Понеже е толкова трудно за хората да се удържат да не си пипат несъзнателно лицето, много е важно да си дезинфекцирате ръцете, като ги измивате със сапун и вода поне в продължение на поне 20 секунди. Не е ясно защо Центърът за контрол и превенция на заболяванията избра тази продължителност. Има доказателства, че ако имате следи от месо, замърсено с бактерии върху ръцете си, измиването им със сапун и вода за 20 секунди е за предпочитане пред измиването за 5 секунди без сапун – ух – но повечето от публикуваните проучвания върху сапуни сравняват 15 секунди с 30 секунди и са установили, че изглежда няма значителна разлика между 15 и 30. Препоръката да си миете ръцете със сапун и вода за 20 секунди вероятно е направена, за да осигури достатъчно покритие на ръцете.
Използвайки на невидима флуоресцентна светлина или UV бои, изследователите установили, че най-често пропусканите области, когато си мием ръцете, включват върховете на пръстите, палците и задната част на ръцете. Така че е добре да си създадем навик да преминаваме през всички стъпки, за да покрием всички повърхности, вместо само отгоре-отгоре да минем през основните движения. Времето се движи по-бързо, ако имате рутина. О, и не се одобряват изкуствените нокти, тъй като те пречат на ефикасността на миенето на ръцете.
Трябва ли да се използва топла вода за миене на ръце? Когато направих уебинар на тази тема и помолих хората да гласуват, около хиляда от 5000 участници разбраха погрешно нещата. Противоположно на популярните твърдения, няма нужда да използваме гореща вода. Изследвания отпреди повече от 80 години не показват никакви ползи за премахване на микробите когато се използва гореща вода, в сравнение със студена вода, а честото миене на ръцете с гореща вода може да увеличи риска от раздразнение на кожата. И освен това, погрешната вяра, че топлата или горещата вода е за предпочитане може също да добави още един милион метрични тона въглерод чрез употреба на енергия в атмосферата само от САЩ всяка година. Използването на лосиони за ръце или кремове се оказва, че защитава ръцете от леки кожни увреждания, свързани с честото миене на ръце, на каквато и да е температура.
Сега, за здравните работници Световната здравна организация препоръчва употребата на дезинфектанти за ръце с алкохол, независимо дали гелове, пяна или спрей, пред миенето на ръце за рутинна дезинфекция, тоест, когато ръцете не са видимо замърсени. Същото препоръчва и Центърът за контрол и превенция на заболяванията. Какъв вид хигиена за ръцете се препоръчва? Центърът за контрол и превенция на заболяванията продължава да препоръчва употребата на алкохолни дезинфектанти като основен метод за хигиена на ръцете. Защо? Част от причините е по-голямото спазване, в сравнение с миенето на ръцете с вода и сапун.
Също както не можем да разчитаме на хората да не си пипат лицето, не можем да разчитаме на хората да си мият ръцете правилно. В една семейна медицинска клиника, по-малко от 1 на 10 измивания на ръцете отговаря една на 10-секундната версия на стандартите на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, под 10%. За разлика от това, над 8 от 10 от дезинфекциите с почистващи препарати на алкохолна основа отговарят на изискването, което включва просто търкане на ръцете една в друга докато алкохолът не покрие всички повърхности на ръцете и после изчакване на продукта да изсъхне напълно.
Обикновено евтините дезинфектанти за ръце, които се продават навсякъде в магазините за левче са първото нещо, което изчезва от рафтовете и онлайн магазините, след началото на кризата с КОВИД-19. Всеки, който е чул съветите ми отпреди едно десетилетие относно подготвеността за пандемии, би трябвало вече да е достатъчно снабден, но ако не сте, можете да си направите собствен дезинфектант.
Въпреки че 40% алкохол – етанол, обикновен алкохол за пиене или изопропил, който се съдържа в дезинфектантите – е установено, че убива някои от обвитите вируси, като SARS или MERS, други, като хепатит С и ебола, изискват 60% алкохол или повече, измерено въз основа на обем, а не на тегло. Ето защо препоръчителните концентрации на алкохол в дезинфектантите за ръце варират от минимум 60%, препоръчани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, до 75% или 80%, препоръчани от Световната здравна организация, защото искат да покрият голямо разнообразие от патогени. Но от какво се нуждаем специфично за КОВИД-19?
На Сноупс, картинката по социалните медии, показваща, че домашният дезинфектант за ръце, направен с водката на Тито, може да се използва за борба срещу новия коронавирус, беше отсвирена като фалшива, тъй като повечето видове водка, включително на Тито, съдържат само 40% алкохол, а Сноупс цитира правилото на Центъра за контрол и превенция на заболяванията за 60%. Центърът за контрол и превенция на заболяванията оттогава е публикувал доказателства от уважаван екип изследователи, финансирани от Европейската комисия и немското правителство, които установяват, че вирусът КОВИД-19 може да се деактивира за 30 секунди само с 30% алкохол, етилов или изопропилов алкохол. И така, 30% алкохол, 70% вода заличават КОВИД-19.
В този случай голям набор от твърди ликьори или спиртове могат наистина да се използват като дезинфектанти за ръце за КОВИД-19, независимо дали ще са директно така или разредени до определена степен. Повечето видове водка, бренди, текила, джин и уиски надвишават 30% алкохол по обем. Така че, от гледна точка на КОВИД-19, все още има бутилки дезинфектанти за ръце, които са достъпни по магазините, само че в магазините за алкохол, а не в аптеките.
Смешно е, че преди гости в дома ми са изненадани да видят толкова много големи пластмасови бутилки евтина водка в шкафа ми с алкохол, особено за някой, който изобщо не пие. Бях се презапасил преди десетина години, следвайки моите собствени насоки за подготовка за пандемия, за да си направя допълнителни евтини дезинфектанти за ръце за следващата пандемия. И при сегашния вирус, изглежда, че дори мога да ги намаля 50:50. Имайте предвид, че 30% алкохол не е достатъчно, за да убие много други патогени, така че все пак препоръчвам 60% до 80% алкохолни продукти, ако можете да си набавите, така че можете да си имате достатъчно, за да сте над всички. Но на кратко, по време на тази криза, е добре да се знае, че може да има някои алтернативи.
Както насоките на СЗО, така и вътрешните насоки на АХЛ за правене на дезинфектанти за ръце включват употребата на омекотяващо средство, 1,5% на обем глицерол, също известен и като глицерин, който да предпазва кожата от изсушаване, както и да служи като консервант – 0,125% по обем на стандартния купешки 3% водороден пероксид – за убиване на всички замърсяващи бактериални спори. Това, което е важно за деактивирането на вируса, обаче, е съдържанието на алкохол.
Ето я рецептата за направа на 3,7 литра. Ако приемем, че 30% алкохол е достатъчен и имате всички съставки, можете да си направите 3,7 литра дезинфектант за ръце за КОВИД-19 като комбинирате 12 чаши 80-промилов алкохол с четвърт чаша глицерин, или глицерол, и 1 ч.л. обикновен водороден пероксид. И след това просто напълнете останалата част от бутилката с вода и това е. Добавянето на желиращ агент, като алое вера не е препоръчително, тъй като той може да влоши антивирусната ефективност.
Можете също така да разделите рецептата на четири, за да направите 1 литър: 3 чаши спирт, 1 с.л. глицерин, четвърт ч.л. водороден пероксид и вода. Но няма нужда да ставаме толкова модерни. За този специално вирус най-лесният метод вероятно ще е просто да се използва алкохол 80 промила директно като дезинфектант за ръце и просто да го налеете в бутилка със спрей и да напръскате достатъчно, за да покриете напълно всички повърхности на ръцете си и после да ги натъркате една в друга за 30 секунди, докато не се изсушат.
На неодушевени повърхности се препоръчва да се ползва белина за дезинфекция: 1 част белина, разредена с 49 части вода, така че около 1 ч.л. белина на една чаша вода и нищо повече. НИКОГА не смесвайте белина с друг препарат за почистване. Белината реагира с амоняка, който се съдържа в много препарати за стъкла, и създава опасни газове, наречени хлорамини, също и реагира с киселини като оцет или препарати за тоалетна и също препаратите за мивки и праховете за пране, като създава газа хлорин, който също е токсичен.
Имайте предвид, че понякога се препоръчва по-типичният разтвор 1:100 от производителя на гърба на бутилката, който обаче може да не е достатъчен, въз основа на данни от други коронавируси.Ето защо изглежда по-подходящо да се препоръчва разтвор 1:50 със стандартна белина в обстановката на коронавируса. Забележете, че 1:50 е за стандартна белина, което означава 5% натриев хипохлорит. Четете етикета. Ако имате 2,5% белина натриев хипохлорит, ще трябва да използвате две ч.л. на чаша, а ако имате 10% белина, ще ви трябва само половин ч.л. на чаша.
Разтворът с белина може да се използва в рамките на един месец след приготвяне, ако се съхранява в затворен непрозрачен контейнер на стайна температура. Въпреки че се препоръчва да я оставяте на повърхността, която дезинфекцирате за поне десет минути, когато е изследвана белината, е установено, че пет минути при тази концентрация заличават КОВИД вируса. Забележете, че повърхности, които са сериозно замърсени от телесни течности, което означава видимо замърсени със сополи, кръв или изпражнения, може да изискват по-силен разтвор на белина: 1 част стандартна белина към 9 части вода, оставени за 10 минути. Така че, това би се равнявало на 5 ч.л. белина за неодушевени повърхности, които са видимо замърсени с телесни течности, на 1 чаша вода.
Алкохолът може да се използва на повърхности, които не са подходящи за белина, като например метал, при който белината може да остави петна или дори да корозира. Достатъчно концентрираният повидон-йод, хлороксиленолът и хлорхексидинът също е доказано, че заличават вируса в рамките на пет минути.
Въпреки че според Американската агенция за опазване на околната среда четвъртичните амониеви съединения би трябвало да са ефективни, аз намерих едно старо проучване, което докладва, че те са „на практика безполезни“ като дезинфекциращи средства сами по себе си срещу вируси, изсъхнали на повърхности, включително един от човешките коронавируси на обикновената настинка. Въпреки че, когато е правено изследване, разтвор от 0,1% бензалкониев хлорид се оказва ефективен срещу SARS-CoV-2 в рамките на 5 минути. Но обикновен сапунен разтвор – 1 част сапун за ръце, 49 части вода – изглежда отнема 15 минути, за да деактивира вируса. Това ще рече 1 ч.л. течен сапун за ръце в една чаша вода. Препаратите за миене на съдове изглежда действат по-бързо, или поне срещу SARS вируса, със същия разтвор 1:50 веро към вода и го заличават за 5 минути. Няма данни все още за верото и SARS 2 коронавируса.
В рамките на 30 секунди дезинфектантът спрей Лизол и разтвор 1:64 Пайн-Сол разрушават мишия вирус на хепатита, коронавирус при мишките, който се използва като потенциален сурогат за човешките коронавируси, тъй като е по-безопасно да се работи с него в лаборатория, отколкото с нещо като SARS. Но Лизол и Пайн-Сол препаратите все още предстои да се тестват срещу КОВИД-19. На кратко, винният оцет, 6% киселина, е доказано, че унищожава над 99,9% от SARS вируса за 60 секунди, но отново, няма данни за новия вирус.
Най-страховитият съвет за обеззаразяването, който намерих, е публикуван в журнала на китайската медицинска асоциация: Труповете трябва да се изгорят или да се погребат дълбоко.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/hand-washing-sanitizing-to-inactivate-covid-19-coronavirus
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев