Ако се върнем назад към първите „Цели за храненето“ на американците през 1977 г. – така нареченият доклад Макгавърн – водещите учени нутриционисти не само призовавали за намаление на консумацията на месо и други източници на наситени мазнини и холестерол, като млечни продукти и яйца, но също и захар. Целта била да се намали приемът на захар на Америка до не повече от 10% от ежедневното хранене.
„Последните заключения ще обесят захарта,“ докладва президентът на захарната асоциация, „Докладът Макгавърн се неутрализира…“ Не се бойте, обаче, имаме Националната асоциация на скотовъдците на наша страна и както захарната индустрия, те апелирали пред избирателния комитет на Сената за оттегляне на доклада.
„Империята на захарната индустрия“ отвръща на удара и това изглежда действа. Когато официалните препоръки за хранене били публикувани през 1980 г., и после през 1985 г., те не съдържали никакъв определен лимит, като например 10%, просто неясното „избягвайте твърде много захар“, каквото и да означава това. До 1995 г. става още по-неясно: „Изберете режим на хранене с умерен прием на захар.“ През 2000 г. се върнали поне на думата „лимит“, но дори и това е твърде пресилено. Под влиянието на захарните лобита, се върнали обаче отново на „умерен прием на захар“, преди комитетът по насоките на хранене от 2005 г. да премахне думата със „з“ напълно, окуражавайки американците да „избират въглехидратите си разумно“, каквото и да означава това. Само да имаше някои комитет по насоките за хранене, който да ни помогне…
Захарната асоциация изразила оптимизъм за този комитет от 2005 г. Захарната асоциация е „отдадена на защитата и насърчаването на консумацията на [трапезна захар],“ и няма да позволи „подценяването на захарта.“ И те не се шегуват. През 2003 г. Световната здравна организация публикува доклад „Диетите, храненето и превенцията на хронични заболявания“, който, за първи път след доклада на Макгавърн призовава за намаляване на приема на захар под 10%. Захарната асоциация отговори, като заплаши, че ще накара САЩ да оттегли цялото си финансиране към СЗО. Ето го, черно на бяло. Захарната асоциация заплашва да натисне Конгреса да оттегли финансирането си от Световната здравна организация – полио ваксините, лекарствата за СПИН, да вървят по дяволите, няма да се месите в работата на сладкишите. Заплахата била описана като равносилна на изнудване и по-лоша от всеки един натиск, който са преживели от тютюневата индустрия.
Но сега, 15 години по-късно, и 40 години след първото предложение на доклада на Макгавърн, сегашните насоки за храненето от 2015 г. до 2020 г. излагат като ключова препоръка лимит от 10%, който понастоящем се превишава от всяка една възрастова група от населението в САЩ, започвайки от деца на 1 годинка, до юноши, които средно приемат по 87 грама захар на ден, което означава, че средностатистическият тийнейджър ефективно изяжда по 29 пакетчета захар на ден.
Захарната асоциация описва лимита от 10% като „изключително нисък“, само няколко супени лъжици на ден. Но разбира се, няма никакви хранителни изисквания за добавена захар и всяка една калория, която получаваме от добавената захар е пропиляна възможност да получим калории от източници, които реално доставят хранителна стойност. Благодарение на Американската сърдечна асоциация, те продължили по-нататък, опитвайки се да свалят приема на добавена захар до около 6% от калориите, за което едно-единствено кенче газирана напитка може да ви изпрати отвъд този лимит, лимит за прием на добавена захар, превишаван от 90% от американците.
През 2017 г. Американската сърдечна асоциация публикува своите насоки за децата, препоръчвайки им да приемат не повече от около 6 чаени лъжички захар на ден, което означава, че има почти сто зърнени закуски на пазара в САЩ, при които една-единствена порция превишава целия препоръчителен дневен лимит. А сърдечната асоциация не препоръчва никаква добавена захар на деца под 2-годишна възраст, малките прохождащи деца трябва да избягват всякаква добавена захар, препоръка, която се нарушава при 80% от децата.
САЩ е една от поне 65-те страни, които са приели насоки за хранене или политика за намаляване на консумацията на захар. В Англия научният съвещателен комитет по храненето направил нови препоръки за намаляване на добавената захар до 5%, към която насока се стреми и Световната здравна организация. Те винаги изглежда са по-напред от времето си. Защо? Защото процесът на вземане на политически решения при тях е поне отчасти предпазен от влиянието на индустрията. За разлика от правителствата, които могат да имат конкуриращи се интереси в търговията, Световната здравна организация е изцяло загрижена за здравето.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-recommended-daily-added-sugar-intake
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев