САД не означава само стандартна американска диета. Има едно състояние, известно като сезонно нарушение на състоянието, което се характеризира с увеличен апетит и желание за хапване на определени неща, заедно с увеличена сънливост и летаргия, която започва през есента, когато излагането на светлина започва да намалява. Това изглежда, че представлява далечния край на един нормален спектър от човешкото поведение. Всички ние изглежда се храним повече, когато дни се скъсяват. Има „подчертан сезонен ритъм“ на приема на калории с по-големия размер на порцията, честотата на хранене и общия прием на калории през есента.
В подготовка за зимата, някои животни спят зимен сън, като удвояват своите запази на мазнина чрез изобилието на есента, с което да се справят с последващия недостиг на храна през зимата. Открити са гени при хората, които са подобни на гените на зимен сън, което обяснява защо имаме подобно поведение. Влиянието на есента не е леко. Изследователите изчислили разлика от 222 калории между приема на калории през есента, в сравнение с лятото. И това не се дължи на факта, че тогава е по-студено, след като ядем повече през есента, отколкото през зимата. Изглежда просто сме генетично програмирани да се подготвяме за недостига през зимата, който обаче вече не идва.
Забележително е, че в тази ера на съвременно осветление и отопление, тялото ни все още продължава да засича околната среда и променящите се сезони в достатъчна степен, за да повлияе толкова много върху нашите навици на хранене. Не е изненадващо, че терапията с ярка светлина се използва за лечение на сезонното нарушение на здравословното състояние, като почти утроява вероятността от ремисия, в сравнение с плацебо. Въпреки че никога не е изследвано, няма да навреди да изведем кучето навън за малка утринна есенна разходка, за да можем евентуално да изгоним част от настъпващото надебеляване през празничния сезон.
Смешно е: хората обвиняват празниците за преяждането, но може би вместо празниците да причиняват повишен прием на храна, може би повишеният прием на храна, който си върви заедно с есента, е довел до провеждането на тези празници по това време.
Независимо от всичко… други „специфични препоръки за превенцията на затлъстяването… чрез подобрение на здравето на циркадната система,“ въз основа на разнообразни нива на доказателства, които включват сън през нощта и активност през деня. Достатъчен сън, поне 7 или 8 часа на нощ. Ранно лягане, ранно ставане. Кратки дремки през деня не са проблем. Противно на известните възприятия, дрямката през деня не изглежда да повлиява негативно съня през нощта. Избягвайте излагане на светлина през нощта и спете в пълна тъмнина, когато е възможно. Направете закуската или обяда най-голямото ви хранене за деня, не яжте и не спортувайте точно преди сън и избягвайте яденето през нощта изцяло.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/why-people-gain-weight-in-the-fall
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев