Преди да се гмурнем в КОВИД-19, исках да засегна темата за някои от новите коронавируси, появяващи се при селскостопанските животни. Както видяхме, КОВИД-19 е само един от многото коронавируси, които се пренася от прилепи през 21-ви век, за да причини смъртоносни заболявания. Имаше SARS през 2002 г., MERS през 2012 г. и SADS през 2016 г. Ново заболяване, способно да убие над 90% от малките прасенца, SADS, остър свински синдром на диария, опустошил индустриалните ферми за прасета в същия регион на Китай, където избухна SARS. SADS се проследява до един коронавирус, открит в една пещера на прилепи в околността. Човек може да каже, че коронавирусите могат да заразят прасета директно през прилепите…
Комбинацията от обезлесяването и интензивното производство на свинско месо с милиони прасета, които навлизат на територията на прилепите, може да е ускорила разпространението на коронавируса от прилепи към прасета.
После имаме вирус на епидемичната диария по свинете, друг коронавирус, предаван вероятно от прилепи към свине. През 2010 г. се появява доста вирулентен щам в Китай, който причинява масови огнища, когато се пренася в САЩ и се разпространява от едното до другото крайбрежие няколко години по-късно, убивайки милиони прасета, приблизително 10% от цялото стадо на САЩ.
После имаме свински делта коронавирус, третият нов свински коронавирус, появил се от Китай през последното десетилетие, който бързо се разпространява, веднъж след като достига бреговете на САЩ през 2014 г. Този модел на поява и огнища на нови коронавируси в селскостопанските животни изглежда се ускорява, подпомаган от практиките на интензивно отглеждане, водещо до това хиляди животни да обитават заедно затворени пространства.
Моделът на новите коронавируси при хората също изглежда се ускорява, но в момента нито един от тези нови свински коронавируси не изглежда способен да заразява хората. Независимо от това, продължителното наблюдение на свинските коронавируси е необходимо не само заради прасетата, но и заради общественото здравеопазване, защото коронавирусите са известни с високите си нива на мутация и своята рекомбинация, процесът, чрез който вирусите си разменят части от генетичен код, за да могат по-добре да се адаптират към своите носители или да намерят нови. Фактът, че много коронавируси по добитъка причиняват постоянни епидемични инфекции, увеличава вероятността един коронавирус мутант да се появи с така наречен разширен обхват на носителя, което означава потенциал да покани и човечеството на партито.
За да предизвика пандемия, вирусът трябва първо да се разпространи до белите дробове. Повечето коронавируси при прилепите и селскостопанските животни до ден-днешен са били чревни инфекции. Изключението е инфекциозният вирус на бронхита при пилетата, който всъщност е първият открит коронавирус през 1931 г. и стана основната причина за инфекции на дихателните пътища при 9 милиарда пилета, отглеждани за месо в САЩ всяка година, но е и широко разпространен във всички държави с индустриално производство на пилешко месо, като процентът на инфекция често достига 100%. Сега единственият начин, по който този коронавирус причинява заболяване при бозайниците, обаче, е чрез директно инжектиране в мозъка.
Но с толкова много различни коронавируси, циркулиращи сред толкова много различни видове, се смята, че вероятно не това е причината, но когато следващият рекомбиниран коронавирус се появи, той ще експлодира при човешкото население. Появата на новооткрития свински делтакоронавирус при прасетата, който представлява такава сериозна заплаха за свинската индустрия, може да се прикрепя към рецептори, не само за червата на прасетата, но и за дихателните пътища на хората. Тази способност на рецептора на появяващия се световен коронавирус може да засили своята разнообразна междувидова преносимост. Вече знаем, че свинските делтакоронавируси могат да заразят както човешки, така и пилешки клетки в съд на Петри и знаем, че може да зарази и самите пилета, също както има телешки коронавирус при телета, който може да зарази пуйки. Тези коронавируси подскачат наоколо. И след като са го направили веднъж, което е още по-обезпокоително, както свинските делтакоронавируси, веднъж след като се прехвърли на пилетата, може да се разпространи бързо от пиле на пиле.
Всъщност, тази нова статия, публикувана през февруари 2020 г. в журнала на Центъра за контрол и превенция на заболяванията по появяващи се инфекциозни заболявания, просто заключава, че имайки предвид податливостта на човешките клетки към инфекция, свинският коронавирус трябва да се изследва за своите пандемични рискове за здравето на хората.
SADS коронавирусът може също така да заразява човешки клетки в съд на Петри и мишки в лабораторията. Всъщност, един екип изследователи заключава в един бъдещ брой от декември 2022 г. на журнала по вирусология, че имайки предвид способността на SADS коронавируса да расте ефективно в човешки клетки, не трябва да подценяваме риска този коронавирус, произхождащ от прилепите, да скочи от прасета на хора.
Изводът е, че прасетата, не само панголините, могат да действат като междинни преносители за поколението нови коронавируси с пандемен потенциал.
Коронавирусите се появяват постоянни и циркулират сред селскостопанските животни по света, Колкото повече коронавируси се смесват във все повече и повече животни, толкова по-голяма е вероятността да се появят щамове с пандемичен потенциал. Докато глобалните популации на панголина драстично намаляват, ние произвеждаме и заколваме над един милиард прасета всяка година, само половината от които са в Китай, което увеличава възможността следващата пандемия да възникне от домашни, а не от диви животни, нещо, което може и вече да се е случило. Последната пандемия на коронавирус може би е била причинена от селскостопански животни. Чакайте, последната пандемия с коронавирус? Чуйте ме.
Коронавирусите са втората най-често срещана причина за обикновената настинка. Досега сме открили четири коронавируси на настинката, така че това прави седем коронавируси общо, които могат да причинят заболяване при хората, шестият в този списък, плюс КОВИД-19. Подозираме, че сме придобили SARS от циветките, MERS от камилите, а КОВИД-19 вероятно от панголините. Откъде сме се сдобили с четирите вируса на настинката?
Произходът на две от четирите леки коронавируса остава мистерия, но един, наречен човешки коронавирус 229Е, е проследен назад до камилите, а другия, наречен OC43, до селскостопанските животни или прасетата. Ами, ако скокът на настинката от камилите към хората е предзнаменование на скока от смъртоносния MERS, който убива един на всеки трима заразени, възможно ли е скокът на коронавируса от домашни животни към хора да предвещава смъртоносна епидемия при хората? Може и вече да е станало така.
Така нареченият анализ на молекулярния часовник, отразяващ появата на човешкия коронавирус OC43, предполага, че телешкият коронавирус, който сега причинява така наречената морска треска при добитъка, е предаден на хората около 1890 г. Крави на хора през 1890 г. Това е интересно време. Имало е пандемия през 1890 г. Въпреки че пандемията от 1890 г. се предполага, че е бил грип, времето на появата на човешкия коронавирус OC43 е довело до предположението, че вместо това, може да е била някаква смесица от вида на SARS или КОВИД-19 предаване на коронавирус. Може би просто е било съвпадение? Ами не е просто времето. Изглежда е имало много неврологични симптоми по време на тази пандемия и това е относително необичайно за грипа и по-характерно за коронавируса. Но най-интересните данни за мен са фактът, че е имало такова високо инфекциозно заболяване на дихателните пътища в добитъка, а в годините, водещи до пандемията, 1870 до 1890 г., имало масивни операции по избиване на добитъка, за да се заличи заболяването, което опустошавало стадата добитък по света, чудесна възможност за голямо излагане на секрети от дихателните пътища.
Може и никога да не узнаем причината за пандемията от 1890 г., но можем да предприемем стъпки за предотвратяване на следващата. И това е тема, в която ще се потопим в следващата ми книга. Да, говоря за това как най-добре да защитите себе си и семейството си, както и обществото от КОВИД-19, но също и засягам това как да предотвратим пандемията. Най-добрият начин да оцелеем от пандемия е изобщо да не се стига до нея.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-last-coronavirus-pandemic-may-have-been-caused-by-livestock
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев