Сериозността на КОВИД-19 варира широко въз основа на предварително съществуващи заболявания. Хората с високо кръвно налягане имат два пъти по-голяма вероятност да страдат от тежка инфекция, а тези със сърдечно-съдово заболяване – три пъти. Освен това, хората с което и да е от тези заболявания имат 4 пъти по-голяма вероятност да се окажат в интензивното. Тези с ХОББ – хронични обструктивни белодробни болести, като емфизема – изглежда са с най-висок риск и 6 пъти по-голям шанс от тежко разболяване от КОВИД-19, и почти 18 пъти по-голям шанс за приемане в интензивно отделение.
Знаем, че излагането на замърсяване на въздуха може да увеличи податливостта ни към инфекции на дихателните пътища и това може и да е случая с КОВИД-19, тъй като по-високите нива на замърсяване изглежда са свързани със смърт от пандемията. Но също както замърсяването на въздуха може да повлиява КОВИД-19, така и КОВИД-19 може да повлиява замърсяването на въздуха. Вижте тези сателитни данни от НАСА. Това са нивата на замърсяване с азотен диоксид преди пандемията, после след карантината. Ето как е изглеждала нулевата точка, провинцията Ухан около същото време миналата година, както и след пандемията. Готови ли сте за малко ирония? Намаляването на замърсяването на въздуха след карантината е толкова голямо, че пандемията КОВИД-19 може парадоксално да е намалила общия брой смъртни случаи чрез драстично намаляване на смъртните случаи от замърсяване на въздуха, които са около 30000 на месец в Китай. С други думи, качеството на въздуха в Китай беше толкова лошо, че КОВИД-19 може в крайна сметка да е спасил животи – по хиляда на ден!
История на пушене е рисков фактор за развитието на заболяването, обаче, изненадващо, активното пушене може или може да не е. Този очевиден парадокс може да ни даде следа защо хората с високо кръвно налягане изглежда са с по-висок риск.
Лесно е да си представим защо тези със сърдечно заболяване са с по-висок риск от разболяване с КОВИД-19. Дори и без директно увреждане на сърцето, белодробните инфекции могат да доведат до огромна тежест за сърцето. Над 30% от пациентите, хоспитализирани за обикновена пневмония, развиват сърдечно-съдови усложнения. Около 1 на всеки 35 страдат от сърдечен арест, а останалите все пак са с 4 пъти по-висок риск от сърдечен удар или инсулт в рамките на първите 30 дни, след като бъдат изписани от болницата. Добре, но защо наличието на високо кръвно налягане е сериозен рисков фактор за КОВИД-19?
Под определени обстоятелства хората, хоспитализирани за обикновена пневмония с хипертония, може дори да са по-добре. Изследователите мислели, че това може да се дължи на противовъзпалителните ефекти на често срещан клас медикаменти за високо кръвно налягане, като ACE инхибитори, като лизиноприл, за който има над 100 милиона рецепти годишно само в САЩ. Изключително срещани медикаменти. И наистина, хората на тези лекарства не само изглежда, че е по-малко вероятно да умрат от пневмония, но и изглежда по-малко вероятно дори и да се сдобият с пневмония изобщо. По ирония на съдбата, същата тази причина, поради която хората с хипертония може би са предпазени от обикновена пневмония, може би е същата причина, поради която хората с хипертония са с по-висок риск от КОВИД-19.
Лекарствата инхибитори на ACE може и да са противовъзпалителни, но те също така повишават регулацията на експресията на ACE2, който, както може би си спомняте, е ензимът, за който се закача протеинът, предизвикващ вируса на КОВИД-19, в нашите бели дробове, за да зарази клетките и да се разпространи. Така че, може би причината хората с хипертония да изглеждат по-зле, е че толкова много от тях приемат този вид медикаменти, което може да ги направи по-податливи към вирусната атака.
Експресията на ACE2 се увеличава при хора с тези придружаващи заболявания, но връзката с лекарствата все още предстои да се изясни. Така че, има спешна нужда от повече доказателства, които да потвърдят връзката, ако изобщо има такава, между лекарствата за високо кръвно и КОВИД-19. Междувременно, ето една таблица, която може да помогне за насоки към лекаря ви. Трябва ли да запазим всички ACE-та? Ами, определено хората, приемащи тези лекарства за сърдечна недостатъчност или тежка или неконтролируема хипертония, трябва да продължат с тези лекарства. Когато интензивните отделения са претъпкани, определено не е времето да имаме инсулти. Обаче, мнозинството от хората, приемащи тези лекарства, го правят за лечение на добре контролирана лека хипертония и за тези пациенти лекарите биха искали да обмислят временно да спрат лекарствата за тези с висок риск от заразяване с КОВИД-19, докато не узнаем повече. Както винаги, никога не трябва просто да променяте или спирате приема на лекарства сами, без насоки от лекуващия ви лекар.
Тези от вас, които ме следят в социалните мрежи, знаят, че по-рано препоръчах хората да не приемат ибупрофен без причина, тъй като това е друго лекарство, за което се смята, че усилва експресията на ACE2. Въпреки че притесненията отново остават теоретични, няма нито едно лекарство, което да е напълно доброкачествено. NSAID лекарства, като ибупрофен, причиняват увреждане на стените на червата при 80% от потребителите, например. Така че, не трябва да се приемат никакви лекарства, без да има нужда. Освен това, употребата на NSAID, употребата на ибупрофен, изобщо не се препоръчва при инфекции на долните дихателни пътища, тъй като е свързана с по-високи нива на усложнения както при деца, така и при възрастни с пневмония. Всъщност, температурата може да бъде полезна при КОВИД-19 и вероятно не трябва да се третира рутинно в никакъв случай. Ако имате висока температура, студените компреси на лицето могат да ви накарат да се почувствате по-добре, без да свалят вътрешната висока температура, която може да помогне за борба срещу инфекцията. След всичко казано, хората, на които им се предписва ниска доза аспирин за сърдечно-съдово заболяване, трябва да продължават да го приемат.
За да покрием всички аспекти, връзката с ACE2 може също да разкрие защо има различни открития при сегашните и бившите пушачи. Никотинът може да намали регулацията на ACE2. Така че, въпреки че е добра идея да се откажете от цигарите, това може да обясни защо активните пушачи може и да не са непременно със значително по-висок риск от развитие на КОВИД-19.
Излекуването на диабет тип 2 може също да помогне, тъй като хората с диабет може и да преминат през по-тежка инфекция.Същото важи за минали смъртоносни епидемии на коронавируси, SARS, MERS, респираторния синдром от Близкия изток.
В това отношение вирусът безмилостно посочва ахилесовата ни пета на метаболитната дисфункция в глобален мащаб, но освен това посочва и основна възможност да отвърнем на удара. Битката, обаче, няма да бъде спечелена само с Клорокс, Пурел, маски или противовъзпалителни лекарства. Битката ще бъде спечелена само чрез сериозно отдаване за подобряване на основополагащото метаболитно здраве на всички, започвайки с най-ниското доказано ниво: промени в храненето и начина на живот. С други думи, консумацията на пресни, богати на фибри цели храни може да послужи за облекчаване на прекомерната възпалителна имунна реакция, която изглежда е усложнена при пациенти с КОВИД-19, които имат диабет и затлъстяване и трябва да бъде централен фокус, включен в каквито и да било клинични препоръки, отправени към пациенти или здравни системи по време на тази пандемия.
Излишната телесна мазнина сама по себе си изглежда, че е рисков фактор, независим от диабета. Хората със сериозно затлъстяване, които тежат над 97 кг при средна височина на американеца 167 см, имат 7 пъти по-голям шанс да се окажат на респиратора. Но дори само наднорменото тегло ни поставя в рисково положение. Хората с индекс на телесната маса (BMI) 28 или повече – около 79 кг при средна височина – изглежда имат почти 6 пъти по-голям шанс да страдат от тежко развитие на КОВИД-19. И така, индекс на телесната маса от 28 или повече ви поставя на 5 пъти по-голям риск, а средният индекс на телесната маса в САЩ е над 29. Така че тук не си говорим за затлъстяване. Само наднорменото тегло, ако сме по-слаби всъщност от средностатистическия американец, може да ви постави под значително по-висок риск. Излишният риск от излишната телесна мазнина може да възникне от по-голямото системно възпаление, мазнината, покриваща самото сърце, или ограничението на дишането, причинено от излишна мастна тъкан в горната част на тялото. Дори и без да се взема предвид теглото, обаче, за съжаление повечето американци над 50-годишна възраст страдат от съпътстващи заболявания, които могат да ги поставят на риск, като например сърдечно заболяване, белодробно заболяване, диабет, високо кръвно налягане или рак.
Знам, че в момента съм си сложил шапката на инфекциозните заболявания, вместо шапката на медицината, която променя начина на живот, но не мога да не коментирам, че основните съпътстващи заболявания за усложнения на КОВИД-19 и смърт – затлъстяване, високо кръвно, диабет тип 2 и сърдечни заболявания – всички те могат да се контролират или дори да се спрат с достатъчно здравословна диета с цели растителни храни. И така, по отношението на влиянието на храната, сега, повече от всякога, по-лесният достъп до здравословни храни трябва да бъде главен приоритет и хората трябва да внимават с навиците си по здравословно хранене, за да намалят податливостта си към и дълготрайните усложнения от КОВИД-19.
Не всички рискови фактори обаче са променливи. Напредналата възраст също е ключов рисков фактор за развитие на КОВИД-19 и смърт. Въпреки че заболяването засяга от новородени само на няколко дни, през възрастни хора на 90 години, повечето пациенти – около 90% до голяма степен са между 30 и 79 години. Сериозността на заболяването, обаче, непропорционално засяга по-възрастни хора. В Китай средната възраст на тези, изискващи лечение в интензивното отделение, е 62 години, в сравнение с неинтензивните случаи, при които средната възраст е 46. В САЩ, дори и тези на 65 и по-възрастни без придружаващи заболявания или други рискови фактори, изглежда се приемат в болница или дори се оказват в интензивното отделение приблизително три пъти по-често от тези на възраст между 19 и 64 години.
Въпреки че медиите отразяват истории за млади, здрави хора, страдащи от тежки или дори фатални резултати, хората под 65-годишна възраст без известни скрити и предразполагащи заболявания заемат само 1% от всички смъртни случаи от КОВИД-19. Южна Корея има някои от най-добрите данни, защото те направиха толкова много изследвания. Както можете да видите, от потвърдените случаи, само около 1 на хиляда е умрял на 30 или 40 години. Така че, ако сте здрави и сте на около 30 или 40 години, имате само около 1 на хиляда шанс да умрете, но за хората на 50-годишна възраст този шанс е по-близко до 1 на 200. Хората на 60-годишна възраст, умират 1 на 50. При тези на 70, шансът по-скоро отива към 1 на 14, а на 80 – почти 1 на всеки 5 души умира от КОВИД-19.
Въпреки че относителната липса на изследвания прави данните от САЩ по-малко надеждни, въз основа на първите няколко хиляди американски случаи, тези рискове от смърт, свързани с възрастта, са подобни, както можете да видите. Забележете, че това са проценти. Много повече хора се заразяват, така че, ако погледнете общите числа, можете да видите, че много хора са приемани в болницата и изпращани в интензивните отделения на 20-, 30-, 40- и 50-годишна възраст. Много млади хора, както и хора на средна възраст преживяват тежко заболяването, но уязвимостта на възрастните хора към пандемията е онагледена от нулевата точка на първото голямо огнище в САЩ, дом за възрастни хора в щата Вашингтон. От общо 130 обитатели на дома, 101 се заразили и една трета изгубили живота си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/modifiable-risk-factors-and-comorbidities-for-severe-covid-19-infection
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев