Инфекциозните заболявания се появяват глобално с безпрецедентна скорост. Буквално стотици нови патогени са се появили отново и отново през последните няколко десетилетия и храната, което ядем, е отговорна за повечето нови заболявания, които са скочили от животни на хора.
В отговор на пороя от появяващи се зоонотични заболявания, предавани от животни на човек, три от водещите световни организации – Световната здравна организация, Организацията за храните и селското стопанство на Обединените нации и Световната организация за здравето на животните направили обща консултация, за да определят ключовите причини. Първа в списъка им е „нарастващото търсене на животински протеини.“
Великите мечове на Дамокъл са H5 и H7 вирусите на птичия грип, които завземат по-голямата част от земята. Пандемия на птичи грип би могла да бъде опустошителна, имайки предвид текущото увеличение на смъртността от Ебола, която е като хвърляне на монета. При условие че появата на тези смъртоносни вируси на птичия грип, H5N1 и H7N9, са свързани с интензификацията на сектора на птиците,“ има призиви за „деиндустриализация на животновъдството,“ например, както се предлага тук в аналите на Академията на науките на Ню Йорк, „заместването на големи индустриални единици с по-малки ферми с по-ниска гъстота на заселването,“ което потенциално ще доведе до по-малко стрес, по-малка податливост към заболявания, по-малък инфекциозен контакт и по-малък инфекциозен товар. Може би те са тези, които биха могли да използват малко социална дистанция.
Американската асоциация на общественото здравеопазване, най-голямата и най-стара асоциация на професионалисти по общественото здраве в света, призовава за мораториум върху индустриалното животновъдство от почти две десетилетия вече. Може би КОВИД-19 е сухата тренировка, от която се нуждаеха, алармата, която да ни събуди от самодоволството ни и да реформира хранителната система, преди да е станало твърде късно.
Но ако, както Организацията за храните и селското стопанство на Обединените нации вижда нещата, следващата пандемия започне с „увеличено търсене на пилешко месо и продукти“, преди да завърши с предаване от човек на човек, може би трябва да се преместим отвъд решението просто да даваме на животните по-голямо пространство да дишат. Тази статия в журнала на Американската асоциация по общественото здраве отива отвъд призива за деинтензификация на индустрията за птици и поставя под въпрос благоразумието да се отглеждат толкова много животни за храна на първо място. Ето защо е любопитно, имайки предвид заплахата от пандемия, че промяната на начина, по който хората се отнасят към животните – най-вече, като спрат да ги ядат, или най-малкото, радикално ограничат количеството, които изяждат – е до голяма степен извън радара като значима превантивна мярка. Такава промяна, ако се приеме в достатъчна степен или се наложи, може все пак да намали шанса от грипната епидемия, от която толкова се страхуваме. По-вероятно би било да се предотвратят неизвестни бъдещи заболявания, които, при липсата на тази промяна, може да са резултат от отглеждането на животни в индустриални условия и убиването им за храна. И въпреки това, човечеството дори не обмисля тази опция.
Благодарение на хранителните иновации, обаче, това може и да се промени. Разглеждали ли сте случая с млечните продукти в супермаркета напоследък? Някои от най-големите производители на млечни продукти в Америка наскоро обявиха фалит поради плеядата от нови продукти за потребителя.
Аз самият участвах отчасти в най-голямото оттегляне на месото в човешката история. Спомняте ли си видеото на това как кравите се влачат с мотокари? Разследване със скрита камера в една от кланиците в Калифорния за крави, които са спрели да дават мляко, доведе до изтеглянето на почти 68 милиона килограма телешко месо за нарушение на правилата за безопасност на храните, с цел защита на хората от заболяването луда крава. Повалени крави, даващи мляко, които са твърде болни, за да вървят дори, били влачени към кланицата с вериги като част от федералната програма за училищен обяд. Не е нужно да се тревожите за замърсени мозъци на добитък… в овесеното си мляко, обаче.
Растителните млека нямат мозък.
Но можете да видите какво казват. Да, можете да преминете регулациите на общественото здраве, за да спрете канибалистичното хранене на кравите с отпадъци от кланицата – или може просто да дадете на хората по-добри алтернативи и да оставите пазара да елиминира риска напълно, защото в растенията няма приони.
Вирусът на ХИВ/СПИН вероятно е възникнал от това, че хората заколват маймуни. 30 милиона души нямаше да са мъртви сега, ако ядяхме храстите, а не месо, криещо се в храстите. Не можем да се заразим с коронавирус от карфиола. Няма грип в производството на фалафели, без значение колко на тясно събираме кюфтетата заедно. Това, което се опитвам да кажа е, че нашият избор на храна влияе не само върху собственото ни лично здраве, но и върху глобалното здраве. Не само по отношение на климатичните промени, но и по отношение на задушаващия риск от пандемия.
Има огромен скок в интереса от различните източници на протеини, имайки предвид нарастващия консенсус, че намалената консумация на месо е жизненоважна както за климатичната криза, така и за процъфтяващата епидемия на заболявания, свързани с начина на живот. Яденето на по-малко месо може не само да помогне за спасяването на света, но и може да помогне за предотвратяване на загубата на над 10 милиона човешки животи на година. В своя полза, през 2016 г. китайското правителство препоръча на гражданите си да намалят консумацията на месо наполовина, отчасти за да намалят нарастващата скорост на поява на хронични заболявания. Една напълно растителна диета би могла да намали разходите с 30 трилиона долара само от здравословните ползи и това би било само от по-ниската честота на хронични заболявания, като рак, сърдечно-съдови, диабет тип 2, дори и не вземаме предвид намаления риск от катастрофална пандемия. Това, с което се храним, не повлиява само върху личното ни здраве, но и върху световното здраве по повече от един начин.
Здравословният избор може също така да помогне за смекчаване на следващата епидемия с коронавирус, не само от източника, чрез избягване на мокрите пазари, но и също чрез намаляване на честотата на съпътстващите заболявания, за които е установено, че увеличават риска при всичките смъртоносни коронавируси: SARS, MERS и КОВИД-19. Замислете се за скритите рискови фактори за сериозността и смъртността от КОВИД-19 – затлъстяване, сърдечно заболяване, хипертония, диабет тип 2 и хронично белодробно заболяване. На практика при всички проучвания растителният протеин е по-добър от животинския по отношение на по-ниската честота на сърдечни заболявания, диабет тип 2 и ниско кръвно налягане отколкото животинския протеин. Ето един мета анализ, публикуван преди няколко месеца върху риска от диабет и консумацията на животински протеини. При хипертонията, месото, включително пилешкото, може да допринесе за по-висок риск от високо кръвно налягане. Месото може дори да бъде свързано с влошена функция на белите дробове, увеличавайки риска от белодробни заболявания, като емфиземата.
Същата диета, която може да ви помогне да оцелеете през тази пандемия, може също да помогне да се предотврати следващата. Така че, вместо да подкрепяме месната индустрия в тона на 100 милиона долара на месец от данъкоплатци и да принуждаваме фабриките за месо да стоят отворени, оправете диетата си срещу пандемията. За щастие, много опции вече удрят месната индустрия. Вече не само като пазарна ниша за вегетарианци, основни производители на месо са започнали да вкарват растителни протеини, за да правят хибридни месни продукти, като пилешките хапки плюс на Пердю или наденичките на Тайсънс с цели храни. Смитфийлд, най-големият производител на свинско месо, наскоро изкараха цяла линия продукти на растителна основа. Хормел също имат нова растителна линия, производителите на SPAM… вече вярват в силата на растенията. Вижте това заглавие отпреди няколко седмици: „KFC изкарва пилешкото на растителна основа на Каргил в Китай.“ Говорете ми за културна революция. И тук не става въпрос за Tofurkey. Каргил е най-голямата частна корпорация на Америка и една от най-големите компании за опаковане на месо в света.
Колко по-малко късоопашати вирусни миксове има сега, след като Дънкин Донътс имат вече наденица без месо за закуска? Колко по-малко кокошки са претъпкани клюн до клюн, сега, след като майонезата без яйца превзе сектора за мазане върху сандвичите като буря? Quorn, марка месо без месо, направено от гъби, отвори едно предприятие, което може да произведе месо, равняващо се на 20 милиона пилета всяка година. Тези продукти може и да не най-здравословните от лична гледна точка – сандвич с поничка без свинско си е пак сандвич с поничка – но хей, направете си омлет без яйца от Тим Хортонс, а от гледна точка на пандемията? Нулев риск.
Не е нужно да са растения, обаче. В този преглед на хранителните системи в ерата на коронавируса, те отбелязват, че „изследователите търсят алтернативен източник на протеини навсякъде.“ Не можете да измислите никаква друга възможна алтернатива на краве млякото? Ами мляко от хлебарка? Искам да кажа, мислите си, че бадемовото мляко е лудост? Какво ще кажете за малко от това върху корнфлейкса ви? Може и да е по-полезно от кравето мляко и няма лактоза, няма проблеми с алергии към млечни. Важна алтернатива. Не мога дори да си представя да се прави мляко от нещо друго. И е без глутен! Единственият недостатък очевидно е вкусът, но изследователите – може би финансирани от Голямата буболечка? – загубили поради факта, че съдиите знаели, че има хлебарки в хляба; и така, всички те били пристрастни. Хммм… мисля да се придържам към растенията.
Но ако казвате: „ще трябва да ми отнемеш свинското само от студените ми мъртви ръце,“ може и да можем да ядем спокойно месо. Един още по-иновативен подход към превенцията на пандемия бил предложен от Уинстън Чърчил през 1932 г. В статия от „Популярна механика“, озаглавена „50 години след това“, той предрича, че „Ще избягаме от абсурдността на отглеждането на цели пилета, за да ядем гърдите или крилцата, чрез отглеждане на тези части поотделно при подходящ посредник.“
И наистина, предсказанието става реалност. Вместо да вземем коренче от растение и да отглеждаме зеленчуци, вземаме проба от животно и отглеждаме месо. Вероятно много месо, може би милиард килограма от една-единствена проба.Наистина, по отношение на ефективност, отглеждането на месо директно от мускулни клетки може да намали парниковите емисии и употребата на вода с до 96% и да намали употребата на земя с 99%, но когато вземете предвид и риска от пандемия, ползите за човешкото здраве от лова без клане може да съперничат с тези на планетарното здраве.
Безопасността на храните се счита за основна полза за човешкото здраве при такъв подход. Има шест пъти увеличение на хранителните натравяния през последните няколко десетилетия, което разболява десетки милиони американци всяка година, а замърсеното месо и животински продукти са най-често срещаната причина. Така че, когато индустрията на култивираното месо нарича продукта си „чисто месо“, това не е само чиста енергия. Патогените на хранителните разстройства, като E. coli, кампилобактер и салмонела се дължат на фекалните остатъци, следи от които се откриват върху повечето проби от птици в САЩ и при около половината от купешката телешка кайма и свинско. Те са бактерии в червата; така че не е нужно да се тревожите дали произвеждате месо без черва. Не е нужно да готвите изпражненията от месото, ако изобщо няма изпражнения, също както не трябва да се тревожите за създаване на нови вируси по дихателните пътища, които могат да убият милиони хора, ако правите месо без бели дробове.
„Един кулинарен избор в южен Китай доведе до фатална инфекция в Хонг Конг и последвали 8000 случаи на тежък и остър респираторен синдром (SARS), както и почти 1000 смъртни случая в 30 държави на шест континента.“ Само ако си бяхме научили урока тогава. Може би сме на един храст разстояние от следващия СПИН, на една чиния с панголини от следващия убиец коронавирус и на една индустриална ферма от следващия смъртоносен грип. Трагично е, че може да има нужда от пандемия с вирус, като H5N1, преди светът да осъзнае истинската цена на евтиното пиле.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-prevent-the-next-pandemic
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев