Признава се, че пушенето на цигари може да има сериозни ефекти върху здравето на костите от десетилетия, като увеличава доживотния риск от фрактури на бедрата наполовина. Също така изглежда, че влошава възстановяването на костите, до такава степен, че хирурзите се питат дали не трябва да дискриминират пушачите, защото усложненията от зарастването на костите и раните са толкова чести. Ами пушенето на марихуана?
Има доказателства, които предполагат, че съставките на канабиса играят важна роля за регулиране на костната маса и загубата на костите. Да, но дали той е приятел или враг? Резултатите от изследвания върху канабиса и костната минерална плътност при гризачи са противоречиви. Някои проучвания показват повишена костна формация, други показват повишена костна загуба, а трети не показват никаква връзка. Тази вариация на резултатите може от части да се дължи на различия в използваните видове мишки, но ако методът не може да се приложи от една мишка на друга, как е възможно да стане с хората?
Ами ако просто измерим употребата на канабис и костната минерална плътност при хората? Хиляди хора били изследвани и попитани относно употребата си на канабис и се оказало, че няма никаква връзка между двете – това е успокоение. Въпреки че в това проучване „сериозната“ употреба на канабис била определена като 5 или повече дни през последния месец. Те не ги попитали дали са ползвали повече. Така че, на теория един човек, който е изпушил 5 джойнта през целия си живот, може да бъде категоризиран като „сериозен пушач“.
Ами употреба на канабис пет хиляди отделни случаи през живота? Ето това вече е сериозен пушач, десетилетия на редовна употреба. И в този случай сериозната употреба на канабис била свързана както с ниска костна минерална плътност, така и увеличен риск от костни фрактури. Двойно по-висока честота на фрактури, вероятно поради по-ниска костна плътност в бедрата и гръбнака… въпреки че сериозните пушачи на канабис са били също и по-слаби средно, а по-слабите хора имат по-леки кости.
Рискът от фрактура на бедрата намалява при увеличаване на теглото; почти половината от жените с поднормено тегло имат остеопороза, но по-малко от 1% от затлъстелите жени също я имат, което е логично. Наднорменото тегло принуждава тялото да прави костите по-силни, за да могат да поддържат цялото това допълнително тегло. Ето защо упражненията за издържане на собственото тегло са толкова важни, за да могат те постоянно да поставят в стрес скелета ви: използваш или губиш. Ето защо астронавтите могат да губят по 1% от своята костна маса всеки месец. Тялото им не е глупаво – защо да хаби цялата тази енергия, правейки силен скелет, като няма да слага никакво допълнително тегло на него?
Така че, може би това е единствената причина, поради която сериозните пушачи на канабис имат по-чупливи кости, защото те са с около 6,8 кг по-слаби? Чакайте малко, пушачите на канабис са по-слаби? Ами постоянното хапване на нещо? По-ниският индекс на телесна маса на сериозните пушачи на канабис може да изглежда нелогичен, като се има предвид стимулацията на апетита, но това не е първият път, в който това е било забелязано.
Поп културата „изобразява пушачите на марихуана като мудна, летаргична… непродуктивна субкултура на натрапчиви вечно гладни маниаци,“ и е вярно, че употребата на марихуана се оказва, че увеличава приема на храна; една-единствена цигара може да увеличи апетита. И така, бихме очаквали, че затлъстяването ще скочи в държави, където са я легализирали, но изглежда, че покачването на затлъстяването намалява след въвеждането на медицинските закони за употреба на марихуана, докато изглежда, че честотата на затлъстяване се повишава в други държави.
Причината, поради която пушачите на марихуана са по-слаби, може би е поради ефекта на пушенето на марихуана върху метаболизма. Знаем от над 40 години, че в рамките на 15 минути, след като сме запалили цигара, скоростта на метаболизма се повишава с около 25% и си стои там поне за един час. Така че, това може би играе роля.
И така, заради това ли сериозната употреба на канабис е свързана с по-ниска костна минерална плътност и увеличен риск от фрактури? Хората просто не са толкова затлъстели? Не. Дори вземайки предвид индекса на телесна маса, сериозната употреба на канабис изглежда е независим фактор за по-слаби кости.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/effects-of-marijuana-on-weight-gain-and-bone-density
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев