Американската медицинска асоциация започнала да предупреждава хората относно прекомерната консумация на захар преди повече от 75 години, въз основа на нашето разбиране, че „захарта не доставя нищо като хранителна стойност, освен калории, а витамините, осигурени от други храни, се изсмукват от захарта, за да се освободят тези калории.“ Ето защо добавената захар не е просто празни калории, а има негативна хранителна стойност – колкото повече добавена захар консумира човек, толкова повече дефицити ще получава.
Като се имат предвид всички научни доказателства, агенцията за контрол на храните и добавките решила да накара производителите на преработени храни да обявят „добавената захар“ на етикетите на своите храни. Националната асоциация на киселото мляко била бясна, противопоставяйки се на декларацията за добавена захар, тъй като те имали нужда от „добавената захар“, за да увеличат вкусовите качества на своите продукти. Асоциацията на вредните храни се съмнява в науката, докато хората със сладоледа изглежда внушават, че потребителите са твърде глупави, за да я използват, така че по-добре да я оставим намира. Най-голямата компания за зърнени закуски, Келог, поела по подобна насока, противопоставяйки се, за да не обърка потребителите, а ако Агенцията за контрол на храните и лекарствата продължи с такива етикети срещу техните възражения, добавената захар би трябвало поне да присъства като бележка под линията. Вижте, тяхната цел е да осигурят на потребителите полезна информация, така че те да могат да правят информиран избор. Това от компания, която описва своята плодова зърнена закуска като пълна с вкусен плодов вкус, плодов аромат и ярки цветове. Направено с пълнозърнести храни и „леко подсладено“, добър източник на фибри.
Леко подсладено? Плодовата зърнена закуска Фрут Лупс има повече захар отколкото една поничка на Криспи крийм… Фрут Лупс съдържа повече от 40% захар от общото си тегло.
Индустрията за тютюнопушене използва подобни термини като „лек“, „нисък“, „умерен“, за да накарат продуктите им да изглеждат по-здравословни, а наскоро и това им беше забранено. Сега захарните интереси водят подобни битки за това дали техните „здравословни“, „натурални“, „леко подсладени“ термини са подвеждащи по подобен начин.
Но само вижте всички тези витамини и минерали, които са добавили. Това е един от начините, по който компаниите за зърнени закуски отговарят на призивите за забрана на техните зърнени закуски със захар. Дженерал Милс защитава Франкън Бери, Трикс и Лъки Чармс, защото са обогатени с жизненоважни витамини. Сър Грейпфелоу, доколкото разбрах, е зърнена закуска с вкус на грозде, пълна с маршмелоу с вкус на сладко грозде, но не се притеснявайте, все пак „е обогатена с витамини“.
Зърнените закуски със захар, както казва д-р Джийн Майер от Харвард, не са пълноценна храна, дори и да са обогатени с осем или десет витамина. „Мисля, че изказването ви е взето предвид,“ отговаря сенатор Макгавърн, „тези продукти могат да бъдат объркващи, вероятно е по-правилно да се нарекат захарни витамини, отколкото зърнени закуски.“
Твърдения за хранителна стойност на етикета могат да създадат „хранителна фасада, действайки с цел да отвлекат вниманието от лоши качества, като например прекомерното съдържание на захар. По-голямата част от родителите се оказва, че разбират погрешно значението на твърдения, които често се използват върху детските зърнени закуски, което повдига важни въпроси за здравеопазването… По ирония на съдбата, кутиите със зърнени закуски, които гласят, че имат ниско съдържание на калории, се оказва, че имат повече калории средно отколкото тези без такова твърдение; ето защо компаниите протестират толкова много.
Дори компаниите за производство за вафли и барчета участват в действието, хвалейки се за съдържанието си на протеини, защото вътре се съдържа някакво количество фъстъци, но това е и вафла, с 50 г захар в себе си, също както Фрут Лупс могат да се считат за барче за закуска, тъй като същата порция съдържа 40 г захар…
Като се има предвид, че според проучванията, потребителите вярват, че твърденията на опаковката, са одобрени от правителството, и се използват, за да се игнорира таблицата с хранителна стойност на гърба на опаковката, има призив от специалистите по хранене да обмислят „пълна забрана на всички твърдения на предната опаковка.“ Етикетът „умен избор“ от индустрията бил посрещнат с изненада, когато се установява, че украсява опаковките на известни зърнени закуски като Фрут Лупс и Куки Крисп. Индустрията за преработени храни похарчила над 1 милиард долара за лобиране срещу приемането на закони за по-информативни етикети, подход в стил светофар, укоряваща твърдението, че „всяка храна може да има твърде високи нива на нещо.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/kids-breakfast-cereals-as-nutritional-facade
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев