SARS беше първата глобална епидемия на заболяване в световен мащаб през 21-ви век, която причини около 8000 случая и около 800 смъртни случая. Много от първите случаи на SARS са свързани със същото място, с което са свързани и първите случаи на COVID-19: мокрите пазари за живи животни в Китай.
Прясно заколените животни се смята, че имат по-голяма хранителна стойност от много регионални потребители, а някои търсят ‘ye-wei’, „дивият вкус“, вярвайки, че консумацията на екзотични животни носи ползи за здравето и социалния статус. Тази комбинация – свежи заклани и екзотични животни – води до перфектната буря за разпространение на заболявания, където претъпканите клетки на тези мокри пазари са замърсени с кръв, урина и фекалии на безброй видове, смесени заедно в един потенциален казан от зараза.
През 90-те години имаше широко разпространение на търговията с диви животни, която да осигури появилото се търсене от града и средната класа, подтиквано, според Световната банка, най-вече от търсенето на продукти от диви животни в Китай. Много от дивите животни, обикновено докато са все още живи, влизат в Китай през Виетнам от Лаос, където търговията с месо от диви животни става вторият най-голям източник на доходи за селските семейства. Пазарите там продават цял тон животни, буквално, много от които са изключително застрашени.
После, когато търсенето превиши предлагането, търговията на диви животни между държавите била подпомогната със създаването на интензивни ферми за животни, където разнообразие от диви животни често са отглеждани в мизерни условия при неестествена гъстота на отглеждане преди да бъдат транспортирани и затворени в клетки на пазарите за продажба. 14 милиона души са замесени в индустрията за диви животни в Китай, на стойност 74 милиарда долара.
Генетичните основи на вируса SARS оттогава са идентифицирани от 11 различни щама коронавируси, открити в китайски прилепи, но има и по света коронавируси, породени от прилепите. Причината, поради която Китай е нулева точка за множество смъртоносни епидемии на коронавируси, може би се дължи на тези мокри пазари.
В случая на SARS междинният носител изглежда, че е маскираната палмова циветка, животно, приличащо на котка, което е ценно заради месото си. В допълнение към това, че се отглежда за месо, пенисът на котката циветка се потапя в оризово вино и се използва като афродизиак. Тези животни също така произвеждат най-скъпото кафе в света. Така нареченото фокс дънг кафе се произвежда от храненето на цивети с кафени зърна и после… събирането на частично смлените зърна от техните фекалии. Не знам дали всъщност можете да го видите, но това са всъщност изпражнения на циветка, вещество, подобно на мускус, с консистенция на масло, което се секретира от аналните жлези, дава на кафето характерния му вкус и миризма. Човек би казал, че тази уникална напитка е добра до последната капка.
Коронавирусите, придобити от циветите на пазарите на диви животни били почти идентични с вируса на SARS. Докато циветите във фермите за диви животни, доставящи на пазарите, до голяма степен нямали инфекция, над 80% от пробите на цивети на пазарите показали доказателства за излагане. Това предполага, че повечето инфекции се случвали на пазарите, вероятно поради комбинация на пренаселените смесени видове и имунопотискащия ефект на стреса.
Пазарите за живи животни не само позволяват междувидовото пренасяне, усилването на вируса и излагането на хората, но и измененията на вируса. SARS коронавирусът се възползва от възможностите, осигурени от мокрите пазари в южен Китай, за да се адаптира към палмовата циветка и хората. Очевидно циветите са не само пасивни проводници на вируса; те изглежда са и инкубатори на адаптиращите се към хората мутации в самия вирус.
Вирусът използва короната си, за да атакува като ключ в ключалка и да се прикрепи към рецепторите на носителя, за да влезе в клетките на жертвите си. За да премине от инфектиране на един вид към друг, гените, които кодират шиповете, трябва да мутират, за да влязат в рецепторите на новия носител. Нова ключалка изисква нов ключ.
Както SARS-коронавирусът, така и SARS-коронавирус 2, вирусът, който причинява КОВИД-19, се прикрепят към определен ензим, който покрива клетките на белите ни дробове. До времето на миш-маша с прилепите и циветките, прикрепващите шипове на вируса били само на две мутации от отключването на конфигурацията, която е подходяща за човешки рецептори, и така епидемията SARS от човек на човек била създадена.
След като първоначалната атака на SARS приключи през 2003 г., нови случаи на хора били потвърдени, свързани с ресторант, който сервира циветки. За разлика от повечето предишни случаи, новите жертви имали само леки симптоми и не изглежда да са заразявали други хора. Проби на вируси от палмови циветки както в местен пазар и в ресторанта, се оказали почти идентични с тези, открити в новите, по-умерени случаи при хората. Новите вируси при циветките споделяли само една от двете мутации, пренасящи от циветка на човек вируса, които са намерени във всички други нови пациенти, но нито една от мутациите на коронавирусите от предишната година. Тези открития предполагат, че междинните носители могат да помогнат да се трансформират коронавирусите от първичния резервоар от прилепите към по-голяма заразност при хората.
Да, прилепите се залавят в Азия за месо и много ловци на прилепи докладват, че са били ухапвани. Да, обработката и консумацията на недобре сготвено месо от прилепи все още се практикува в Китай, Гуам и други части на Азия. Но изглежда, че междинните носители може да са имали нужда от основополагащ камък, за да могат коронавирусите от прилепите да се адаптират към хората, за да предизвикат човешка пандемия. И е трудно да си представим система, която да бъде по-добре проектирана, за да ускори този процес, от мокрите пазари за живи животни.
В отговор на атаката на SARS, китайското правителство налага стриктен контрол над пазарите за диви животни, включително забрана за продажбата на циветки. Въпреки, че окончателното затваряне на пазарите за живи животни е наречено „най-силната спирачка за следваща поява на някое зоонотично заболяване“, в рамките на няколко месеца забраната беше вдигната и търговията беше възобновена, както преди. Циветките бяха отново в менюто.
Ако властите в Китай си бяха научили урока от SARS, бяха послушали експертите и ако бяха възложили окончателна забрана на пазарите за живи животни, може би хората нямаше сега да страдат от най-лошата пандемия на века.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-sars-coronavirus-and-wet-markets
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев