Във видеото за флекситарианците говоря за това как ползите от яденето на растителна храна не са винаги всичко или нищо. Простият съвет за увеличаване на консумацията на растителни храни с паралелно намаляване на консумацията на храни от животински произход е установено, че съдържа предимство при оцеляването“, предимство за по-дълъг живот. Наричат го модел на по-вегетарианско хранене, просто преминаване към тази насока, като по-лек и леснопостижим метод.
Ако си имате работа със сериозно заболяване, както например диабет, избягването на някои проблемни храни напълно може да бъде по-лесно отколкото да опитате да ги приемате умерено. Лекарите никога няма да кажат на алкохолиците просто да намалят алкохола. Избягването на алкохола напълно е по-ефективно и, по ирония на съдбата, по-лесно за проблемния алкохолик.
Парадоксално, молбата към пациентите да направят голяма промяна може да бъде по-ефективно от по-бавния преход. Проучвания върху храненето показват, че препоръката за по-значими промени увеличава промените, които пациентите реално правят. Това също може да помогне за заместване на честия съвет „всичко в умерени количества“ с „големите промени носят големи резултати.“ Успехът поражда успех. След няколко дни или седмици на сериозни промени в храненето, за пациентите е по-вероятно да видят подобрения в теглото и нивата на кръвната захар – подобрения, които засилват промените в храненето. Освен това, те могат да се радват и на други здравословни ползи от растителното хранене, което може да им даде по-голяма мотивация.
Хората, които избират да се хранят растително заради здравето си, казват, че е заради най-вече цялостно благополучие и превенция на заболяванията, или за подобряване на нивата им на енергия или работата на имунитета. Те почувствали, че това им дава усещане за контрол над своето собствено здраве, помага им да се чувстват по-добре в емоционален план, подобрява цялостното здраве и ги кара да се чувстват по-добре. Повечето смятат, че това е много важно за поддържане на здравето и благополучието им. За малкото хора, които го използват за определен здравословен проблем, това най-често е за висок холестерол или отслабване, последвани от високо кръвно налягане и диабет, като повечето съобщават, че им е помогнало много.
Но други хора избират растителното хранене поради други причини, като например благополучието на животните или глобалното затопляне, и изглежда, че те са по-склонни да ядат неща като веган понички, захар и мазни храни, в сравнение с хората, които се хранят с растителна храна, поради религиозни или здравословни причини.
Искам да кажа, веганистът веган ще изпече тортата със сода, вместо с яйца, с крем, покрит от маршмелоу и шоколадов сироп, а отгоре ще сложи бисквитки Орео, като допълнение ще има чипс Доритос, потопен в мазнина от веган бекон. Но ще има плод за десерт, под формата на кексчета или хрупкав пай. Това е веган меню.
Да, растителното хранене се препоръчва за намаляване на риска от диабет тип 2. Не всички растителни храни обаче са непременно полезни. Както при тази система за оценяване на вегетарианската храна, където получавате точки, ако сте яли картофен чипс и пържени картофи, само защото те са на практика растителна храна, но изследователите от Харвард искали да проверят връзката не само с изцяло растително хранене, но и неговите здравословни и нездравословни версии. И така, те създали същия вид система за оценяване на вегетарианската храна, насочена към всякакви видове растителни храни и срещу животински храни, също създали един по-здравословен индекс на растителното хранене, при който поне някои растителни храни имали предимство, а Кока Колата вече не се считала за растение. Накрая създали индекс на нездравословната растителна храна, като давали положителни точки на преработените вредни растителни храни и отрицателни точки на здравословните и животински храни.
И установили, че по-растителното хранене като цяло е полезно за намаляване на риска от диабет, но приемът на особено здравословни растителни храни е по-добър, като намалява риска почти наполовина, а хората, които се хранят с повече нездравословни растителни храни, се справили най-зле. Сега, дали това се дължи на факта, че те приемали и повече животински храни? Хората често ядат бургери с пържените си картофи; и така, те разделили ефектите от здравословните растителни храни, по-малко здравословните растителни храни и животинските храни. И здравословните растителни храни били свързани с предпазващ ефект, животинските храни били свързани с вреден ефект, а по-малко здравословните растителни храни били по-неутрални, когато става въпрос за риска от диабет. Ето как изглежда графиката: по-висок риск от диабет с все повече и повече животински храни, никаква защита с боклучави растителни храни и все по-нисък и по-нисък риск от диабет, свързан с все повече и повече здравословни цели растителни храни в диетата. И така, изследователите заключават, че да, растителните диети са свързани със значително по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, но може и да не е достатъчно само да се понижи приемът на животински храни, а също и на не толкова здравословни растителни храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-vegan-food-always-healthy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев