Когато остаряваме, артериите ни започват да се втвърдяват. Това са измерванията на втвърдяването на аортата, основната артерия, която излиза от сърцето, докато остаряване все повече и повече. Когато аортата ни започне да се втвърдява, това води до голям брой патологични промени, като например излагане на мозъка и бъбреците ни на по-големи колебания в налягането, което може да увеличи риска от инсулт и да влоши функцията на бъбреците ни.
Хората, които консумират чесън, обаче, просто по-малко от една четвърт чаена лъжичка чесън на прах на ден, изглежда имат по-малко втвърдяване на аортата си. Смятаме, че това е, защото чесънът изглежда подобрява функцията на вътрешната стена на артериите ни, което помага на артериите да се отпуснат. Но защитните механизми на чесъна срещу сърдечно-съдовите заболявания са много и включват комбинация от ефекти против кръвосъсирване и спукване на артериите, антиоксидантни ефекти и ефекти за понижаване на кръвното налягане и холестерола. Според най-новия преглед дългосрочната употреба на чесън може да намали нивата на лошия холестерол с около 10%, но ефектът за разреждане на кръвта е толкова силен, че Американското общество по анестезиология препоръчва приемът на чесън да се спре седмица преди планирана операция.
Или можете просто да го готвите до смърт. За разлика от противосъсирващите съставки, намиращи се в жълтата течност около семената на доматите, които са устойчиви на топлина, антитромбоцитната активност на чесъна и лука се губи с готвенето. Ето силата на възпиране на суровия чесън, сравнена с варен чесън, който е с потенциала на суровия лук. И така, чесънът изглежда, че е около 13 пъти по-мощен от лука, а яденето на суров чесън изглежда е по-полезно от сготвения, което предполага, че чесънът и лукът могат да бъдат по-мощни инхибитори на кръвосъсирването, ако се консумират в сурово състояние, отколкото ако са сготвени или сварени. И така, непосредствено преди операция може да е добре чесънът да се сготвя, ами през останалото време, когато се опитваме да потиснем свръх активността на тромбоцитите, за да намалим риска от сърдечен удар и инсулт? Тъй като чесънът и лукът обикновено се консумират в сготвено състояние, ефективността им като превантивни храни при сърдечно-съдови заболявания може да се постави под съмнение. Но вижте, можем да слагаме суров лук в салатата си или суров чесън в салса, дресинг, дип или песто.
Или можем да го намачкаме или нарежем, да изчакаме 10 минути и тогава да го готвим. Ето противотромбоцитната сила на суровия чесън и ако го готвите само за няколко минути, няма проблем, но след пет минути ползите се разрушават. Но ако предварително го намачкате и изчакате, част от антитромбоцитната активност се запазва за по-дълго време. Това е защото ензимът, който произвежда антитромбоцитните вещества, се активира чрез намачкване, но се унищожава с топлина по-бързо отколкото веществата, които създава. Така че, като го намачкаме и оставим ензимът да си свърши работата преди готвене, може да се забави загубата на функцията.
Още по-добре, също както можем да добавяме ензими на броколи под формата на сурови репички или синап на прах, за да засилим ползите от броколите, добавянето на малко сок от суров чесън към сготвения чесън може да възстанови пълния завършек на антитромбоцитната активност, която напълно се губи без добавянето на суровия чесън.
Когато се готви с лук, антитромбоцитната активност се унищожава по подобен начин в рамките на десет минути. Но тогава се случва нещо странно. След 20 или 30 минути готвене ефектът върху тромбоцитите се обръща и изглежда, че влошава нещата. Значителна активност за образуване на тромбоцити, което предполага, че дългото готвене на лука може да стимулира, а не да възпира тромбоцитите. Това обаче е изследвано само в епруветка. За щастие, когато е изследвано при хората, дори когато лукът се потапя във вряща вода, пържи се за десет минути и после се оставя да ври за 30 минути, активността на тромбоцитите намалява в рамките на един час и три часа след прием на супа с лук.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-inhibiting-platelet-activation-with-garlic-onions
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев