И преди съм говорил за ролята на лигнаните от храната в намаляването на риска от рак на гърдата и подобряването на преживяемостта, въз основа на проучвания като това, които показват, че жени с рак на гърдата, които приемали най-много лигнани, изглежда живеят по-дълго. Но лигнаните се съдържат в цялото растително царство: семена, зърна, зеленчуци, плодове, горски плодове, така че може ли лигнаните да са просто показател за прием на нерафинирани растителни храни? Например, хората, които се хранят с много растения, вегетарианците, има около 8 пъти по-голям прием на лигнани, в сравнение с всеядните. И тези, които приемат най-много растения, веганите, изобщо не присъстват в таблицата. Така че може би лигнаните са просто показател за здравословен начин на хранене.
В съд на Петри лигнаните се оказва, че имат не само противоракова активност срещу ракови клетки на гърдата, но също и предотвратяват тяхната миграция, както преди съм показвал, така че най-накрая това се тества. Рандомизирано двойно тайно клинично проучване с плацебо контролна група върху лененото семе, най-концентрираният източник на лигнани в света, при пациентки с рак на гърдата се установява, че лененото семе изглежда има потенциал да намали растежа на тумора в гърдата само за няколко седмици. И така, започнах да препоръчвам смляно ленено семе на пациентки с рак на гърдата, но какво ще кажете за предотвратяване на рак на гърдата изобщо?
По подобен начин високият прием на лигнаните е свързан с намален риск от рак на гърдата, но може би това означава просто, че високият прием на растителни храни помага като цяло. И така, учените давали на жени с висок риск от рак на гърдата по една чаена лъжичка смляно ленено семе всеки ден за една година и това довело до спад в предраковите промени при тях. Ами лененото семе и самият рак на гърдата? Извън експерименталната обстановка, просто няма много жени, които да приемат редовно ленено семе, за да се проучват, досега. Сравнявайки 3000 жени с рак на гърдата и 3000 без рак, те установили, че консумацията на ленено семе и на хляб с ленено семе била свързана с 20-30% понижаване на риска от рак на гърдата.
Понеже лененото семе е пълно с лигнани, само една малка порция ленено семе на ден е нужна, за да поддържа нивото на прием на лигнани, свързано с понижаване на риска от рак на гърдата. Тъй като изглежда, че повечето жени не консумират ленено семе и тези малки количества са свързани с понижен риск от рак на гърдата, би било добре да се обмислят интервенции за повишаване на консумацията на ленено семе.
Най-новият преглед обобщава връзката между лененото семе и понижения риск от рак на гърдата на първо място, по-доброто ментално здраве и по-ниската смъртност сред пациентките с рак на гърдата. Единственото друго проучване върху лененото семе и мозъчното здраве, което ми е известно, е едно изследване на 100 често използвани лекарства и добавки за когнитивната функция при по-възрастните хора, което установява, че лененото семе е едно от малкото неща, които изглежда помагат.
По отношение на това защо лененото семе може би играе роля в предотвратяването и лечението на рак на гърдата, има една възпалителна молекула, наречена интерлевкин-1, която може да помогне на туморите да се хранят, растат и нападат. И така, тялото ни произвежда рецептор антагонист на интерлевкин-1. Той се свързва с интерлевкин-1 рецептора и блокира действието му. И активността на този защитен инхибитор може да се подобри с лекарството Тамоксифен или чрез прием на ленено семе. При жените преди менопауза, възпалителният профил на интерлевкин-1 може да се неутрализира чрез добавяне на няколко супени лъжици смляно ленено семе. Един месец прием на ленено семе успява да увеличи нивата на противовъзпалителния инхибитор над 50%, по-добре дори от лекарството.
Да, премахването на яйчниците може да намали риска от рак на гърдата с 60%, но на цената на сериозни странични ефекти. Лекарството Тамоксифен може да намали случаите на рак на гърдата с над 40%, но може и да предизвика други сериозни странични ефекти, като рак на пикочния мехур и съсиреци. Ето защо по-малко токсични, дори безопасни стратегии за превенция на рак на гърдата, като модификации в храненето, трябва да се развият, а тези лигнани фитоестрогени в лененото семе могат да бъдат един успешен път, поради данните, които показват понижен риск от рак на гърдата и повишена преживяемост.
Сега, лигнаните не са вълшебен куршум, който да предотврати рака на гърдата – няма как просто да поръсите малко ленено семе върху чийзбургера си с бекон – а като част от един здравословен режим на хранене и начин на живот, те могат да помогнат за намаление на риска от рак на гърдата в общото население.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-flax-seeds-help-prevent-breast-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев