30 декември, 2019, деня преди нощта на Нова година – д-р Ли Уенлианг, офталмолог в централната болница в Ухан, провинция Хубей, Китай, праща съобщение на неговите колеги лекари, предупреждавайки ги за появата на притеснителен брой случаи на пневмония. В отговор той бил задържан за „разпространяване на слухове“, призован пред държавното бюро по сигурност и порицан за „изказване на фалшиви твърдения, които смущават държавния ред.“ 39 дни по-късно, след като се заразява със същия този вирус, за който се опитал да предупреди колегите си, той умира на 33-годишна възраст. По това време заболяването вече се е разпространило по десетки държави. Новата ми книга „Как да оцелеем при пандемия“ е в памет на д-р Ли.
Първоначалното му съобщение било: „7 потвърдени случая на SARS на пазара за морски дарове Хуанин.“ SARS е съкращение от тежък остър респираторен синдром, който, 17 години по-рано, беше първата смъртоносна глобална епидемия, предизвикана от коронавирус. (За нещастие докторът, който първи предупреждава света за тази епидемия, Карло Урбани, също умира от заболяването.)
Коронавирусите са наречени така заради вида им, който прилича на корона под електронен микроскоп – от латинската дума corona, както при коронясване – поради ресни от протеинови шипове, които обикалят от повърхността. Сигурен съм, че всички сте виждали тези графични изображения, но ето как изглеждат всъщност под електронен микроскоп. Можете да видите този ореол от шипове. Това са всъщност пилешки коронавируси, първият открит вид коронавируси, който причинява заболяване, наречено пилешки инфекциозен бронхит. Ето го КОВИД-19 коронавирусът. Малко е трудно да се видят шиповете, но се виждат много добре в тази цветна версия.
Преди голямата епидемия на SARS през 2003 г., само два коронавируса били известни като причиняващи заболяване при хората и двата водели само до обикновена настинка, но коронавирусът на SARS убивал почти един на всеки десет заразени хора. 10% смъртност.
Едно десетилетие по-късно, през 2012 г., се появява друг смъртоносен коронавирус: MERS, коронавирус с респираторен синдром от Близкия Изток. Както SARS, MERS се разпространявал и заразил хиляди хора в десетки държави, но този път един на всеки трима умирал. Над 30% смъртност!
Откъде се е появил? Откъде се появяват появяващите се инфекциозни заболявания? Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, три четвърти от новите или появяващите се инфекциозни заболявания при хората идват от животни, вероятно въз основа на това основополагащо изследване на рисковите фактори за поява на заболявания при хората и може би има и още по-голям процент за вирусните инфекции при хората, всички от които може би са произлезли от животни и са зоонотични по произход, което означава заболяване, предавано от животно на човек.
В случая с коронавирусите, повечето човешки коронавируси изглежда произхождат първоначално от прилепи. Причината, поради която прилепите са такива добри вирусни носители, е че над 200 000 могат да се събират заедно в гъсто населени колонии и могат да прелитат над 1610 км, придобивайки и разпространявайки нови вирусни щамове. Техният уникален инструмент за навигация – ехолокацията – може дори да ускори предаването от прилеп на прилеп чрез пръскане на секрети от дихателните пътища.
Но хората не получават заболяването директно от прилепите. Прилепите се считат за изначални носители, „генетичния басейн“, от който генетични фрагменти на коронавирусите могат да се смесват и събират заедно. Нарушаването на бариерата на видовете, за да се заразят хора, изглежда изисква междинни носители, при които коронавирусите могат да се адаптират, размножават и достъпват хората. В случая с MERS, междинният носител се оказват камилите.
Един прилеп в Саудитска Арабия се установява, че е носител на MERS коронавируса, но именно контактът с телесните течности на заразени камили – най-вече назалните им секрети – се смята основният рисков фактор за човешката инфекция. Веднъж, след като камилите заразят хората, MERS може да се разпространява от човек на човек.
Сега, разбира се, хората в бизнеса с камили отричат връзката между MERS и контакта с камили. В отговор на предупрежденията, че тези в близък контакт с камили „трябва да носят подходяща лична екипировка през цялото време“, кампания в социалните мрежи била създадена, озаглавена, не си го измислям, „Целунете камилата си“.
Но чакайте, ние сме опитомили камилите преди 3000 години. Какво се случило, за да могат лигите на камилата да се превърнат в потенциална целувка на смъртта? Архивирани проби на камилска кръв показват, че MERS отдавна циркулира в тях, десетилетия преди да се предаде на хората. Защо сега?
Преди на камилите им се позволяваше да излизат свободно навън, но при отглеждането на все повече и повече камили, опустошаването на земята от паша принуждава индустрията да премине към хиляди камилски ферми, използвайки претъпкани системи за отглеждане с голяма гъстота, където камилите били затворени вътре. И високоинтензивният контакт между камилите, заедно с работниците, се смята, че е причината, която подпомогнала разпространението на коронавируса MERS от камили на хора. До 2011 г. свободното отглеждане било напълно забранено в Катар, страна в Близкия Изток с най-голяма гъстота на камилите. Следващата година били докладвани първите човешки случаи на MERS.
В следващото видео ще покрием появата на SARS коронавируса и след това появата на SARS коронавирус II, причината за КОВИД-19.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/where-do-deadly-coronaviruses-like-mers-cov-come-from
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев