Насоките за хранене препоръчват да се опитаме да подбираме храни, които са богати на хранителни вещества, но с ниско съдържание на калории, за да намалим риска от хронични заболявания. И така, най-здравословните храни на планетата, храните с най-голяма хранителна стойност са зеленчуците, които съдържат най-много нутриенти за калориите си. Какво би станало, ако една група от населението центрира цялото си хранене около зеленчуците? Те могат да се окажат сред най-големите дълголетници в света.
Разбира се, винаги когато разберете за народи, живеещи дълго, трябва да се уверите, че е вярно, тъй като може да е трудно да се намерят удостоверения за раждане от 1890 г. Но според валидационните проучвания тези хора наистина живеят толкова дълго.
Традиционната диета в Окинава е базирана на зеленчуци, бобови и други растителни храни. Свикнал съм да виждам диетата в Окинава представена по този начин, основата е зеленчуци, бобови и зърнени, но значителен принос имат рибата и други видове месо. Но една по-точна презентация би изглеждала така, ако погледнете реално с какво се хранят. Знаем с какво са се хранили от националните архиви на САЩ, защото американските военни са управлявали Окинава преди да я върнат на Япония през 1972 г. И ако погледнете традиционното хранене на над 2000 окинавци, ето така се разпределят храните им.
Само 1% от тяхната диета се състои от риба; по-малко от 1% от диетата им е месо, същото важи за яйцата и млякото. Така че по-скоро става въпрос за 96% растителна диета и над 90% цели растителни храни – също и много малко преработени храни. И не само цели растителни храни, по-голямата част от диетата им съставлявала зеленчуци и един определен зеленчук най-вече: сладки картофи. Окинавската диета е центрирана основно около лилави и оранжеви сладки картофи. Колко вкусно! Можеше да е горчив пъпеш или гравиола? Но не, сладки картофи.
И така, над 90% цели растителни храни, това я прави силно противовъзпалителна диета, силно антиоксидантна диета. Ако измерите нивата на окислените мазнини в организма им, има ясно доказателство за по-малко увреждане от свободни радикали. Може би те просто генетично имат по-добри антиоксидантни ензими или нещо такова? Не, тяхната ензимна антиоксидантна активност е същата. Причината е във всички тези допълнителни антиоксиданти, които те приемат от храната си, които могат да се окажат решителни. По-голямата част от диетата им се състои от зеленчуци!
Така че, 8 до 12 пъти по-малко смърт от сърдечни заболявания, в сравнение със САЩ. Можете да видите, че не им е стигнало мястото на графиката за смъртността. Два до три пъти по-малко смъртни случаи от рак на дебелото черво, седем пъти по-малко смъртни случаи от рак на простатата и пет и половина по-малък риск от смърт от рак на гърдата.
Част от тази защита може да се дължи на факта, че са приемали само около 1800 калории на ден, но всъщност са изяждали по-голямо количество храна, просто целите растителни храни са по-малко наситени с калории. Има също така и една културна норма да не се преяжда.
Растителната природа на диетата може да е решаващият фактор пред ограничението на калориите, след като единственото население, което живее дори по-дълго от японците в Окинава, се храни не с 98%, а със 100% безмесна диета. Адвентистите вегетарианци в Калифорния, които са с може би най-голямата продължителност на живота, от което и да е било други описано население в света.
Мъжете и жените адвентисти вегетарианци живеят до около 83 и 86 г., което е подобно на жените в Окинава, но е по-добре от мъжете в Окинава. Най-добрите от най-добрите били адвентистите вегетарианци, които имат и здравословен начин на живот, например, без тютюнопушене, средно 87 и почти 90-годишна възраст. Това е все едно 10 до 14 години повече от основното население. 10 до 14 години допълнително живот на тази Земя в резултат на обикновен избор на начин на живот. И това се случва сега, в днешно време, докато дълголетието на окинавците е вече минало. Окинава днес има над 10 ресторанта KFC.
Нивата на наситените им мазнини са се утроили. Започнали без прием на никакъв холестерол, днес той се равнява на приема на няколко БигМак сандвича от Макдоналдс, приемът на сол се е увеличил тройно, а днес те са също с толкова голям дефицит на калий, както американците, защото приемат по-малко от половината от препоръчителния минимален дневен прием от 4700 мг на ден. За две поколения окинавците са се превърнали от най-слабите японци в най-дебелите. Като следствие, има активизиране на интереса от страна на медицинските специалисти да накарат окинавците също да започнат да се хранят с окинавската диета.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-the-okinawa-diet-living-to-100
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев