Гладуването се практикува от хиляди години, но едва наскоро започваме да правим изследвания върху него. Правил съм видео серии относно проучванията върху използването на гладуването като средство за отслабване през 70-те години. Безопасно ли е? Ефективно ли е? Ами гладуване за лечение и превенция на други заболявания?
Един от забелязаните странични ефекти в ранните проучвания върху отслабването е постоянният спад на кръвното налягане толкова много, че обикновено се налага да се спре приема на лекарства за кръвно налягане докато трае постът или в противен случай кръвното налягане ще падне твърде ниско. След като започнете отново да се храните, кръвното се връща отново, но забележителното е, че не е толкова високо, колкото е било преди. Но, разбира се, зависи от това с какво започвате да се храните след поста.
Например, един докладван случай на жена, която използвала гладуването, за да вкара ревматоидния си артрит в ремисия. Систоличното кръвно налягане в началото било 170, независимо от многото медикаменти за кръвно налягане, тя се подложила на растителна диета с цели храни в продължение на осем седмици. Кръвното й паднало от 170 на 130, спряла всички лекарства преди да започне гладуването, и после се нормализирало до 110 след поста. Но дали това не се дължи просто на отслабването? Тя отслабнала с 10 кг по време на поста и с 12,2 кг на растителната диета. Така че, да, невероятно е да се свали кръвното налягане от 170 на 110, но това се случило след като тя отслабнала с около 22 кг.
Знаем от десетилетия, че всеки вид отслабване може да понижи кръвното налягане. Дори минималното отслабване може да понижи кръвното при пациенти с наднормено тегло, дори и ако те останат значително затлъстели. Но по-голямата част от спада на кръвното налягане със сериозно ограничение на калориите се случва през първите два дни, преди значителната загуба на телесни мазнини; така че, може и да се дължи на намаление на стресовите хормони, като адреналин и норадреналин, както преди, така и след тренировка, само две седмици с по няколкостотин калории на ден.
Така че, това може да бъде една причина, поради която много нискокалоричните диети се оказват полезни за намаляване на кръвното налягане, дори и при тези хора, при които лекарствата за кръвно не успяват: промените в тези хормони. Но нискокалоричните диети също са и предимно растителни диети; и така, има фибри и храни, богати на калий, по-малко наситени мазнини. Дори само добавянето на плодове и зеленчуци към храната на хората с хипертония може да намали тяхното систолично кръвно налягане – горната граница – със 7 единици. Това е подобрението на кръвното налягане, което може да се получи с отслабване с 4,5 кг, само чрез прием на повече плодове и зеленчуци. И ако го комбинирате с намаляване на консумацията на месо, не само удвояване на приема на плодове и зеленчуци, но и комбинирането с опита за намаляване на наситените мазнини и холестерола, ще можете да намалите кръвното с 11 единици.
Какво още можем да направим? Ограничаването на приема на алкохол при хората, които пият редовно всеки ден, намаля с 5 единици. Нека проследим: ограничаването на алкохола може да намали систоличното кръвно намаляване с 5 единици, отслабването с 4,5 кг ще намали кръвното със 7 единици, както и приемът на препоръчителните 8 до 10 порции плодове и зеленчуци на ден. Редовните аеробни упражнения в продължение на поне 3 месеца могат да намалят кръвното с 9… И така, нека добавим това на графиката. Ако комбинирате плодовете и зеленчуците с намаляване на месото, ще понижите кръвното си с 11 единици. Лекарствата за кръвно налягане могат да имат странични ефекти, но сами по себе си могат да намалят кръвното налягане с 15 единици.
Ами намаляването на солта? Имайте предвид, че в другото проучване задържали нивата на натрий същите. Намалете натрия достатъчно и ще намалите кръвното с 16 единици; лекарствата 15, ограничаването на натрия с 16. Това ли е най-доброто, което можем да направим с храненето си? Ако подложите хората на изцяло растителна диета, дори с умерени количества натрий, ще намалите кръвното им налягане с 18 единици, дори 9 от 10 души намалили лекарствата си за кръвно налягане или ги спрели изцяло, само за 7 дни. Това е доста впечатляващо. Сега, ами ако вземем същата диета, но добавим и гладуване? 37 единици! Ще разгледаме това проучване, както и други като него, в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-lower-blood-pressure-naturally-with-lifestyle-changes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев