Главоболието е една от основните пет причини, поради които хората се оказват в спешното и една от водещите причини, поради които хората посещават лекарския кабинет като цяло. Едно от нещата, които можете да направите, за да го предотвратите, е да откриете какво го предизвиква и да го избягвате. Честите причини за мигрена включват стрес, пушене, глад, проблеми със съня, определени храни като шоколад, сирене и алкохол, менструален цикъл или определени промени във времето.
По отношение на лечението, свързано с храните, бащата на съвременната медицина, Уилям Ослър предлага да се опита строга растителна диета. В крайна сметка нервното възпаление, свързано с мигрените, може да се намали чрез стриктно растително хранене, тъй като много растителни храни са богати на противовъзпалителни съставки и антиоксиданти, а месните продукти имат възпалителни свойства от своя страна, но това е изследвано чак след 17 години.
Сред хората, приемали плацебо добавка, половината казали, че са по-добре, а другата половина – не. Но когато са поставени на стриктна растителна диета, те се справили много по-добре, като имали значителен спад на нивото на болка. Сега, възможно е ефектите на намаление на болката от растителната диета да са се дължали поне отчасти на намалението и на теглото; Хората отслабнали с около 4 кг през месеца на веганска диета.
Дори само понижението на съдържанието на мазнини в диетата може да помогне. Хората, които консумирали по-малко от 30 г мазнини на ден през този месец, например по-малко от две супени лъжици олио за целия ден, имали значително намаляване на честотата на главоболието, интензитета, продължителността му и нуждата от прием на лекарства, 6-кратен спад на честотата и интензитета. От три мигрени на всеки две седмици, минали само на една на месец. И под нискомазнинна храна нямали предвид бисквитки марка SnackWell’s; имали предвид повече плодове, зеленчуци, бобови. Преди хранителната индустрия действа с цел изопачаване на термина, нискомазнинно хранене означава например изяждане на една ябълка, а не на порция зърнена закуска Apple Jacks.
Сега, това била наистина нискомазнинна диета, 10% мазнини за човек, който приема 2500 калории на ден. А какво ще кажете просто за по-малко от 20% мазнини, в сравнение с по-нормална, но все пак относително по-нискомазнинна диета от обичайното? Същият значителен спад на честотата и сериозността на главоболието, включително 5-кратно намаление на пристъпите на силна болка. Тъй като интервенцията включвала намаляване поне наполовина приема на наситени мазнини, най-вече съдържащи се в месото, млякото и боклуците, изследователите заключават, че намалението на приема на наситени мазнини може да помогне с контрола на мигрената, но това не е непременно нещо, което се приема по-малко. Има вещества, съдържащи се в живите истински зелени зеленчуци, които могат да се свържат с пептид, предизвикващ мигрена, известен като CGRP. Фармацевтичните компании се опитват да измислят нещо, което да се свърже към него, но лекарствата не са успели досега, а също са и токсични, проблем, който не виждаме при зелето.
Зелените зеленчуци също съдържат и магнезий, който се намира навсякъде в хранителната верига, но е най-вече концентрират в зеленолистните зеленчуци, бобови, ядки, семена и пълнозърнести храни. Това е всъщност централният атом на хлорофила, така че можете да видите колко магнезий съдържат храните в магазините по интензитета на техния зелен цвят. Добавките с магнезий не изглежда да увеличават сериозността на мигрената, но могат да намалят броя на пристъпите, които получавате. Можете да попитате лекаря си за това да започнете да приемате 600 мг магнезиев диктрат всеки ден, но имайте предвид, че добавките с магнезий могат да причинят сериозни странични ефекти, като диария, ето защо препоръчват да го приемате така, както природата го е създала.
Има ли някои храни, които биха помогнали особено много? И преди съм говорил за джинджифил на прах. Комбинирането на кофеин с болкоуспокояващи без рецепта, като Тиленос, аспирин и ибупрофен, може да увеличи тяхната ефикасност, около 130 милиграма за главоболие вид напрежение, и 100 мг за мигрена, същото количество, което ще получите с три чаши чай, въпреки че смятам, че е просто съвпадение, че основният изследовател тук се казва Липтън.
Имайте предвид, че може да превишите дозата. Ако вземем деца и тийнейджъри с главоболие, които изпиват по един и половина литра кола на ден, ако спрат колата, могат да се излекуват на 90%, въпреки че това може би ще е ефект на Кока-колата, а не на кофеина.
И накрая, една растителна храна, която може и да не е най-добрата идея, е тази невинно изглеждаща приятелка, Каролина Рипър, най-лютата чили чушка в света. Толкова люта, че може да спука артерии в мозъка и накрая да се окажете с така нареченото гръмогласно главоболие, като например този 34-годишен мъж. Защо ли не съм изненадан, че е мъж?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/foods-that-help-headache-and-migraine-relief
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев