Най-новото проучване, което разглежда хибискуса при затлъстяване и дава хибискус на хора с наднормено тегло, установява намаление на телесното тегло, но след 12 седмици прием на хибискус, хората отслабнали само с 1,3 кг, и само с 600 гр повече от плацебо групата – наистина няма магически ефект.
Предполагаемите свойства за понижаване на холестерола на чая от хибискус изглеждаха малко по-обещаващи. Някои по-стари проучвания предполагат около 8% намаление при пиене на две чаши на ден за един месец, но когато всички проучвания били взети заедно, резултатите били доста размити. Това може да се дължи на факта, че само около 50% от хората изобщо изпивали като количество 2 до 5 чаши на ден, въпреки че тези, които наистина отговарят на това, могат да получат около 12% спад на холестерола, но това не може да се сравни със спад от 30%, който човек може да получи за няколко седмици на достатъчно здравословно растително хранене.
Високото кръвно налягане е там, където хибискусът наистина се отличава, заболяване, което засяга милиарди хора и убива милиони. До 2010 г. нямаше достатъчно висококачествени изследвания, които да подкрепят употребата на хибискус за лечение на високо кръвно, но сега има рандомизирани, двойно тайни проучвания с плацебо контрола, при които чаят от хибискус се сравнява с изкуствено оцветена и овкусена вода, която изглежда и има вкус на чай от хибискус, и чаят се представил значително по-добре.
Все още не сме сигурни защо действа, но чаят от хибискус изглежда ускорява производството на азотен оксид, което може да помогне на артериите ни да се отпуснат и да се разширят по-добре. Независимо от това, един актуализиран преглед признава, че ежедневната консумация на чай от хибискус може наистина значително да понижи кръвното налягане при хора с хипертония, но с колко? Как този спад на кръвното налягане се сравнява с други интервенции?
Ами, главното клинично изследване, когато става въпрос за обширна промяна на начина на живот за контрол на кръвното налягане е клиничното проучване Премиер. Осъзнавайки, че 9 от 10 американци ще развият хипертония, учените рандомизирали 800 мъже и жени с високо кръвно налягане в една от три групи. Една била контролната група, така наречената група само със съвети, при която пациентите били съветвани да отслабнат, да намалят приема на сол, да увеличат движението и да се хранят по-здравословно… ето брошура. В двете групи с интервенция на начина на живот нещата станали сериозни. 18 сесии лице в лице, групови срещи, дневници за храненето, измерване на физическа активност, калории и прием на сол. Сега, едната група се концентрирала само върху спортуването, а другата включила спортуване и диета. Вкарали диетата ДАШ, с високо съдържание на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на високомазнинни млечни продукти и месо. И след шест месеца постигнали спад от 4,3 единици на систоличното кръвно налягане, в сравнение с контролната група, която била малко по-добре от тази с промяна на начина на живот без диетата. Сега, няколко единици може да не звучи много – това е примерно спад на кръвното налягане от 150 на 90 към 146 на 90 – но по скалата на населението спад от 5 единици в общия брой може да доведе до 14% по-малко смъртни случаи от инсулт, 9% по-малко фатални сърдечни удари и 7% по-малко смъртни случаи като цяло на година.
Но една чаша чай от хибискус с всяко ядене не просто намалила кръвното налягане с 3, 4 или 5 единици, а със 7, от 129 на 122. И всъщност, при сравнение едно към едно с водещото лекарство за кръвно налягане, наречено Каптоприл, две чаши силен чай от хибискус всяка сутрин, с общо 5 пакетчета чай за тези две чаши, са били толкова ефективни в понижаването на кръвното налягане, колкото и началната доза от 25 мг Каптоприл, приемана два пъти на ден.
И така, толкова добър, колкото лекарството, без страничните ефекти на лекарството и по-добър от диетата и спорта? Ами, интервенциите в начина на живот били доста облекчени. Както отбелязват експертите на общественото здравеопазване, проучването Премиер изисквало само 30 минути физическа активност на ден, докато Световната здравна организация изисква по-скоро около час на ден като минимум.
И по отношение на диетата, колкото по-нисък е приемът на животински мазнини и колкото повече растителни източници на протеини се приемат от участниците в проучването, толкова по-добре изглежда действала диетата, което може да обясни защо вегетарианското хранене изглежда действа дори още по-добре и колкото по-растително е храненето, толкова по-ниско е разпространението на хипертонията.
На диетата ДАШ им е казано да намалят месото, но участниците продължили да ядат месо всеки ден, така че това ги квалифицира като невегетарианци тук в проучване 2 на адвентистите, което разглежда 89000 калифорнийци и установява, че тези, които ядат месо по-скоро веднъж седмично, имат с 23% по-ниска честота на високо кръвно налягане. Ако се спре месото като цяло, с изключение на рибата, честотата ще е с 38% по-ниска. Ако се спре напълно месото – вегетарианците имат наполовина по-малко високо кръвно, а веганите, които спират всички животински протеини и мазнини, изглежда хвърлят през прозореца три четвърти от риска си да развият тази главна причина за смърт.
Наблюдава се същото постепенно намаляване на случаите на диабет при увеличаване на растителното хранене и намаляване на излишното телесно тегло, до такава степен, че хората, които се хранят напълно растително, попадат в категорията с идеалното тегло. Но дали това е причината хората на растително хранене да имат такова идеално кръвно налягане? Може би е защото те средно са толкова слаби. И преди съм показвал как тези, които се хранят растително, имат само частица от риска от диабет, дори с едно и също тегло, дори и след проверка на индекса на телесната маса. Ами хипертонията?
Средностатистическият американец има така наречената предхипертония, което означава, че горната граница на кръвното му налягане е между 120 и 139. Не е още хипертония, която започва от 140, но означава, че е близо.
Сравнете това е кръвното налягане на тези, които се хранят с растителна храна. Не 3 единици по-ниско, не 4 единици по-ниско или дори 7 по-ниско, а цели 28 единици по-ниско. Но групата със стандартна за Америка диета, е средно с наднормено тегло и индекс на телесна маса над 26, все пак е по-добре от повечето американци, но веганите имали 21 като индекс – това е с 16,3 кг по-малко.
Така че може би единствената причина, поради която хората, които ядат месо, яйца, млечни и преработени храни, имат такова високо кръвно налягане, е защото те са с наднормено тегло, може би диетата няма нищо общо.
За да разрешим загадката, ще трябва да намерим група хора, които имат стандартната за Америка диета, но са толкова слаби, колкото веганите. За да намерят група, която е във форма и са слаби, трябвало да използват атлети, бягащи на дълги разстояния, които се хранят по същия начин в американски стил – но бягали средно по 77 км на седмица в продължение на 21 години. Те избягвали почти два маратона на седмица в продължение на 20 години. И ако правите това, винаги ще сте толкова слаби, колкото веганите – без значение какво ядете. И така, къде се намират те на тази графика? Както веганите, така и групата със стандартното хранене имали заседнал начин на живот – по-малко от един час спортуване на седмица.
Бегачите на дълги разстояния били ето тук. Така че изглежда, че ако тичате по около 1609 км всяка година, можете да започнете да се състезавате с някой веган, който само си седи на дивана. Не означава, че не можете да правите и двете, но може би е по-лесно просто да ядете растителна храна.
Антацидите, продавани без рецепта, вероятно са най-важният източник на излагане на алуминий при човека по отношение на дозата. Маалокс, например, ако се приема както е описано, може да превиши дневния безопасен лимит над 100 пъти, и никъде на етикета не се упоменава да не се приема с киселинни напитки, като например плодов сок. Приемът на антацид със сок от портокал например, може да увеличи усвояването на алуминий 8 пъти, а лимонената киселина се оказва най-лоша – киселината, която се съдържа естествено в лимона и лайма.
Също както киселите плодове могат да подобрят усвояването на желязо, което е хубаво нещо, чрез същия механизъм те могат да подобрят усвояването на алуминий, което повдига въпроса какво се случва, когато се добави лимонов сок към чай? Преди съм стигал до заключението, че количеството алуминий в чая не е проблем за повечето хора, защото той не е много усвоим, ами ако добавите лимон? Няма разлика между чая с лимон, чая без лимон и без чай като цяло по отношение на количеството алуминий в кръвта, което предполага, че пиенето на чай не допринася значително към усвояването на алуминия в тялото, независимо дали с или без лимоновия сок. Тук говорят за черен чай, зелен чай, бял чай, чай оолонг. Ами червения билков чай, хибискус? Причината, поради която се нарича кисел чай, е защото има естествени киселини в него, като лимонената киселина – може ли това да ускори усвояването на някаква част алуминий в него? Ами, по-голям процент алуминий отива от хибискуса във водата от чая, но като цяло има по-малко алуминий. Въпросът е дали после алуминият отива от водата на чая в тялото ни? Нямаме такива данни, така че по-добре да сме сигурни, отколкото да приемаме най-лошото – че алуминият от чая от хибискус, за разлика от алуминия от зеления и черния чай, е напълно усвоим. В този случай, въз основа на тези данни и лимита на безопасност на седмица от Световната здравна организация, не е добре да пием повече от 15 чаши чай от хибискус на ден. И това е изчислено за човек, който тежи около 68 кг. Така че, ако имаме 10-годишно дете, което тежи 34 кг, половин литър чай на ден би бил на теория твърде много. По-подробните изследвания наскоро предполагат, че нивата може би са два пъти по-високи, така че не повече от 1,8 литра на ден за възрастни, или 800 мл на ден за деца и бременни жени. А чаят от хибискус трябва да се избягва напълно за бебета под 6-месечна възраст – които така или иначе и трябвало да пият майчино мляко – както и деца с бъбречна недостатъчност, които не могат ефективно да го изхвърлят от организма си.
Проучването също така повдига въпроса за големите нива на манган в чай от хибискус. Манганът е основен микроминерал, жизненоважен компонент на някои от най-важните антиоксидантни ензими, но вероятно имаме нужда само от 2 до 5 милиграма на ден, а 4 чаши чай от хибискус могат да имат до 17 и средно около 10. Това проблем ли е?
Ами, жените, които получават 15 мл на ден за 4 месеца, имали подобрение само в противовъзпалителната и антиоксидантната ензимна активност. Това проучване, което използва 20 на ден по подобен начин не показва никакви странични краткотрайни ефекти, и по-важното, показва, че задържането на мангана от храната се регулира. Тялото ни не е глупаво; ако приемем прекалено много, тялото ни намалява усвояването и увеличава изхвърлянето. Така че, въпреки че хората, пиещи чай, може да изпиват 10 пъти повече манган, получават 10 пъти повече на ден, 10 или 20 милиграма на ден, нивата в кръвта им са едни и същи. И така, има недостатъчни доказателства, че манганът от храната представлява риск. Това обаче е с обикновен чай, не знаем за усвояването от хибискуса, така че по-добре да се внимателни, отколкото да поемаме риск, вероятно трябва да не превишаваме като цяло зададената доза от 10 мг на ден, което е само около 1 л за възрастни, половин литър за 34-килограмово дете. Това всъщност промени консумацията на моето семейство. Имайки предвид ползите от това нещо, аз го използвах като заместител на водата, около 2 литра на ден и блендирах листенцата хибискус вътре, не ги изхвърлях, което ефективно удвояваше съдържанието на алуминий и увеличаваше концентрацията на манган с 30%. Така че, имайки предвид тези данни, аз намалих консумацията на филтриран чай от хибискус до около 1 литър на ден.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-hibiscus-tea-vs-plant-based-diets-for-hypertension-how-much-is-too-much
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев