Гладуването на вода с лекарско наблюдение при лечението на високо кръвно налягане. 174 последователни пациенти били лекувани в неболнична обстановка. Първо, няколко дни на плодове и зеленчуци. С цел един вид за прочистване на червата, за да не получат запек, последвани от 10 или 11 дни на гладуване с вода, преди да се върнат обратно към пълноценно растително хранене: плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, което включва боб, грах, нахут и леща, както и ядки и семена, без никакви животински продукти, преработени храни или добавена сол, олио или захар.
Всички те били с хипертония, над 140/90, но 9 от 10, 89%, приключили с кръвно налягане под 140/90. Средното намаляване на систоличното кръвно налягане било с 37 единици, което е забележително, в сравнение с други интервенции, включително лекарства. И това било само средното намаляване на кръвното. Хората, които били с наистина високо кръвно налягане, например над 180, имали спад с 60 единици. Това безспорно е най-големият ефект, който някога е бил публикуван в научната литература. И това било след като всички те спрели всички медикаменти за кръвно налягане!
Учените стигат до заключението, че водният пост под лекарско наблюдение изглежда безопасен и ефективен начин за нормализиране на кръвното налягване. Разглеждали сме безопасността в предишно видео и да, невероятно ефективно, но за колко дълго? Имам предвид, гладуването е най-малко устойчивата съществуваща диета. Интересно, когато започнали отново да се хранят, кръвното им налягане спаднало още повече, което предполага, че гладуването може да се използва като начално средство за нормализиране на кръвното налягане и след това да се поддържа по-ниско от там нататък с помощта на достатъчно здравословна диета.
Учените успели да проследят няколко десетки пациенти до много по-късно и средно кръвното им налягане си останало ниско. Не знаем какво е станало с останалите, но се оказва, че поне може да осигури по-трайни ползи за някои. Едно последващо по-малко проучване проследило група хора за една година по-късно и намаляването на кръвното налягане изглежда се задържало, заедно с отслабването, така че, вероятно, те продължили да се придържат към здравословна диета. Сега, никой не трябва да гладува повече от един или два дни без лекарско наблюдение, така че това лечение определено има цена, но общата цена изглежда е възстановена в рамките на първата година само от намалените медицински разходи.
Една друга алтернатива е методът за гладуване Бухингер, популярен в Европа, където вместо само вода, хората приемат по 300 калории на ден под формата на плодови сокове и зеленчукови бульони. Все пак трябва да се прави под лекарско наблюдение, но поне човек не трябва да си взема отпуск. Хората били разделени на групи в продължение на 7 дни и след това проследени четири месеца по-късно. След четири месеца човек би си помислил, че всички ползи от този едноседмичен пост ще изчезнат, но кръвното им налягане се оказало с 15 единици по-ниско от това на контролната група.
Въпреки че продължителното проследяване на тези участници е било спорадично, наличните данни предполагат, че това голямо понижение на кръвното налягане може да се запази при пациенти, които продължават да следват диетата след захранването. С други думи, „лекът“ за хипертония е постижим, въпреки че, ако хората се върнат към първоначалното си хранене, което ги е направило хипертоници, това вероятно ще доведе до повторно активизиране на кръвното налягане. И постът може всъщност да помогне с това. Предварителният пост може да помогне на хората да се придържат към по-здравословно хранене, което първоначално няма да се хареса на хората, свикнали с евтини солени и мазни храни – това е диетата SAT. Трябваше това да го проверя в Google: очевидно атрактивен, но без никаква стойност реално. Звучи точно.
Тайната за дълготрайни ползи може да се крие в започване на по-здравословна диета чрез изчистване на вкуса ни, който е затъпен от свръх сладки, свръх солени, свръх мазни храни. След като не сте яли цяла седмица, обикновената, нормална, здравословна истинска храна отново ще ви е вкусна. Например най-сладката узряла праскова в света ще ви се струва кисела след като сте изяли купа със зърнена закуска Фрут Лупс, но гладуването може да рестартира нашите вкусови рецептори, така че да може да се наслаждавате на нещо като кочан царевица без добавено масло и сол, така че получавате най-доброто и от двете страни: страхотен вкус и по-малко смърт.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fasting-to-naturally-reverse-high-blood-pressure
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев