Ако отслабването на нашия циркаден ритъм може да доведе до затлъстяване, възможно ли е подсилването му да доведе до отслабване? В аналогията с детската люлка, редовното хранене сутрин може да даде на цикъла ни малък тласък всеки ден, но най-големият тласък идва от излагането ни на ярка слънчева светлина сутрин. По подобен начин, излагането на светлина през цялата нощ може да бъде аналогично на нощното ядене. Да, имали сме свещи, които ни осветяват през нощта в продължение на 5000 години, но пламъците от свещите, нощните огньове и газовите лампи са насочени по-скоро към червения край на светлинния спектър и именно късите сини светлинни вълни специално настройват циркадните ни часовници. Дори електрическата светлина с нажежаема жичка, използвана от над един век, се състояла основно от ниско ниво на жълти светлинни вълни и едва наскоро са заменени през последния няколко десетилетия с флуоресцентни и LED светлини, които сега съдържат допълнителни сини светлинни вълни, които са по-подобни на сутрешната светлина и имат най-силен ефект върху циркадния ни ритъм.
Използвайки метри за китките си, за да измерят излагането на околната светлина, изследователите открили, че увеличеното излагане на вечерна и нощна светлина е свързано с последващ увеличен риск от развитие на затлъстяване с времето. Това се предполага, че се дължи на циркадното разместване, но може би вместо това е знак, че хората не спят толкова много и може би това е истинската причина за наднорменото им тегло? За това е направено проучване с над 100000 жени, което установило, че шансовете за затлъстяване са по-големи при по-голямо излагане на нощна светлина, независимо от продължителността на съня.
В сравнение с жените, които твърдели, че стаята им през нощта е прекалено тъмна и не могат да видят ръцете си пред лицето си, или поне твърде тъмна, за да видят самата стая, тези, които твърдели, че имало достатъчно светлина в стаята през нощта, били значително по-тежки. Те не са спели с нощни лампи. Без завеси на прозорците, много квартали могат да са достатъчно светли, за да причинят нарушение на циркадния ритъм. Чрез използването на сателитни изображения, учените са успели да свържат високите нива на затлъстяване с хора, които спят на повече светлина. Има толкова много светлина през нощта в днешно време, че навън през нощта единственият Млечен път, който децата ни ще видят, ще е опакован като лакомство.
Въпреки че количеството на съня може да се контролира, какво ще кажете за качеството му? Може би хората, които спят в по-светли стаи, не спят толкова добре, което ги прави твърде уморени за упражнения на следващия ден? Няма как да знаем със сигурност дали излагането на нощна светлина вреди само по себе си, докато не проверим. Когато това било направено, хората в групата с излагане на ярка светлина за няколко часа вечерта или дори една-единствена нощ, има сериозни метаболитни последствия.
По-интригуващият въпрос е: може ли терапията на циркадното синхронизиране със сутрешната ярка светлина да бъде правдоподобна стратегия за отслабване? Недостатъчната сутрешна светлина може да бъде циркадният еквивалент на пропускането на закуската. Светлината вътре е твърде ярка през нощта, но може да бъде прекалено замъглена през деня, за да може силно да заздрави дневния ни ритъм. Излагането на светлина от излизането навън сутрин, дори в облачни дни, е свързано с по-ниско телесно тегло, в сравнение с типичната офис светлина. Така че някои лекари започват да опитват фототерапията като начин за лечение на затлъстяването. Първите докладвани случаи били публикувани през 90-те години. Три от четири жени отслабнали с около средно 1,8 кг за шест седмици като се излагали на ярка светлина сутрин, но не е имало контролна група, която да потвърди ефекта.
Десет години по-късно било публикувано първото рандомизирано контролирано проучване. Затлъстели хора били разделени в групи, като едните спортуват един час сутрин на ярка светлина, а другите не. В сравнение с нормалната светлина вътре в помещенията, групата с ярката светлина изгубила повече телесни мазнини, но е възможно светлината просто да ги е стимулирала да тренират по-усилено. Проучванията показват, че излагането на ярка светлина дори в деня преди тренировки, може да подобри представянето. В един тест за издръжливост на ръцете, излагането с часове на ярка светлина увеличило броя на контракциите до изтощаване от около 770 на 860 на следващия ден. Въпреки че подобренията на активността или настроението, предизвикани от светлината, могат да са полезни сами по себе си, ще минат години преди най-накрая да научим дали излагането на светлина може да ускори отслабването.
Следвайки едно непубликувано проучване в Норвегия, което твърди, че доказва наличие на отслабване с няколко килограма за 8 седмици 30 минути ежедневно излагане на дневна светлина, в сравнение със стайна светлина, изследователите опитали 3 седмици с 45 минути сутрешна ярка светлина, в сравнение със същото време стоене пред „йонов генератор“, който изглеждал включен, но бил тайно изключен. Трите седмици на светлина победили плацебото, но средната разлика в намалението на телесните мазнини било само половин килограм. Тази лека пречка не изглежда да е свързана с промени в настроението, но ярката светлина, сама по себе си, може да стимулира производството на серотонин в човешкия мозък и да причини освобождаването на хормони от вида на адреналина, и двете, от които могат да имат полза за телесните мазнини, освен циркадните ефекти. Независимо от механизма, излагането на ярка сутрешна слънчева светлина може да представлява нова стратегия за отслабване директно от ясното синьо небе.

Източник: https://nutritionfacts.org/shedding-light-on-shedding-weight
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев