и след това вирусите понякога еволюират, за да използват нашата собствена контраатака в тяхна полза.
Само малко внимание преди да се опитате специфично да подсилите някой елемент на имунната си система преди да разберете пълния мащаб на новата заплаха.Имайки предвид неяснотите, най-добрата стратегия е… изобщо да не се заразяваме, особено не и преди да са достъпни ефективни лечения и функционираща здравна система.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-immune-system-and-covid-19-treatment
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев