Един преглед, публикуван през декември 2019 г. в журнала на клиниката по инфекциозни заболявания на Северна Америка заключава: „SARS епидемията показа, че новите високо патогенни вируси, причиняващи заболяване, които прекрачват бариерата животно-човек, остават основна заплаха за глобалното здравеопазване.“ Едва ли авторите са подозирали, че на датата на публикацията такъв вирус вече се е породил. „Няма да е изненадващо, ако нови коронавируси се появят в близкото бъдеще“, пише друг преглед няколко месеца по-рано. „Много вероятно е бъдещите атаки на коронавируси като SARS и MERS, да произлизат от прилепи, и има сила вероятност това да се случи в Китай.“ Тези предупреждения не са нещо ново, датират от повече от едно десетилетие. „Наличието на голям резервоар на подобни на SARS коронавируси при прилепите, заедно с културата на ядене на екзотични бозайници в Китай, е времева бомба.“ Времева бомба, която просто избухна.
Сега, надявам се, че можете да разберете как „7-те потвърдени случаи на SARS“ на д-р Ли и предупреждението му са толкова зловещи. Ето защо направих последното видео за SARS, защото то дава някакъв контекст. Той не е намерил SARS коронавируса, обаче, причината за SARS, тежък остър респираторен синдром, а вместо това вирус, който ще е известен като SARS коронавирус 2, причината за КОВИД-19, съкращение от коронавирус заболяване 2019. Преди да стане известен като SARS-CoV-2, обаче, той беше просто „вирусът на пневмония от пазарите за морски дарове в Ухан“.
Според директора на китайския Център за контрол и превенция на заболяванията, точка нула за пандемията на КОВИД-19 е пазарът Хуанан в Ухан, Китай, където повечето от първите случаи с хора могат да се проследят. Описан като най-големия пазар за морски дарове в Централен Китай, пазарът Хуанан официално продава 75 вида застрашени животни. Ако искате да видите как изглежда тази част от пазара, можете да посетите bit.ly/HuananMarket, но аз няма да показвам снимки, защото някои могат да са доста притеснителни.
Въпреки че има коронавирус по рибите, 90% от пробите, които се оказали положителни за вируса, били намерени в секцията от пазара за морски дарове с площ половин милион квадратни метра, където именно тези снимки са направени, частта, която пренася екзотични животни, продавани за храна.
Фактът, че генетичните последици от вирусите, получени от някои от най-ранните човешки жертви, били 99% идентични, въпреки бързата скорост на мутацията на коронавирусите, предполага, че сегашната пандемия произлиза в рамките на много кратък период от време от един-единствен източник. Въпреки че има документирани случаи на първоначалния SARS коронавирус, който е избягал от лабораториите, фактът, че КОВИД-19 коронавирусът е бил оптимизиран за свързване с човешки клетки по нов начин, предполага, че новата пандемия, на която сме свидетели, не е направена в някоя лаборатория, а по-скоро чрез естествени средства, въпреки че, за да се заключи в необходимите мутации, „животинският носител вероятно ще трябва да има висока гъстота на населението си.“
Новият коронавирус изглежда споделя общ предшественик с първоначалния SARS вирус, който е около 80% идентичен, но е над 95% идентичен с друг коронавирус, открит при прилепите през 2013 г. Сегашното мнение е, че вирусът КОВИД-19 произлиза от прилепите, но после се прехвърлил към хората, само след като преминал през междинен носител. Пандемията се появи през зимата, все пак, когато повечето видове прилепи в Ухан спят зимен сън и не е съобщено да са намерени прилепи на пазара Хуанан. Има лаборатории в близост до пазара, откъдето вирусите от прилепи може да са избягвали, но вирусът бил намерен в проби, взети директно от пазара. За съжаление пазарът бил затворен и изчистен преди самите животни да бъдат тествани, което усложнява съдебното търсене на източника. В случая със SARS, междинният хост между прилепите и предаването от човек на човек, била циветката. При MERS това била камилата. Кой е междинният носител за КОВИД-19? Водещият кандидат за основополагащата циветка на сегашната епидемия, е панголинът.
Също известен като люспеница, панголинът изглежда като смесица между ленивец и шишарка. Но между търсенето на месото му като деликатес и мащаба на използването му в традиционната китайска медицина, панголинът е най-често ловуваното животно в света. Сервират се панголини в ресторанти в Китай. Веднъж след като е направена поръчката, животното се удря с чук докато не изпадне в безсъзнание и след това се заколва пред очите на клиентите като гаранция за свежест на месото. Кръвта се източва и обикновено се дава на клиента да си я занесе вкъщи или се използва за направа на пържен ориз с кръв от панголин.
Коронавирусите от две отделни места на болни панголини, които са вкарани нелегално в Китай, се оказали около 90% идентични с КОВИД-19 вируса. Не само че панголинът е единственият друг бозайник, заразен с вируси от рода на SARS-CoV-2, но и регионът на критичния свързващ рецептор на протеина при коронавируса на панголина е на практика идентичен с човешкия щам. Все още предстои работа, но каквото и да е било животното, това ядене, това лекарство, може накрая да е струвало на човечеството няколко трилиона долара и няколко милиона животи.
Имайки предвид ролята, която трафикът на екзотични животни изглежда играе в сегашната криза на световното здравеопазване, някои от международната научна общност призовават за забрана на продажбата на диви животни и затваряне на пазарите за живи животни. Дори експертите по инфекциозни заболявания в Ухан са започнали да призовават за „напълно заличаване на търговията с диви животни.“
На 26 януари 2020 г. китайското правителство отговаря, обявявайки тотална забрана на търговията и продажбата на месо от диви животни, затваряйки и поставяйки под карантина почти 20000 ферми за диви животни през седем китайски провинции, въпреки че забраната е само временна. След епидемията на SARS през 2003 г., китайските власти поставили подобна забрана на търговията с циветки, но в рамките на няколко месеца, забраната била повдигната и животните се върнали в менюто.
Много от търговията с диви животни вече била незаконна в Китай първоначално, с парадирани забрани, датиращи от над едно десетилетие. Китайският панголин, например, официално се счита за критично застрашен вид.
Това е част от залога, обаче, тъй като една порция на „екстра рядко“ месо може да означава престиж и богатство. Вече съществува процъфтяващ черен пазар и той може потенциално да бъде подпомаган от действията на правителството зад кулисите. „Най-доброто решение“, пише група от китайски учени, „се изразява в промяната на представата на хората за това кое е вкусно, модерно, престижно или полезно за ядене.“ Прекарвайки по-голямата част от професионалния си живот, опитвайки се да накарам хората да се хранят по-здравословно, за да предотвратят хронични заболявания, определено знам за какво става въпрос.
В малко вероятния случай, че сегашната забрана бъде постоянна и влезе ефективно в сила, остава една блестяща пролука: забраната изключва употребата на диви животни за традиционната китайска медицина. Така че, въпреки че в момента е незаконно да се яде месо от панголин, не е незаконно да се ядат други негови части. Колко иронично е, че пандемията изглежда е възникнала на един пазар, който продава лекарства, за които се предполага, че подпомагат имунитета и дълголетието. Кръвта от панголи се смята, че „подпомага… циркулацията.“
Само за около 30 долара на килограм, всеки може да влезе в интернет и да си купи фекалии от китайски прилепи за лечение на проблеми с очите. Докато изсъхването на вълнението вероятно би деактивирало коронавируса, търговията и продажбата на живи и наскоро убити прилепи за тяхната употреба в традиционни лекарства, би могла да зарази хора директно или определено да представи възможности за кръстосана инфекция в податливи животински носители.
Лесно е за западняците ксенофоби да осъждат култури, които консумират рога от носорог, кости от тигър и люспи от панголин, или манифестациите на 21-ви век, като мукбанговете, предаващи на живо хора, които ядат супа от прилепи и подобни. Но, както дискутирам в новата си книга, последната пандемия, H1N1 вирусът на свински грип от 2009 г., се появява не от някакъв мокър пазар в Азия, а по-скоро е до голяма степен продукт на САЩ от индустриални ферми за свине в САЩ. И така, за появата на SARS-CoV-3 може и да не се налага да гледаме по-далеч от собствената си чиния.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/where-did-the-covid-19-coronavirus-come-from
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев