– [Клаус] Ухан, Китай, мястото, където вирусът Ковид-19 се смята, че за първи път е предаден на хора на един пазар за месо и риба, където хората и животните в мизерни условия са в постоянен близък контакт. Всички сме запознати с неудобните подробности около този пазар, а той се е превърнал в описание на китайската култура. – Ухан, или китайският коронавирус.
– [ТВ водещ] Китайският коронавирус. – Колко смъртоносен е коронавирусът? – Чужд вирус. – Чужд вирус. – Цитат чужд вирус. – Ковид-19 не е първият по рода си такъв вирус и най-вероятно няма да е последният.
И така, защо не задаваме неудобни въпроси? Беше ли Ухан просто отделен случай, или е симптом на много по-голям глобален проблем, за който медиите не съобщават? Здравейте, всички, аз съм Клаус и през последните няколко седмици изследвам историята на инфекциозните заболявания и разпространенията на вирусите.
Натъкнах се на някои интересни теории за Ковид-19. (музика) Разрових се малко и установих, че тези теории на конспирацията все още трябва да се потвърдят от науката, но това, което наистина открих, беше още по-страшно, защото се оказва, че на практика всички инфекциозни заболявания от миналото произлизат от животински преносител.
Ако вземем началото на 20-ти век, например, Испанският грип се вярва, че произхожда от семейството на птиците. А ХИВ вирусът се идентифицира като произхождащ от хора, които ядат шимпанзета. След това нещо се случи от 90-те години на 20-ти век насам, което означава, че тези вируси, тези инфекциозни заболявания, които произлизат от животински преносител, са станали още по-често срещани. SARS, свински грип, Ебола, MERS и сега коронавирусът.
Това са само някои примери на вирусни разпространения, които произлизат от животински произход от целия свят. И за да разберем как се случва това, как тези вирусни огнища от животински преносител са станали по-често срещани, трябва да разгледаме как храненето ни се е променило през последните години.
От 1961 г. човешкото население се е удвоило. По същото време глобалното производство на месо се е увеличило над четири пъти. Това означава, че всеки от нас консумира с 20 кг повече месо средно на година отколкото преди 60 години. И за да поддържаме това постоянно увеличаващо се търсене, очевидно е трябвало да променим начина, по който отглеждаме животните за месо.
В началото на 20-ти век животните обикновено са били отглеждани в малки семейни ферми. Животните са имали свободно пространство навън да обикалят. Производството е било относително ограничено и месото и млечните продукти са били лукс. Днес нашият ненаситен апетит за пилешки гърди или пържоли означава, че интензивното животновъдство е станало норма. Но какво има в този интензивен занаят, което прави разпространението на вируси толкова често срещано?
Всичко се свежда до факта, че когато някое животно е затворено в тясно помещение без свободно пространство и под огромен емоционален стрес, условията са подходящи за развитие на заболяване. Идеален пример за това е испанският грип през 1918 г. Тук хората били натъпкани заедно в окопите, недохранени, с постоянен стрес заради битките. Техният влошен имунитет вероятно е увеличил скоростта на заразяване и е направил вируса високо патогенен.
По същия начин животните редовно са подложени на претъпкани, затворени и нехигиенни условия. Това не само увеличава вероятността от предаване на вируса, но и повишава вероятността от мутации. Да вземем например вируса на инфлуенца, който е отговорен за всички основни пандемии в последния век. Когато е наличен в естествения си резервоар от водни птици или прилепи, вирусът е относително безвреден, но ако бъде предаден на друг вид, или от един вид на друг с бърза приемственост, вирусът може да мутира бързо. Всяка мутация прави вируса по-патогенен. Могат да се развият нови щамове и се увеличава вероятността един такъв щам да бъде предаден на бозайници, включително хора. Този процес е известен като антигенна промяна.
Хората нямат имунитет към тези нови щамове на вируса и определено нямат ваксина, което прави работата по планиране на следваща пандемия още по-трудна. В момента се наливат страшно много пари в надпреварата за ваксина за Ковид-19. Централните банки обявяват рекордни стимулиращи пакети, за да подпомогнат икономиката. Системата на здравеопазването е под натиск. И все пак, защо има такъв отказ да се повдигне въпроса за основната причина, особено от медиите? Когато направихме анализ на заглавията, той показа, че от 51669 статии от медиите, публикувани през последните 30 дни за Ковид-19, само 2,1% споменават думата животно и само 0,3% споменават думата ферма.
Да се говори за пандемия без същевременно с това да се дискутира нейният произход, е като да се провежда дело за убийство и да не се споменава първият заподозрян, хванат на местопрестъплението. Това е безотговорно и подвеждащо. В една скорошна статия в местен вестник, озаглавена „Коронавирусът можеше да бъде предотвратен, казват учените“ авторът обяснява как повишеният контакт с диви животни е отговорен за вирусните пандемии. Като фокусът отново е върху дивите животни, без да се споменава ограничаването на консумацията на месо като потенциално решение на проблема. Не само че медийните платформи не дискутират въпроса, но и някои изглежда карат други да мълчат.
Нека разгледаме една ситуация, например, където един пост в социалните мрежи от Earthlinged дискутира връзката между консумирането на животни и заболяванията, е отбелязан като отчасти неверен от Инстаграм и след това е премахнат. Това, което медиите трябва да направят, е да настигнат това, което експертите по обществено здравеопазване говорят от десетилетия.
Преди 12 години, например, д-р Майкъл Грегър, автор на „Птичи грип: Вирус, който сами сме излюпили“, нарече индустриалното животновъдство перфектната буреносна среда за инфекциозни заболявания. Ако всъщност искаме да създадем глобална пандемия, той обяснява, то тогава трябва да построим индустриални ферми. Това е подкрепено от учените отново и отново в продължение на години, включително от представителя на Световната здравна организация, д-р Гаудън Галеа. Той казва: „Докато хората консумират месо, ще продължава да има риск от инфекции.“
Защо медиите не отразяват общия произход на всички тези вирусни огнища? Мисля, че всичко се свежда до това. Икономиката на индустриалното селско стопанство и нашата отдаденост към традицията, що се отнася до яденето на месо и млечни продукти надхвърлят притесненията за човешкото здраве. Както еволюционният биолог Роб Уолъс казва, „Винаги е добра идея да се създаде патоген, който може да убие един милиард хора.“ И това е на задната корица на неговата книга „Големите ферми създават големия грип“.
Това, което той на практика казва, както аз го разбирам, е че докато търсенето на животински продукти от страна на хората продължава да расте, интензификацията на животновъдството е реакция, тласната от пазара. След всяка една пандемия, фокусът от нашето общество е основно за подобряване на методите за отглеждане на животни и по-стриктно практикуване чрез сигурност, но какво ще кажете да обърнем внимание по-скоро на причината, отколкото на лекарството. Не може да се каже, че сме видели най-лошото.
Наистина, Ковид-19, коронавирусът, е ужасен, много, много заразен, но процентът смъртност изглежда е по-малко от 10 до 15%. Тези цифри могат да бъдат много по-високи в бъдеще. Да вземем например вируса Нипа, високо инфекциозно заболяване със смъртност от над 40%, когато се предава на хора. Той е бил идентифициран в Малайзия през 1998 г. при прасета и свински фермери, но бързо е спрян. Съобщени са и повторни огнища, но тъй като вирусът Нипа не е много заразен, не се е разпространил по-нататък.
В бъдеще е възможно един вирусен щам да се появи от индустриална ферма за животни, и да е както сериозно заразен, така и смъртоносен. Така че, за да предотвратим подобна пандемия за в бъдеще, трябва да започнем да гледаме основната причина, а не само страната, от която тя е дошла. Хората вече го правят, защото това е ясно, очевидно. Ако не успеем да приемем това на сериозно, Ковид-19 може да се окаже предшественикът на нова пандемия, която е можела да бъде предотвратена. (музика)

Източник: https://www.plantbasednews.org/more/watch-what-media-isnt-telling-you-coronavirus
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев