В сравнение с населенията в селските райони на Африка, които се хранят с традиционно растителни храни, белите южноафриканци, както и черните и белите американци имат не само над 50 пъти повече сърдечно-съдови заболявания, десет пъти повече рак на дебелото черво и над 50 пъти повече камъни в бъбреците и апандисит, но също и над 25 пъти по-голяма честота на така наречените заболявания, свързани с налягането – девертикулит, хемороиди, разширени вени и хиатална херния.
Изпразването на червата трябва да е безболезнено. Когато не е, когато трябва да се напъваме, за да се изходим, налягането може да надуе като балон вътрешността на дебелото черво, което да причини дивертикулит, да увеличи хемороидите около ануса, да доведе до спиране работата на клапаните във вените на краката, което причинява разширени вени, и дори да принуди част от стомаха да мине през диафрагмата към гръдната кухина, което да доведе до хиатална херния, както казахме преди. Когато това беше предложено за първи път от д-р Бъркит, той обвинил за тези състояния напъването, причинено от липса на фибри в диетата, но наистина признал, че има алтернативни обяснения. Например, в селските райони на Африка използвали традиционната позиция на клечане, когато се изхождали, което може би е отнело част от напрежението.
В продължение на стотици хиляди години всеки човек използвал позицията на клечане, което може да помогне чрез изправяне на „аноректалния ъгъл“. Има всъщност една извивка точно в края на ректума, почти на 90 градуса ъгъл, която помага да не се наакаме, когато се разхождаме наоколо, но този ъгъл само леко се изправя в нормалната седяща позиция на тоалетната. Максималното изправяне на този ъгъл се появява в клекнало положение, което потенциално позволява по-ефективно изпразване на червата. (Спомням си как седях в час по геометрия, мислейки си, кога някога ще използвам тази информация; не съм предполагал, че един ден ще изчислявам аноректалните ъгли с това – внимавайте в училище, деца.)
Как разбрали това? Напълнили латексови тубички с радио-непрозрачна течност, залепили ги на група доброволци, направили рентгенови снимки на бедрата им под различни ъгли и заключили, че сгъването на коленете към гърдите, както се прави, когато човек кляка, може да изправи този ъгъл и да намали количеството на напрежение, което е нужно, за да се постигне изпразване на ректума. Но изследване е направено чак през 2002 г., когато изследователи използвали дефекография, което представлява рентгенови снимки, направени докато човека се изхожда в седнало или клекнало положение. И наистина, клекналото положение увеличило аноректалния ъгъл от около 90 градуса чак до 140.
И така, трябва ли всички да си вземем едно от тези столчета за изхождане, като например клечащото гърне, което се слага пред тоалетната и стъпвате отгоре? Не, те не работят. Изследователите се опитали да добавят степенка, за да намалят височината на седенето, но това не изглежда значително да повлиява времето, което отнело изпразването на червата на даден човек или значително да намалява трудността на дефекацията. Дори се опитали да сложат по-високи степенки, но хората се оплаквали от изключителен дискомфорт при използването им. И така, изглежда нищо не можело да се сравни с реалното клекнало положение, което може да даде максимално ползи, но в цивилизованите държави може и да не е удобно. Но може да се постигне подобен ефект, ако се наведете напред, докато седите, с ръцете на или близо до пода. Препоръчва се на всички страдащи от запек да преминат към това предно навеждане като позиция за дефекация, тъй като теглото на тялото ви натиска бедрата и това може да притисне повече дебелото черво.
Но вместо да намираме начини да добавим още повече напрежение, защо не стигнем до корена на проблема? Основната причина за напъването е усилието, което се изисква за изкарване на неестествено твърди изпражнения. Чрез манипулиране на аноректалния ъгъл чрез клякане или навеждане напред, можете по-лесно да изкарате неестествено твърди изпражнения, но защо просто не лекуваме причината и не ядем достатъчно цели растителни храни, богати на фибри, за да създаваме изпражнения, толкова дълги и толкова меки, че да могат да се изкарват без усилия от какъвто и да е ъгъл? Кардиологът, д-р Джоел Кан, веднъж казал, че човек разбира, че се храни с растителни храни, когато му отнема по-дълго да се изпикае, отколкото да се изака.
Но сериозно, дори клекналата позиция не намалява значително ъгъла на напрежение, който може да причини хиатална херния, тя не предотвратява пренасянето на налягането към краката, което може да причини разширени вени. А това не е само козметичен проблем. Продължителното напъване може да причини нарушения в сърдечния ритъм, намаляване на кръвопотока към сърцето и мозъка, което понякога води до прилошаване и смърт, свързани с дефекацията. 15 секунди напъване могат временно да прекъснат кръвопотока до мозъка с 21%, да прекъснат кръвопотока до сърцето наполовина, като по този начин осигурят механизъм за добре познатия синдром на смърт в леглото. Мислите, че трябва да се напъвате седнали? Опитайте да се изходите по гръб. Ако издържите само няколко секунди, това може да повиши кръвното ви налягане до почти 170 на 110, което може да е причината за известната честота на внезапна и неочаквана смърт на пациенти, докато използват подлоги в болниците. Разбира се, да се надяваме, че ако се храним достатъчно здравословно, накрая няма да се окажем изобщо в болница.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/should-you-sit-squat-or-lean-during-a-bowel-movement
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев