Работниците на смени може да имат по-високи нива на смъртност от заболявания на сърцето, инсулт, диабет, деменция, сърдечно-съдови заболявания и рак. Гробищни смени, наистина са си такива! Но дали е просто, защото те ядат предимно от вендинг машини и автомати или не си набавят достатъчно сън? Високо контролираните проучвания наскоро са се опитали да изведат на преден план тези други фактори, като поставят хората на един и същи режим на хранене с един и същи режим на сън, но просто в различни часове на деня. Храненето през нощта довело до повишен холестерол, кръвно налягване и възпаление. Нищо чудно, че работниците на смени са с по-висок риск. Смяната на времето за хранене през нощта в симулиран протокол за нощна смяна превърнало около една трета от участниците в хора с преддиабетно състояние само за 10 дни. Тялото ни не е създадено да приема храна през нощта.
Също както избягването на ярка светлина през нощта може да предотврати циркадното разминаване, същото важи и за избягването на нощното хранене. Може и да нямаме контрол над светлината на работното си място, но можем да се опитаме да минимизираме приема на храна през нощта, за което е установено, че помага за ограничаване на негативните метаболитни последствия от работата на смени. Когато най-накрая можем да се приберем вкъщи сутринта, обаче, може неконтролируемо да започнем да искаме да ядем нездравословни храни. В този експеримент, 81% от участниците в сценарии с нощна смята, избрали високомазнинни храни, като кроасани от бюфета за закуска, в сравнение със само 43% от същите участници по време на контролиран период на нормален работен режим.
Работата на смени може да накара хората да се чувствам твърде изморени, за да спортуват, но дори в същото време хрононарушението на нивата на активност може да повлияе върху изразходването на енергия. Изследователите установили, че изгаряме с 12-16% по-малко калории, докато спим през деня, отколкото през нощта. Само една малка закуска в неподходящо време може да повлияе върху това колко мазнини изгаряме всеки ден. Участниците в проучването, които ядат определена закуска в 10 ч. сутринта изгарят с около 6 г повече мазнини от тялото си, отколкото в дни, в които приемат същата храна в 23 ч. вечерта. Това е мазнина, равняваща се само на около бучка и половина масло, но е същата закуска, дадена в различно време. Групата с късна закуска също преживяла около 9% повишение на LDL холестерола си само за две седмици.
Дори само спането до късно през уикенда може да съсипе метаболизма ни. Социалната неразположеност е несъответствието във времето за спане през работни дни и почивни дни. От гледна точка на циркадния ни ритъм, когато си лягаме късно и спим през уикендите, наподобява все едно сме прелетели през няколко часови зони на запад в петък вечерта и се връщаме обратно в понеделник сутрин. Неразположеността, предизвикана от пътуване, изчезва след няколко дни, но какви биха били последствията от тази постоянна промяна на режима на сън всяка седмица за цялата ви работна кариера? Интервенционалните проучвания все още не са направили тестове, но проучванията върху населението предполагат, че хората, които има поне един час социално неразположение на седмица, което може да опише над две-трети от хората, имат два пъти по-голяма вероятност да са с наднормено тегло.
Ако редовността на съня е важна, какво ще кажете за редовността на храненето? Важността на редовното хранене приблизително по едно и също време всеки ден очевидно е подчертана от такива гении, като Хипократ и Флоренс Найтингейл, но не са правени никакви проучвания до 21 век. Според няколко проучвания върху населението хората, които се хранят нередовно, имат метаболитен недостатък, но първите интервенционални проучвания са публикувани чак през 2004 г. Участниците били разделени на групи, като едните се хранили обичайно, както до сега, с 6 пъти хранения през деня, а останалите – 3 до 9 пъти на ден нередовно. Изследователите установили, че нередовното хранене всеки ден може да доведе до спад на инсулиновата чувствителност, да повиши нивата на холестерола и да намали изгарянето на калории веднага след хранене, както при слаби, така и затлъстели хора. Накрая се оказало, че хората изяждали повече храна при нередовното си хранене, така че е трудно да се оправят циркадните ефекти. Фактът, че затлъстелите хора могат да преяждат при нередовно хранене издава сам себе си, но би било добре да видим такова проучване да се повтори, като се използват идентични диети, за да се види дали самата нередовност има метаболитни ефекти. И точно такова проучване било публикувано през 2016 г.
По време на два периода, хората били рандомизирани да ядат едни същи храни, но едни в редовни часове, а другите, в нередовно време. При нередовния период хората влошили поносимостта си към глюкоза, което означава реакция към по-висока кръвна захар към същите храни и по-ниска термогенеза, което означава, че изгаряли по-малко калории, за да преработят всяко хранене. Разликата в термогенезата се оказала само около 10 калории на хранене, и наистина нямало разлика в промяната на теглото през 2-седмичните периоди, но термогенезата, предизвикана от храненето, може да послужи за сигнал за ситост. Допълнителната работа за преработване на храната може да помогне за задоволяване на апетита. И наистина, по-малката степен на глад и по-голямата ситост по време на редовното хранене, могат потенциално да означават по-добър контрол над теглото в дългосрочен план.

Източник: https://nutritionfacts.org/the-metabolic-harms-of-night-shifts-and-irregular-meals
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев