Причина за смърт номер едно в САЩ и на планетата Земя е лошият ни начин на хранене. Ето защо аз съм посветил живота си на изучаването на храненето. Причина номер 2 е високото кръвно налягане. Причината, поради която това е толкова смъртоносно, е че увеличава риска от смърт от толкова много други различни заболявания; от сърдечно-съдово заболяване и инсулт до сърдечна и бъбречна недостатъчност.
Тук говорим за потенциално увеличение на риска от смърт от инсулт докато кръвното ни се покачва от около 110 на 70, потенциално увеличение на риска от сърдечно заболяване, отново започвайки с кръвно налягане от около 110 на 70. Преди смятахме, че кръвно налягане 175 е нормално, нормално, ако искате да умрете от нормални заболявания, като сърдечен удар или инсулт. С кавички и без кавички, „нормално кръвно“ от 175 на 110 ще ви постави на хиляда процента по-висок риск да хвърлите топа заради инсулт, в сравнение с идеалното – не нормалното, но идеалното, което е около 110 на 70.
Определението за високо кръвно налягане, хипертония, намаля от 190/110 на 160/95, като прага на лечението за високо рискови групи започва от 150/90 до 140/90 и след това, наскоро, 130/80. Сега, вместо 1 на всеки 3-ма американци да има хипертония, с новото определение вече се доближава до 1 на всеки 2-ма или по-скоро две трети сред хората над 45-годишна възраст. Всеки път, когато прагът намалее, което класифицира още десетки милиони хора като болни, има една засечка. Същото нещо се случва всеки път и с насоките за нивата на холестерола, които стават все по-стриктни и по-стриктни, но не винете самите насоки. Американците са болни. Това е истинският проблем. Американският начин на живот е проблемът, не насоките.
Може би трябва да се фокусираме върху това.
В крайна сметка, убиец номер едно на мъже и жени е сърдечно-съдовото заболяване, заболяване, което може да бъде предотвратено, спряно и да влезе в ремисия с достатъчно здравословен начин на хранене.
Така че, дори и нива на холестерол от 200 да са нормални, може би трябва да кажем на хората да се стремят към под 150. Въпреки че индекс на телесната маса от 24,9 на практика не означава наднормено тегло, жена със средна височина, например, би била по-добре с тегло от 54 кг, а не 65 кг. И по подобен начин, въпреки че кръвно налягане 120/80 е нормално, 110 би било по-добре като по-високата стойност, а 70 – по-ниската; тъй като дори и в този диапазон между 70 до 75 или 75 до 80, всяка разлика от 5 точки е свързана с една трета по-голям риск от инсулт и поне една пета по-голям риск от сърдечно заболяване.
И така, защо новите насоки са до 130 на 80? При средно три различни лекарства за кръвно налягане, може да се намали кръвното налягане от 140 на 120, в сравнение с даването на само две лекарства за кръвно и хората с висок риск живеят по-дълго, заради това. Значително по-малко смъртни случаи в групата с интензивно лечение, но поради по-високите дози и медикаменти, има повече странични ефекти; така че трябва да претеглите рисковете и ползите…
1 до 2% от хората ще имат ползи от медикаментите за 5 години, без случаи на сърдечно-съдова нестабилност, която иначе биха имали, и това трябва да се сравни с по-високия риск от неблагоприятни странични ефекти. Ще чуете хора да коментират, казвайки неща като, да, лекарствата намалява риска от такива събития с 25%, но увеличават риска от сериозни странични ефекти с 88%. Добре, но тези събития могат да включват неща като смърт, докато страничните ефекти са по-скоро свързани с прилошаване.
„Тези неблагоприятни странични ефекти трябва да се претеглят спрямо ползите, по отношение на сърдечно-съдовите пристъпи и смъртта, свързани с интензивния контрол на систоличното кръвно налягане.“ Както ако използваме лекарства, за да държим хората с висок риск до максимална горна граница 120, можем да предотвратим над 100000 смъртни случая и 46000 случаи на сърдечна недостатъчност всяка година, но това може да причини „43000 случая на електролитни аномалии и 88000 случая на остро бъбречно увреждане.“ Не е идеално, но е по-добре от смъртта.
Така че, можете да видите в каква главоблъсканица са попаднали комитетите по насоките. От една страна понижаването на кръвното налягане е полезно за сърцето, бъбреците и мозъка, но в определен момент страничните ефекти от лекарствата могат да надделеят над ползите. В идеалния случай бихме искали да свалим кръвното налягане на пациентите колкото е възможно повече, но да използваме лекарства само „когато ефектите от лечението“ вероятно ще са по-малко разрушителни, отколкото самото повишено кръвно налягане.“
Проблемът е, че повечето хора, които умират от сърдечно заболяване, сърдечна недостатъчност и инсулт, може би са в тази граница, която не е достатъчно повишена, за да изисква лечение с лекарства.
Само да имаше някакъв друг начин за понижаване на кръвното налягане без лекарства, за да се получи най-доброто. За щастие има. Редовни упражнения, отслабване, спиране на пушенето, увеличаване на приема на фибри, намаляване на приема на алкохол, консумация на повече растителни храни и намаляване на солта. Предимството е, първо, никакви лоши странични ефекти. Няколко промени в начина на живот могат реално да подействат по-добре отколкото лекарствата, защото лекуваме причината и реално ще имаме само положителни странични ефекти. Не полза за 1 или 2% за 5 години – полза за всички. В следващото видео ще разгледаме един подход без лекарства – гладуването на вода.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-the-new-blood-pressure-range-guidelines-mean
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев